0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ендометриозни яйчници
« -: Септември 24, 2008, 20:37:40 pm »
знам,че има такава тема,но не я намирам.ако може някой да ми я даде ще съм благодарна.Днес разбрах че съм с ендометриозни яйчници-уплаших се много,но ме успокоиха че има лечение.предстои ми лапароскопия,незнам какво да мисля,страх ме е и ме боли че не мога да забременея.Писна ми вече от изследвания незнам вече какво да мисля.Моля ви дайте ми линк кум сайта.
*
Re: ендометриозни яйчници
« Отговор #1 -: Септември 24, 2008, 21:51:42 pm »
Ендометриозни яйчници, означава, 4е има съмнения за ендометриоза, която се доказва само, чрез лапароскопия или лапаротомия! За ендометрозата можеш да четеш в "стерилитет при жената" - ендометриоза. За да има съмнения за ендометриоза би следвало при теб да са видели кисти по яйчниците, които изглеждат по различно / най-общо казано/ от функционалните кисти и това навежда на мисълта за ендометриоза.
« Отговор #2 -: Септември 25, 2008, 12:27:39 pm »
да,точно така.почти през 3-4 месеца ми се образуват кисти,които в Монтана "лекуват" с операция,но имам 1 яйчник вече само 1 тръба а отчаяно се боря за бебече.Всяка година лежа по 4 пати най-малко в болница в моя град а никой до сега не постави диагноза.Вчера бях в София и там д-р Пъневска ми каза за това.Ще съм благодарна ако някой сподели мнение за нея.Чакам да дойде цикъла,за да мина на лапароскопия,притеснявам се много от тази диагноза...
*
« Отговор #3 -: Септември 25, 2008, 13:12:41 pm »
Това, че ти се появяват кисти не означава, че са ендометриозни. Трябва съдържанието в тях да е от кръв от ендометриума на матката /пак най-общо казано/. Освен това ендометриозните кисти не съм чувала да изчезват, напротив въпреки медикаментозно лечение /имам предвид противозачатъчни/ растат. Незнам кога ти е правена операцията, но ако е в близката година би следвало 100% да се е видяло , ако има ендометриоза. Във всеки случай бих ти препоръчала да се запознаеш добре с диагнозата ендометриоза и дори да ти останат съмнения да се насочиш към лекари в София за евентуална лапароскопия, за да може наистина да се прецени точно какво е и ако е необходимо да се оперира внимателно, по време на лапарото. Незнам дали си правила консултации и прегледи в София, но дори да не е ендометриоза от това, което пишеш си мисля, че ти трябва по квалифицирана помощ, защото както и в моя град лекарите не са специалисти по стеилитет. В Зачатие има много инфо за ендометриозата и за добри лекари. Това, което ти пиша са си мои мнения и може да греша за някои от нещата. Оперирана съм от ендометриоза и съм чела наистина много затова си позволявам да ти пиша. Каквото и да решиш ти желая да имаш късмет и нещата да вървят в добра за теб посока!
« Отговор #4 -: Септември 25, 2008, 14:55:27 pm »
или аз не съм се изразила правилно,или не си ме разбрала.Вчера на прегледа в София докторката каза че е сигурно почти на 100% че имам ендометриоза.Каза,да изчакам цикъла и да насрочим дата за лапароскопия.А операцията ми последната беше преди 3 години,но никой до сега не ми направи изследвания да се види причината за образуването на тези кисти.Напротив-дават ми лвкарства всякакви и след седмица като видят че няма резултат-тоест тя продължава да расте,ме оперират по спешност.Разбрах,че тук няма смисъл да се лекувам и започнах да ходя по София на прегледи от тази година,това ми е втория преглед там.След като и ти си от по-малък град тогава ти е ясно какви специалисти са  лекарите.А нали всички учат едно и също нещо как може такива работи незнам-знам само че ме съсипаха за което съжалявам
*
« Отговор #5 -: Септември 25, 2008, 15:30:53 pm »
Наистина си писала, че в София е бил прегледа, но т.к. споменаваш и Монтана съм се заблудила. Не съм я чувала тази лекарка и не мога да ти кажа мнение за нея, а и из форумите не съм я срещала като коментари. Знам, че добри оператори и диагностици са д-р Тюфекчиева от Майчин дом и д-р Попов от "Шейново". Иначе причините за образуването на кисти може да са различни и не е задължително да е ендометриоза. Надявам се тази лекарка да е достатъчно опитна и да е разпознала ендометриозните кисти и на ехограф, защото мисля, че с оглед хаоса и неизвестността при теб, колкото и гадна да е диагнозата "ендометриоза" в твоя случай е по-важно да е вярната диагноза. Все пак докато не се види при някакъв вид операция и не се направи хистологично изследване не може да се говори за ендометриоза. Аз самата знам за момичета, при които имаше съмнения, които не се потвърдиха след лапарото.
