Инверторен непременно, гледай и енергийния клас на машинката - някои са по-енергоемки от други.
Относно марката - опита ми показва, че е по-добре японски (дори и втора употреба), отколкото някой китайски боклук, та макар и нов. Въпроса е точно в режима за отопление през зимата, защото китайските трябва да ги сложиш на 30 градуса, та да ти постигнат 20 или 22. Да не говорим, че като застудее повече много от тях блокират. А при японските инвертурни - задаваш каквото искаш и имаш желаната температура.
Ние имаме няколко машинки, Митсубиши, Дайкин и др.под. Дайкин е най-добрата марка, мерцедеса на климатиците, но са доста скъпи.
Имай предвид, че можете да ползвате банков кредит за енергийна ефективност, като ще ви се опрости около 20% от кредита и реално все едно си взел безлихвен заем (поне до скоро беше така, провери!).
И последно, много е важно как се експлоатира климатика - много хора го ползват лятото като вентилатор, а зимата като печка. Което е супер тъпо! Какаво искам да кажа: климатиците са измислени така, че да икономисват електроенергия, като не се спират. Т.е. като постигнат определена температура само я поддържат, като си намаляват оборотите. Така техния коефициент на полезно действие (КПД) се повишава и отдават повече енергия, отколкото консумират. И накратко - НЕ СИ ИЗКЛЮЧВАЙТЕ климатиците. Лятото се пуска на студено и така си работи, само се коригират по желание стойностите на температурата. А зимата се пуска на топъл режим и се оставя да работи цяла зима, отново с корекция да речем малко в нощните градуси. Първо така е по-икономичен, второ не ти духа на врата да се схванеш и трето няма толкова голям риск да му замръзне питата навън, особено при температури под минус 10 градуса.
И последно: чувала съм, че е добре да се задава температура, не много по-различна от външната - т.е. не много по-различна от 10 градуса на студен тежим (или ако вън е 30, да не задаваш под 20), само за зимата ако е под минус 20, да не му искаш да ти прави +30:)
Това е от мен, извинявайте, че се получи дълго....