Писах във форуна на bg-mama на Д-р Мазнейкова.
Оказа се, че аз в началото въобще не съм разбрала за какво става въпрос. И нарушеният кръвен поток не бил при бебето, а във вени на матката...Но като не ти обясняват....творчеството е налице....
Според лекаря в Смолян при всяка втора жена над 25 може да се наблюдава стеснява на кръвоносните съдове, но това още нищо не означава. Но и от него толкова....
Ето запитването и отговора:
---------Запитването към Д-р Мазнейкова
На 31.07 бях на контролен преглед и при доплера се откри, че има леко завишен SIP (или SID, мното трудно се разчита написаното на листа) в лявата артерия (или вена).
Написаното на листа е следното:
a. ut. srx N
a. ut. slx леко завишен SIP ( или SID)
(съжалявам ако имам грешка, но наистина трудно се чете.
В интерес на истината доктора не ми обясни много, но и аз леко шокирана и не питах.
Единственото, което каза е, че задължително трябва да се проследява и има опасност от прееклампсия, но се надява чрез аспирина, които вземам да не се стигне до там !
Какво точно означава ? Има ли опасност плода да започне да изостава в развитието си поради малко кръв, която достига до него...?
Трябва ли да се предприеме нещо в този случай за да не е стигне до усложнения ?
Достатъчно ли е аспирин протект и Vessel Due F по една таблетка или се изписва и друга терапия ?
---------------------------
Отговор на Д-р Мазнейкова
-------------------------------------------------------------------------------
Терапията, която приемате е достатъчна.
Необходимо е проследяване на темпа на
растеж на плода и състоянието на кръвния
поток в маточните артерии. При задълбочаване на
спазъма е възможно добавяне на допълнителни медикаменти.
Прееклампсията е състояние, което се развива доста по -късно
в бременността. Характеризира се с повишено кръвно налягане,
отоци, белтък в урината. Не е задължително при вас да се
прояви това състояние.
---------------------------------------------
Незнам колко ще ти е полезно, но за съжаление повече информация не намерих. Сега аз си стоя и чакам. Дано всичко е наред и това да са поредните напразни тревоги.
Защо лекарите не ни разкажат за какво става въпрос, а ни хвърлят в оркестъра и после месеци чудене, ровене....
Желая ти късмет !