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #6 -: Септември 25, 2008, 18:14:29 pm »
viviqn_ka ,за да те успокоя  ще ти кажа ,че  аз имам две лапроскопии за кисти -за които лекарите предварително и категорично твърдяха че са ендометериозни -след направената  хистология тази диагноза  беше отхвърлена.
Непосредствено след  първата операция -преди да  излезе хистологията -дори ми казаха че е ендометериоза...Втория път няколко месеца опитвахме да я "стопим" с хормонални препарати -не се получи и пак лапаро.
Аз не разбрах все пак -колко операции са ти правили в Монтана и все лапаро ли са били? - но  си  минала и знаеш,че няма нищо страшно.
Така, че не се  плаши и притеснявай излишно.
Но и съвсем не пренебрегвай нещата-шом често правиш кисти  наистина една лапароскопия ще покаже как стоят нещата  -подкрепям мнението на kkk29  по отношение  на споменатите лекари .
Аз въпреки че посещавам мн добър специалист  и той каза ,че науката не може да даде обяснение на причината за появата  на кистите :( ...

« Отговор #7 -: Септември 25, 2008, 19:24:01 pm »
благодаря за мнението и подкрепата и на дветв ви.не-трите операции не са лапароскопии,а гинекологични операции,в Монтана не правят лапаро и цветни снимки.Едната ми операция беше когато бях на 15,втоата на 17 и третата на 19.При последната са извадени яйчника и тръбата.Но първата операция е била излишна-тук в нашата болница ми казаха че кистата се е пукнала и се налага операция,а в София и вчера и при предишния преглед при друг лекар ми казаха че операцията не се е налагала-т.е.излишна е била.Объркана съм и незная какво да правя-чакам да мине лапарото и резултата ми да е като твоя.Благодаря ви и на двете че се включихте с мнения.
*
« Отговор #8 -: Септември 26, 2008, 10:23:38 am »
Здравей Вивиянка,моето скромно мнение е да потърсиш помощ от специалист по стерилитет.Той най-добре ще постави диагноза (според мен )и ако се стигне до операция или лапаро,ще щади максимално яйчника.Каквото и да решиш,стисксм палци за положителен изход и накрая здраво бебе.
*
« Отговор #9 -: Октомври 02, 2008, 23:23:35 pm »
Мога само да те посъветвам много, ама много внимателно този път да подбереш лекаря, който ще те лекува/оперира.
Не се хвърляй на първия срещнат, без добре да си го проучила. Това, че някой работи в Майчин дом, например, не означава автоматично, че е кадърен. Гореспоменатите имена на доктори и аз доста пъти съм ги срещала във форума с добри отзиви. Аз имам коремна операция преди няколко години от ендометриоза, след която имам много големи поражения (въпреки, че съм от София) - запушени тръби с двустранен хидросалпингс, адски много сраствания и т.н. За мое огромно съжаление тогава ми казаха, че е много спешна и аз много лекомислено и много набързо позволих да бъда оперирана. За съжаление тогава бях много неинформирана, не бях чувала за лапароскопия...Не мога да върна времето назад.
След този случай се прехвърлих за лечение в клиника по стерилитет.Там правих лапароскопия и ИКСИ.

Успех!!!