0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте.Аз съм с диагноза-Вродена Надбъбречна хиперплазия.От 1,5 месеца съм на лечение-1табл.от Преднизолона и 3х1 от Метформина.Искам да попитам тези от вас,които са взимали или взимат тези лекарства как са с кръвното налягане.Оказват ли тези лекарства влияние на него.Аз поддържам доста ниско кръвно -80 на 40.Съществуват ли някакви лекарства за ниско кръвно.Посъветвайте ме.
Re: прием на Метформин и Преднизолон F
« Отговор #1 -: Юли 31, 2009, 11:24:00 am »
donika79   , здравей!
 Пила съм и двете лекарства и не съм имала особени проблеми с кръвното.По принцип съм с ниско кръвно налягане. Само веднъж по време на приема на Преднизолона вдигнах високо кръвно , но го отдавам на червеното вино , което бях пила тогава.
 Как се поставя диагнозата ВНХ ? Питам , защото в листа с описанията на проблемите при мен, д - р Тодорова - ендокриноложката е написала "вероятна ВНХ - късна форма".
Re: прием на Метформин и Преднизолон F
« Отговор #2 -: Юли 31, 2009, 12:30:55 pm »
fatalwoman, виж пак тази тема http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=24513.0 за ВНХ, където на 1 стр. дискутирахме какво точно е това заболяване и на какво се дължи. Там също стана въпрос, че едно от важните изследвания за него е теста за 17 ОН прогестерон, ако той е увеличен, то е показателно за ВНХ. Иначе ето и другите тестове за доказване, които намерих на английски:

Abnormal salt levels in blood (serum electrolytes) and urine
High levels of 17-OH progesterone
High levels of serum DHEA sulfate
High levels of urinary 17-ketosteroids
Low levels of aldosterone and cortisol
Normal or low urinary 17-hydroxycorticosteroids

X-ray for bone age (shows older bones than normal for the person's age)
Genetic tests can help diagnose, confirm, and manage the disease.

This disease may also affect the results of the following tests:

Estriol - serum
Estriol - urine
Pregnanediol
 

Интересно ми е, дали някой от нас си е правил генетично изследване, с цел да се установи със сигурност дефицит на ензима 21-хидроксилаза, който е причината за това нарушение.
« Последна редакция: Юли 31, 2009, 12:40:32 pm от blueocean »