0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Анемия и бременност
« -: Септември 09, 2008, 09:27:37 am »
Здравейте на всички. От скоро влизам във форума и научих много нови за мен неща. Моята тревога е следната. От близо месец правим опити за бебе. Аз обаче имам бета талъсамия. Някой знае ли трябва ли да правя специални изследвания и процедури. Дали има опасност при евентуална бременност. :?

*
Re: Анемия и бременност
« Отговор #1 -: Септември 09, 2008, 09:39:18 am »
Здравей yamy!
Аз също съм с таласемия!Принципно не представлява проблем за забременяването!
Единственото което задължително трябва да направите е изследване и на партньора за таласемии!!!Ако при него всичко е ОК /за което силно се надявам/ продължавате с бебеправенето без притеснения!
Кажи на лекаря си или там където ще ви вземат кръв, че правите опити за бебе - те ще ви кажат по-подробно!!!
Успех!
« Отговор #2 -: Септември 09, 2008, 18:50:59 pm »
Задължително ще направим изследванията, дано всичко е наред, защото се поразрових малко в нета и направо ми настръхна косата. Ако и двамата родители са носители на анемията детето живее цял живот на кръвопреливане. Направо ужас!!. Мерси за съвета  viki и успех!

*
« Отговор #3 -: Септември 09, 2008, 22:03:34 pm »
Тази случайност двамата да сте с бета таласемия е нищожно малка. Не се тревожи излишно.
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
« Отговор #4 -: Септември 13, 2008, 11:48:15 am »
Тази случайност двамата да сте с бета таласемия е нищожно малка. Не се тревожи излишно.
:balk_50: консултирай се за всеки слчуай с лекаря , за да ти е спокойно на теб и успех-скоро да се похвалиш с две чертички
« Отговор #5 -: Септември 17, 2008, 22:00:04 pm »
аз също съм анемична по принцип, Но не съм се изследвала за таласемия. Искам да Ви попитам къде си направихте това изследване (за софия ме интересува, ако се правят някъде...)??
*
« Отговор #6 -: Септември 18, 2008, 09:36:05 am »
Анемията не е задължително да е таласемия!
Консултирай се с личния си, той ще те упъти!Аз първо ходих при специалист в поликлиниката и той ме изпрати на това изследване!
Не се тревожи!
« Отговор #7 -: Септември 26, 2008, 16:35:47 pm »
аз също съм анемична по принцип, Но не съм се изследвала за таласемия. Искам да Ви попитам къде си направихте това изследване (за софия ме интересува, ако се правят някъде...)??
[/color]
Мен личната лекарка ме изпрати на хематолог понеже тази анемия е наследствена в семейството. Хематоложката пък ме прати на изследвания в "Национален център по хематология и трансфузиология". Намира се на бул."Климент Охридски" ако не се лъжа. Близо е до ректората на Технически университет. Не мога да ти кажа дали можеш да отидеш така, мисля че трябва да те прати доктор. Успех

*
« Отговор #8 -: Септември 27, 2008, 15:59:38 pm »
И в Цибалаб правят, но ти трябва специалист, който да разтълкува резултата. Изследването там е, така да се каже, първият етап в откриването на таласемията. Ако то покаже такава вериятност, може би се прави второ, което е много по-скъпо, май, около 200 лв. Знам че това второто го има в Центъра по Молекулярна медицина/генетичната лаборатория на проф. Кременски. Това в Цибалаб се нарича електрофореза на алкалните хемоглобини и е около 21 лв.
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
« Отговор #9 -: Септември 27, 2008, 17:38:03 pm »
Изследване за таласемия се прави в националния център по хематология и трансфузиология, ул. "Пловдивско поле" 6. Тел.: 970 12 12.
До скоро беше безплатно, сега струва под 20лв.
Правят го без направление от личен лекар, но искат да имаш кръвна картина и изследване на  желязото в кръвта.