0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Има ли смисъл от СЕМ?
« -: Август 30, 2014, 10:12:15 am »
Темата ми е провокирана и от  новината, която занимава държавата вече 3-ти пореден ден. А именно песента на Крсиско и Мария Илиева - "Видимо доволни".

В момента гледам предаването "Събуди се" по Нова и се смея на глупостите, които изговори проф.Лозанов за действията на СЕМ. Какво се оказва. СЕМ не се е самосезирала за въпросната песен с вулгарен текст, а по сигнали от родители.  3 месеца след излизането на песента , която има невероятния медиен конфорт и бива излъчвана навсякъде, СЕМ предприема "действия".
Водело се разследване вече няколко дни. На 3-минутно парче! Да се смея ли или да плача...
Оказа се, че нямали правомощия да забранят песента, защото бля-бля-бля. Е, какви са ви правомощията? И има ли смисъл от вас?

В предаването излъчиха интервю с деца от една детска площадка. Нямаше дете, което да не знаеше текста на песента. Всички я изпяха. Стана ми грозно и мъчно да чуя от устата на дете "как го бараш" и прочее. Всички бяха единодушни, че песента не трябва да се спира и че творчеството на Криско е невероятно....

Съответно, родителите бяхме обвинени, че разрешаваме на децата си да слушат тази песен. Щото тази песен не се върти 24 часа по радиостанциите и телевизиите, и не е качена и достъпна в интернет, и не звучи буквално от всякъде.

Да оставим песента. Какво се случва с детските анимационни филмчета, тези от 4+ години? Агресия, насилие и отвратителен превод, който съдържа обидни думи! Това ли трябва да гледат нашите деца?

Изобщо каква е дейността на СЕМ?
« Последна редакция: Август 30, 2014, 10:19:23 am от Мецани »
*
Re: Има ли смисъл от СЕМ?
« Отговор #1 -: Август 30, 2014, 11:18:31 am »
Песента мога да твърдя, че моето дете не я е слушало и не я знае, значи има начин  :lol:
За филмчетата съм съгласна, виж изумих се като чух някой от рекламните реплики на един канал :)
*
Re: Има ли смисъл от СЕМ?
« Отговор #2 -: Август 30, 2014, 11:34:10 am »
За нашите 3-годишни фърфалаци е ясно. Те дори и да чуят песента, няма да разберат текста, нито да успеят да го наизустят. Визирам децата 4+.



*
Re: Има ли смисъл от СЕМ?
« Отговор #3 -: Август 30, 2014, 14:24:34 pm »
Ами няма според мен лично. Аз даже не съм наясно какъв точно им е предметът на дейност и какви са им правомощията. Ама ако съдя по това, което се излъчва по детските канали - самият вид на филмчетата и постоянното сипане на "прелестни и възпитателни" реплики.... то е чудо и потрес. У нас въпросът е решен с кодиране на най-идиотските канали, друго няма какво да направя.

Относно въпросната песен - не съм се заслушвала в детайли в текста й, но лично за мен - вулгаризмите в същия не са проблем. Тя не е предназначена за детска аудитория първо, а и не може да се налага цензура на всичко отвсякъде, понеже не било възпитателно за децата ни едно, или друго. Светът все пак не е място предназначено само за деца, обитава се и от доста възрастни. Е...не може само "Зайченцето бяло" да върви по радиостанциите  :lol: Лично аз пък съм фен на рапът като стил, харесвам и песни на местни групи и изпълнители, същите - не са със супер изискани текстове, но мен си ме кефят. Слушам си ги в колата, Дани също ги слуша, харесват му, припява си някои - не съм забелязала от това да е станал нещо изкривен, невъзпитан и пр. Преди да проговори - слушаше с мен рок и Металика, на англ. естествено, но не разбира езика и като взе да разбира - от това, което аз си пускам, взе да предпочита БГ-рап, просто защото може да повтаря някои от думите. Като например: "Луди хора, AMG отбора, 6,3 мотора..."  :lol: Е, не виждам трагедия в тези му "песнопения", всъщност е много сладък като ги пее, понеже и "рапира" със съответните жестове и прави съответните физиономии. Пак си казва "Добър ден", "Довиждане", "Лека работа", Приятна вечер", "Благодаря", ако ще една салфетка да му подам.... Та ми е прекален тоя тръш за някаква песен, текста й, та разследване чак. За какво "баране" и на какво става дума в конкретната песен - изобщо не би могъл да сгрее. У нас думата за тези неща всъщност е "пипам", та... Пък когато вземе да сгрява и такива "тънки детайли" - ще е на възраст да знае къде е уместно и кога, къде не е да я употреби. Ще научи с възрастта още куп кофти думи и изрази и ще ги ползва 100% - всички сме минали по този път все пак и не сме станали някакви върли простаци, понеже знаем куп кофти думи и изрази. Знаем също така, че не бива и да ги ползваме в общия случай, или си го позволяваме, ама насаме примерно, за изпускане на парата. Аз - в колата, като съм сама и някой път така нареждам някой "колега-шофьор" извършващ идиотски действия, че и сърбин ми завидял на...речника.  :lol:

