0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ендометриоза и висок пролактин
« -: Април 04, 2006, 16:43:09 pm »
Здравейте момичета!
Четох доста за ендометриозата, но ви моля за вашето мнение по моя проблем. От 8 години правя опити за деца и това е първата диагноза която получавам - досега нямах диагноза и според лекарите всичко ми е наред.
След обстоен преглед на ехограф / май беше триизмерен, защото беше цветен/ лекарят ми каза диагнозата ендометриоза или шоколадова киста на яйчника голяма 2 см. и друга по - малка на другия яйчник. Направи ми изследване на пролактина, прогестерона и един тумур маркер СА 125. Резултатите са следните: пролактин 434,7 при референтни стойности 64-395; прогестерон 24,5 при реф. ст. 0,39-5,40 и тумур маркер 22,3 при реф. ст. до 35,0.  Според лекаря пролактина е доста завишен и ми даде да пия достинекс по 1 таблетка 1 път в седмицата. Прогестерона е добър, тумур маркера е в норми, но в резултат на кистата е малко завишен, защото каза, че когато няма кисти тумур маркера трябва да бъде 10-12. Точно той показвал наличието на ендометриозата. Д-р Тодоров каза, че няма нужда от операция и, че ще ми даде да пия хапчета за стопяване на кистите. Така и не запомних как се казват тези хапчета. Докторът ми направи цитонамазка и тя е добра І група. Сега пия достинекса и след два месеца ако няма бременност ще правя цветна снимка и тогава ще ми даде хапчета за ендометриозата.
Моля за вашето мнение. Предварително ви благодаря.
*

Anonymous

« Отговор #1 -: Април 04, 2006, 16:53:56 pm »
Здрасти marodidi, и аз съм подобен случай като теб.
Имах висок пролактин + съмнения за ендометриоза. Пих Parlodel за сваляне на пролактина + Dufaston за кистите (и аз имах и в двата яйчника) и се надявах да стане бебе до 6 месеца така ми каза моята лекарка. Но за съжаление не се получи.
След което ми направиха лапароскопия и последва лечение със инжекции Zoladex, та сега съм към края на това лечение и се надявам да съм се "излекувала вече".
Дано при теб да се получи по скоро с тези хапчета.
Иначе най доброто лечение на Ендометриозата е да забременееш.
Та пожелавам ти го най скоро  :) .
« Отговор #2 -: Април 04, 2006, 17:00:05 pm »
Много ти благодаря. И аз ти желая по скоро да забременееш и да станеш мама.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #3 -: Април 04, 2006, 17:05:09 pm »
Прочети тази тема, ако става въпрос за Иво Тодоров
http://www.zachatie.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3219&highlight=%E7%FA%F0%ED%E0%F2%E0

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Ендометриоза и висок пролактин
« Отговор #4 -: Април 04, 2006, 17:07:48 pm »
Цитат на: marodidi

Мила,това което се сещам за момента е спазихте ли изискванията преди да изследвате пролактина?Защото ако не сте от това е възможно да са фалшиво повишените стойности.
Освен това за прогестерона сигурна ли си за референтните, защото така както си го написала не  е  много нормален 8O .
Хапчетата за ,,стопяване на кистите ,,вероятно са някакви противозачатъчни. Пожелавам ти хубави новини в скоро време :P  :D
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #5 -: Април 04, 2006, 17:19:12 pm »
Все си мисля (чела съм някъде), че т.нар. шоколадови кисти не се повлияват от хапчета и единственият начин за отстраняването им е операция/лапароскопия.  Освен това, не е ли лапароскопията също така единственото сигурно средство за диагностиране на ендометриозата?
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
« Отговор #6 -: Април 04, 2006, 17:25:54 pm »
Ултра много ти благодаря, че ме информира за доктор Иво Тодоров. Между другото преди няколко месеца си правих изследване на пролактина и той си беше в нормите. От тук вече се чудя как така за няколко месеца да ми е увеличен толкова много пролактина. Искам да питам може ли шоколадова киста да се установи само от ехограф и изледвания зна пролактина, прогестерона и тумур маркера?
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #7 -: Април 04, 2006, 17:33:44 pm »
Шоколадова (ендометриозна) киста се вижда от опитен гинеколог. Изглежда по-плътна и мътна за разлика от функционалните, които са бистри и меки. Това съм чела по въпроса.
Туморния маркер е добре, че си го изследвала, но за съжаление резултатът от него не може да се смята за меродавен при диагностиката на ендометриоза.
Прогестеронът не знам да има отношение към ендометриоза.
При 8 години стерилитет и при скорошна добра спермограма, правена на правилното място, аз бих обмислила възможността за лапароскопия.
На първо време иди и на друго място на преглед, зада се потвърди съмнението за кистата.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
« Отговор #8 -: Април 04, 2006, 19:44:48 pm »
Ами след 8 години опити, ако се окаже че тръбите ти са запушнени  какъв е смисълът от всички тези хормони, които ще изпиеш!? А ендометриоза не се ли доказваше с лапароскопия!?
Не знам какви други изледвания са правени, но според мен потърси второ мнение!
« Отговор #9 -: Април 05, 2006, 17:22:17 pm »
Здравей Marodidi,

На мен шоколадовата киста ми я откриха с ехограф и вече след лапароскопията ми потвърдиха диагнозата ендиметриоза. Въпреки че доктора беше почти сигурен че имам ендометриоза. А хормонални изследвания не са ми правени нито преди нито след лапарото.
Аз знам, че шоколадовите кисти не могат да се махнат с лекарства, а единствено оперативно.
Според мен лапарото е добър вариант, ще се махне кистата и ще се види дали има някакви други проблеми. А по време на лапарото се прави и цветна снимка.
Може да потърсиш и друго лекарско мнение, разбира се.
Каквото и да решиш, желая ти успех и много скоро едно здраво и хубаво бебче.
*

Anonymous

« Отговор #10 -: Април 05, 2006, 18:29:36 pm »
Благодаря ви момичета, че ми отговорихте и ме подкрепихте. Ще търся решение на проблема. Желая и на вас хубави, здрави и сладки бебоци.