0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Предаване по Канал 1
« -: Февруари 08, 2006, 19:11:11 pm »
В момента по Канал 1 върви предаване с Ал. Авджиев "Навигатор" за проблемите, свързани с осиновяване или приемане на дете.


Предаване по Канал 1
« Отговор #1 -: Февруари 08, 2006, 19:14:01 pm »
Благодаря, но го хванах късно, би ли го преразказала.
*
Предаване по Канал 1
« Отговор #2 -: Февруари 08, 2006, 20:53:40 pm »
Предаването беше доста кратко-около 20 мин. Участваха двама гости - г-н Герасимов-писател и г-н Йорданов-председател на неизвестна за мен организация "Спасете децата". В началото започнаха с това колко много семейства биха си осиновили или приела деца за отглеждане и какви традиции е имало в това отношения в миналото в България, но за съжаление в момента домовете са пълни деца, които поради различни законови пречки не могат да бъдат осиновени. Изглежда през 2003 г. са направени някои промени в нормативната уредба, които са променили нещата към по-лошо. Споменаха и форума на БГ-мама, където осиновени и осиновители дискутират различни аспекти на проблема.
После наблегнаха на програмата за приемните семейства, която щяла да "професионализирана". Подобни програми успешно работели в Румъния и Русия. Целта е децата да бъдат изведени от домовете и да отраснат в нормална семейна среда.
Споменаха и за някакъв център, единствената информация в нета за който била снимка на министър Масларова при откриването му. Целта на този център била да подпомогнат на затруднени жени през първите месеци след раждането и да ги убедят да не изоставят децата си.

Честно казано, останах малко разочарована, че времето беше твърде малко. Но като цяло ми се стори, че разговора мина доста стегнато. Все пак трябва да се говори за проблемите, иначе те никога няма да бъдат разрешени.