Здравейте, д-р Бърди! Регистрирах се специално, за да потърся вашето мнение за нашият случай, тъй като ситуацията е изключително сложна за мен.
Имаме бебе на 2.5 месеца, чийто нос хърка в сериозна степен още от 3-тия му ден. Съпроводен е от обрив по цялото лице, който се засили с времето. След първата консултация взехме секрет от носа и се установи значително количество мораксела катаралис. Педиатърката в консилиум със специалист УНГ решиха да предпишат аугментин 3 пъти по 3мл. за 24ч. След приключването на лечението взехме отново секрет, но резултатът беше същият. Изчакахме още една седмица, в която ни посъветваха да промиваме само с NaCl от банка и този вторник пак взехме секрет. Утре чакам резултати. Междувременно положението се усложни в два аспекта - бебето от една седмица започна да кашля със силно изразена влажна кашлица и носът му хърка още повече, така че му пречи да суче. Усещат се и трудности при преглъщане; Вторият аспект е изключително тревожен - имаме батко на 2г. и 7 месеца, в чийто носен секрет са изолирани голямо количествo Staphylococcus aureus, в умерено количество Moraxella / Branhamella / catarrhalis. Той има и съответните симптоми, като от днес започна антибиотик. Така ние с педиатърката заключихме, че най-вероятно бебето е прихванало и стафилококите, поради което симптомите му са се влошили значително. Проблемът е, че никой не казва какво конкретно лечение да приложим на бебето. Преди да излязат резултатите на баткото, на двамата бяха назначени мукосолван, вентолин и ум калор за малкия, а изопринозин за големия.
Днес направих консултация с втори УНГ специалист, който предложи за бебето капки целоксан и коларгол, като отхвърли категорично мукосолвана и ум калора. Педиатърката пък смята, че целоксана е твърде силен за такова малко бебе и засега назначи бактробан заедно с вече предписаните мукосолван, вентолин и ум калор.
А аз вече не зная какво да правя, защото всички си противоречат. Затова Ви моля да ми дадете съвет. Доколкото аз зная, и моракселата, и стафилококите трябва да бъдат лекувани. Да не се допусне децата да станат хронични носители. Допълвам само, че баткото посещава ясла и оттам идват всичките ни проблеми.
Извинявам се за дългият пост и се надявам скоро да ми отговорите!