Напълно съм съгласна с казаното по-горе, че дисбаланса е следствие от някакъв "проблем" в динамиката на организма. За нещастие обаче, традиционната медицина третира симптома и не търси първопричината.
След като е пробвано "традиционно" лечение и то БЕЗ успех, напълно е редно да се запитаме, до кога ще третираме симптома и кога ще адресираме проблема?!
Моят опит с репродуктивните специалисти в България е от преди 12-13 години и сега може да са се променили нещата, но тогава никой НЕ препоръчваше билки, добавки, диета, здравословен режим и подобни, а се разчиташе главно на химикали и традиционни фармацевтични медикаменти.
На запад в репродуктивните клиники имат по-разчупен и нетрадиционен подход. Пак се залага на традиционните лекарства (никой не е против тях, включително и аз), но изключително се залага и на добавки и промяна в начина на живот.
Тъй като тук никой не пожела да даде съвет, ще си позволя да коментирам и да препоръчам информация, която съм прочела на сайтовете на чуждестранни репродуктивни клиника (репродукцията не съществува само в БГ и със сигурност не е измислена в БГ) или лично съм получила от репродуктивните специалисти, с които съм се консултирала в чужбина.
Първо, за да е нисък прогестерона, значи естрогенът доминира и трябва него да "намалим", което от своя страна ще доведе до дигане на прогестерона.
Малко е като кръвната захар --> колкото повече захар ядем, толкова повече хапчета трябва да изгълтахме, за да неутрализираме ефекта. Спрем ли захарта, малко по малко нещата се балансират и дозата хапчета намалява.
Та за намаляне на естрогенът е необходимо да се съблюдава приемът на храни, засилващи естрогенът. Такива са млечните продукти, месото, кафе, и храни и напитки съхранявани или опаковани в пластмасови или найлонови опаковки съдържащи бисфенол а.
Естрогенът се "разгражда" в черния дроб, така че е редно да се изследва черен дроб (може да има някакво затормозяване там и от това да идва проблемът). Също свързана с черния дроб и детоксификацията на организма е и генната мутация mthfr, която се изследва в генетичния пакет тромбофилия. Ако там се окаже проблемът, значи от там трябва да се започне...
Комплексни са нещата и не можем да очакваме, ако проблемът е в черния дроб (невъзможност да "разгради" естрогена), да се тъпчем с противозачатъчни и да чакаме да се увеличи прогестеронът...
Та след като сме изследвали черен дроб и сме пуснали генетичните мутации за теомбофилия, след като сме "ограничили" егтеогенната храна, можем да приемаме и следните добавки, за подпомагане на организма да преработи естрогена и да произведе прогестерон:
Витамин Б6 --> спомага черния дроб в "разграждането" на естрогена...
Витамин С -->доказано помага за увеличаване на прогестеронът.
Храни богати на цинк и магнезий, или съответните под формата на витамини.
Билка Витекс (билкови хапчета от тази билка) също се препоръчват.
Най-добре е традиционната медицина да е съчетана с правилен начин на живот, здравословно хранене и адекватен прием на витамини и добавки. Иначе се получава като със захарта, както горе казах --> да се тъпчем със захар (естеоген) и да чакаме нормалната медицина да реши проблема е доста несериозно...
Успех, Криста!
бел. мод. - Изписването на лекарства и техните дозировки се прави само и единствено от дипломиран лекар