0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

тубоскопия????
« -: Май 21, 2009, 16:16:37 pm »
наскоро разбрах, че имало някакъв нов метод за изследване проходимостта на тръбите, който може да направи оценка за състоянието им отвътре. за съжаление не успях да открия повече информация. някой знае ли дали в българия се практикува подобно нещо и къде, или е толкова нов метод, че тук все още не го прилагат.


*
Re: тубоскопия????
« Отговор #1 -: Май 21, 2009, 16:27:36 pm »
 Прави се по време на лапароскопия, със специален уред/ губи ми се думата/ се оглежда вътрешността на тръбите и се преценя състоянието.
Re: тубоскопия????
« Отговор #2 -: Май 21, 2009, 17:25:30 pm »
а тук в бг, къде може да се направи. навсякъде където правят лапароскопия или....?


*
Re: тубоскопия????
« Отговор #3 -: Май 21, 2009, 17:42:12 pm »
 А ти защо си се насочила към такава интервенция? Лапароскопия се прави след индикации, установени с цветна снимка или хидротубация.
Re: тубоскопия????
« Отговор #4 -: Май 22, 2009, 13:02:19 pm »
защото при лапароскопия за отстраняване на извънматочна, доктора каза, че не е видял нищо ненормално. на вид тръбите са нормални. тръбата, в която не е била бременността пропуска контрастно вещество. мен ме притеснява това, че при изследване за микоплазма, резултатът единия път беше положителен за микоплазма, а на контролното изследване, правено в друга лаборатория-уреплазма. малко странно, но както и да е. по принцип знам, че тези бактерии могат да увредят тръбите отвътре, без това да се забележи на цветна снимка и при лапароскопия. просто тези милиони власинки ли как се наричат точно незнам, които покриват цялата вътрешна стена на тръбата се увреждат и транспортирането на яйцеклетката става на практика невъзможно. притеснява ме да не би моят случай да е точно такъв, за това ме интересува дали мога да си направя подобно изследване. много дълго стана, за което се извинявам.