Просто август, лятна пауза, телевизиите се чудят с каква дивотия да запълнят програмката.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Има ли смисъл от СЕМ?
« Отговор #4 -: Август 30, 2014, 15:11:12 pm »
Не се бях заслушвала преди в текста на въпросната песен. Чак сега го прочетох от жалбата на майката, която е сезирала СЕМ.
То в песните на Криско някакъв "умен" или "възпитателен" текст не може и да се очаква.  :lol:
Но се чудя Мария Илиева как се е съгласила да припява и тя тез плоски бръщолевеници.
Според мен проблемът не са малките дечица (те нищо не разбират от текста), а основно тинейджърите на по 12-16, за които това е желан "лайфстайл".
А относно СЕМ - не съм наясно как стоят точно нещата.
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Има ли смисъл от СЕМ?
« Отговор #5 -: Август 30, 2014, 15:41:38 pm »
То пък щото английските рап парчета са едни дълбокомислениииии ... мани, мани.
Моето дете е на възласт на която би запомнило текста, точно като текст на песен, без много да го разбира. Както не разбира и „високи, сини планини“. То ясно че са високи, но защо са сини? Нали в „аз съм българче, обичам ....“ планините са зелени? Пък и по стечение на обстоятелствата (не съм шофьор) Николета почти не слуша радио.
А за дейността на СЕМ - знаете ли какво значи - „директор на водопад“? Е те такава им е дейността.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Има ли смисъл от СЕМ?
« Отговор #6 -: Август 30, 2014, 16:19:40 pm »
То от цялата държава /административно/ няма смисъл, камо ли от СЕМ :lol:

Песента съм я чувала няколко пъти, верно текста е мани, бегай, като на повечето рап парчета от всякакви националности /американски рап, който си е превеждал, верно мое да изчерви и най-закоравелия рецидивист/. И аз като Смайли се учудих как Марчето е паднала толкоз ниско, явно рейтинг няма жената, иначе не си обяснявам тъС излагация аз. Но иначе не ми прави впечатление парчето. Не можем да опазим децата си от всичката простотия и грозота на света. Но можем да ги научим да ги избягват и да правят разликата :wink:

Детските съвременни филмчета масово са отвратителни, особено тези, които обикновено гледат момченцата. Но пък има чудесни филмчета от нашето време, повечето са вече осъвременени, пускайте им тях. Габриела не гледа детски канали, освен до скоро бейби тв. Свалила съм й чудна колекция от филмчета на Дисни и подобни, които са по приказки примерно. Имаме и книжките, купувах с годините изданията на Егмонт, чудни са. Четем ги с интерес /казвам ние, защото и тя си ги "чете" сама, прелиства и си ги разказва, понеже ги е запомнила вече/. От време на време иска филмчето и така. Иначе под наш контрол си гледа филмлчета в ютуб, но гледа все читави, дори на мен са ми забавни.

Знам, че няма как да я опазя от всичко гадно, затова се опитвам да й създам влечение към хубавото. Дано развие моята любов към книгите, засега има интерес, надявам се да успея да го поддържам.

А СЕМ.... те не са контролен орган на практика, та полза от тях нула. Дето вика колежката, няма да пускат Криско по музикалните канали, ама ще продължаваме да гледаме дамски превръзки и кървави храчки на вечеря......
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Има ли смисъл от СЕМ?
« Отговор #7 -: Септември 04, 2014, 11:47:32 am »
Определено има доста неща, които не искам да виждам по телевизията, но СЕМ ги позволява. Вчера в новините в 7 и половина започнаха с обезглавяването на един човек. Направо се потресох. Такива кадри не могат да се дават ей така. Не искам да споменавам за други жестокости, които сме принудени да гледам. СЕМ е един напълно закърнял орган. Без функция.
*
Re: Има ли смисъл от СЕМ?
« Отговор #8 -: Септември 07, 2014, 15:03:47 pm »
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4275242 Точно и ясно във връзка с темата, от самата авторка на писмото до СЕМ. Лично аз - споделям мислите и позициите й като цяло, песента е само повод за тях.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Има ли смисъл от СЕМ?
« Отговор #9 -: Септември 07, 2014, 15:12:53 pm »
Оказа се, че племенникът ми, който е на 4, също знае голяма част от текста и го пее с пълен глас докато е навън и си играят.