0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Въпрос за лекарства - GonalF и Centrotide
« -: Февруари 19, 2009, 03:10:57 am »
Здравейте,
този цикъл започвам стимулация за инсеминация с GonalF и днес като бях при лекаря ми предложиха да участвам в иследване на това лекарство в комбинация с друго, което се нарича Cetrotide. Въпросното лекарство предотвратява скока на ЛХ докато се развиват яйцеклетките и се спира, когато е време да се дава стимулиращата инжекция с ЧХГ. Съгласих се да участвам, защото и двете са одобрени лекарства, а и GonalF и без това щях да взимам, а така ми дават всички лекарства безплатно, което си е голяма помощ.
Все още не знам дали ще ми го дават,защото се дава на половината пациентки, а другата половина си карат само на GonalF. Все пак, ако се падна да го получавам, бих искала да знам дали някой знае нещо за това лекарство и дали някой го е взимал в комбинация с други стимулиращи лекарства. Също, ако някой е взимал лекарство с подобно действие, пак бих била благодарна да чуя какво мислите за тази комбинация.

Боби


  
Re: Въпрос за лекарства - GonalF и Centrotide
« Отговор #1 -: Февруари 19, 2009, 14:54:30 pm »
вьобще не се притеснявай, това е антагонист. т.е.препарат, който потиска в хипофиЗата отделянето на ЛХ и не поЗволява да настьпи овулация преди лекарят да прецени, че е време да я предиЗвика. иЗполЗва се обикновено при протоколите с антагонисти при инвитро. раЗликата м/У антагонистите и агонистите (напр. синарел или декапептил) е че те предиЗвикват моментален блокаж на хипофиЗата, а не както при агонистите - постепенно потискане.
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Въпрос за лекарства - GonalF и Centrotide
« Отговор #2 -: Февруари 19, 2009, 15:38:09 pm »
А защо експериментално изследване? Това не е ли съвсем стандартна стимулация? И не се притеснявай. И двата препарата са хубави и дават добри резултати. Специално за Гонал знам, че от него се образуват качествени яйцеклетки, а Цетротайд моментално сваля нивото на ЛХ и предпазва яйцеклетките от преждевременно лутеинизиране.

Re: Въпрос за лекарства - GonalF и Centrotide
« Отговор #3 -: Февруари 19, 2009, 16:13:57 pm »
Съгласна съм с предходните отговори. Само едно не ми е ясно. Защо ти препоръчват инсеминация? Все пак това са хормонални препарати, използвани при ин витро и да се участва в тази игра, в случая, е доста опасно. Още повече, че при използването на тези препарати се образуват много фоликули и какво ще стане ако има оплодени не 1 или две яйцеклетки, а повече.
Всъщност, обясниха ли ти какво ще наблюдават? И в крайна сметка каква е целта ти? (извинявай, че така поставям въпросите.) Просто, намеренията ми са добри, но ... трябва да зададеш своите въпроси пред този, който ти го предлага. Един от тях е и какво става с ячниковия ти резерв.
*
Re: Въпрос за лекарства - GonalF и Centrotide
« Отговор #4 -: Февруари 19, 2009, 18:33:00 pm »
миналата година при предишните ми две иксита бях на гонал и цитротайд. Учудвам се, че са ти го представили за експериментален, защото в клиниката в която бях си го прилагат на общо основание, но щом ще ти поемат лекарствата това е добре. нямах никакви странични ефекти от тази комбинация, освен главоболие, което е спорно дали е от лекарството или от напрежението.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпрос за лекарства - GonalF и Centrotide
« Отговор #5 -: Февруари 20, 2009, 03:24:04 am »
Момичета, благодаря ви за отговорите.

Zlatulka и patilabel , до колкото разбирам от листовката, която ми дадоха, води се екпериментално, защото ще се позлва за инсеминация, а не за инвитро т.е. екпериментално е явно приложението на двете заедно при инсеминация, а не самите лекарства.

jessamine , инсеминация ми препоръчаха първоначално. При мен проблема е, че не овyлирам редовно. Аз преди няколко месеца правих инсеминация само с GonalF и забременях при първият опит ( ама после го загубих и се оказа, че е било с Даун синдром). Тогава направих 3 годни яйцеклетки и много малки.  Миналия месец пробвах с Клостилбегит , имах само една голяма яцеклетка и нищо не стана. Сега реших пак да пробвам с GonalF и като отидох ми казаха, че могат да ме включат в изследването и да ми дадат лекарствата безплатно, но в зависимост как се падне, може и да се наложи да взимам и другото.Явно когато компанията (Serono)  им е предложила да правят изследване  и те като са ме имали предвид и без това за същото лекарство, просто са ми предложили да ми помогнат - хем за мен добре, хем за тях, че ще си направят изследването. Те ме наблюдават през няколко дена - ултразвук и кръвни изследвания за естроген, прогестерон и ЛХ. Колкото до ячниковият резев - не знам какво става с него, но до колкото разбирам единствената ми друга алтернатива е инвитро, а искаме поне 3 инсета да направим преди да пристъпим към "тежката артилерия". 
gallardo , благодаря много за подробното обяснение.

Момичета, успокоихте ме. Сега пък вместо да се притеснявам дали ще се падна за взимам Centrotide , започнах да се надявам да ми се падне на мен  :) .

Благодаря на всички за отговорите.

Б.


« Последна редакция: Февруари 20, 2009, 03:28:41 am от Bobbie »


  
Re: Въпрос за лекарства - GonalF и Centrotide
« Отговор #6 -: Февруари 20, 2009, 16:08:54 pm »
Bobbie, в такъв случай, ти пожелавам това да е твоя последен опит. :)
Съгласна съм с patilabel.
Късмет :)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпрос за лекарства - GonalF и Centrotide
« Отговор #7 -: Февруари 21, 2009, 18:14:31 pm »
Благодаря jessamine.
Днес бях на лекар и попитах за яйчниковият резерв. Докторът ми каза, че за мен въобще не се притеснява за това, защото правя предостатъчно яцеклетки и въобще съм нямала проблем с това. Сега те назначавали лечението, така че да не се развият всички яцеклетки, но ако искал можел да ме стимулира така, че всичките  да станат, ако опрем до инвитро.

Поздрави.


Боби