0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

Ще се радвам да чуя мнения дали може да има връзка между автоимунни заболявания като антифосфолипиден синдром и Хашимото, а също и поликистоза - и дали някое от тях може да е в основата на друго или всяко си е само за себе си?

До момента нямам поставена конкретна диагноза, тъй като в момента изчаквам резултати от изследвания на НК клетки и тромбофилия, но от направените до тук изследвания, тези което не са в норма са следните:

- Anti TPO - 612.24 -при реф. граници 0-12
- Anti TGO - 40,49 - при референтни граници 0-34
- EstraDiol - 24  - при реф. гран. - 39-189 (на 3 д. от м.ц.)
- Testosteron - 0.76 при реф. гран. 0,05-0,73
- Progesteron - 6.61 - при граници 3,28 - 38,63 в лутеална фаза. Изследването е правено на 19 д. от м.ц. Резултатът изглежда в нормата, но някъде четох, че резултатът трябва да е поне 14, за да има овулация?!

Имунологични:
- ANA - 9,4 - при граници 0-10 (Влизат в границите, но все пак се приближават доста до горната граница
- Антикардиолипин IgG - 16.4 - при граници под 8 - отриц.
- Антикардиолипин IgМ - 1,2 - при граници под 10 - отриц.
- Анти Бета 2 GP1 IgG, IgM, IgА - 0.504 < 0.600 - отриц.
- Анти - Протромбин антитела - 11,2 - < 20 - отриц.   

Не искам да избързвам, но все пак се тревожа от това, което ме чака - дали това са 3 отделни заболявания, как ще се лекуват, стига ли се при тях до инсеминации и инвитро.... (нямам бременности досега - нито успешни, нито неуспешни). Въобще малко съм объркана, или по-скоро неизвестността ме плаши и искам да знам възможно най-бързо какво ме чака с такива резултати.

За информация като дете имам прекаран гломерулонефрит (дифузен ендотелиомезангиален гломерулонефрит) на 2 пъти (7 и 9 годишна възраст) и съм лекувана с дехидрокортизон. Не знам дали това има отношение към горните евентуални имунни заболявания. Във всеки случай десетки пъти са ми вземали кръв от вената - четох, че това има отношение към реакцията на организма за съсирване на кръвта при твърде чести кръвопускания ...

Ще се радвам на съвети, мнения и подкрепа!

Благодаря на всички!
Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #1 -: Юни 07, 2008, 21:06:07 pm »
 Предполагам , че има връзка между автоимунните заболявания. При завишени ТАТ и МАТ препоръчват имунологични изследвания. От това , което съм чела по въпроса разбрах , че обикновено , но не задължително ,  антифосфолипидните антитела вървят в комплект с NK - клетките. Отключването на едно автоимунно заболяване провокира организма към отделяне на други антитела и оттам , според мен се навързват нещата.
 Не е задължително да имаш и повишени NK - клетки.
От имунологичните , антикардиолипина ти е извън реф. стойности.
 Изследването за тромбофилия генетично ли ще бъде или PLA(тромбоцитно - левкоцитни агрегати)?
Не се тревожи , с подходяща терапия всичко ще се нареди.
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #2 -: Юни 09, 2008, 11:26:14 am »
понякога има връзка, понякога не.
понякога повишения пролактин е просто повишен пролактин, а понякога е признак за какво ли не.
при мене, както и при тебе явно има връзка. аз също съм с хашимото, антифосфолипиден синдром, мутация на мтхфр, повишени нк клетки, луф синдром, ендометриоза.

лечението обикновено е аспирин и/или ниско молекулярен хепарин за афа; аспирин, селен, хормони за хашимото. понякога се стига до ин витро, понякога не. съжалявам но нищо по-конкретно не може да се каже. всичко зависи от лекаря и пациента. добрата новина е че за колкото повече проблеми се знае че ги имаш, толкова повече мерки могат да се вземат за тях и съответно шанса ти да забременееш и износиш бременността се увеличава.
успех.
пп на коя клиника си се доверила
« Последна редакция: Юни 09, 2008, 11:34:49 am от лили »
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #3 -: Юни 09, 2008, 17:16:19 pm »
Ще си споделя и аз мнението и от личен опит, дано съм ти полезна.

Значи, първо за връзката между автоимунните. Аз се убедих на практика в правотата на един американски репродуктивен имунолог, Алън Биър, за много неща, та по този въпрос той казва, че човек носи определена генетична предразположеност към автоимунни заболявания (каквато се оказа, че имам). В един род може бабата да страда от едно автоимунно заболяване, майката от друго, а дъщерята от трето (също и мъже в семейството, разбира се). Даже казва, че невъзможността да се забременее може също сама по себе си да е израз на автоимунно заболяване без други проявени автоимунни заболявания (което при мен си беше точно така, после ми се отключи автоимунно заболяване). Така че определено има връзка. Още повече, аз съм с едно категорично диагностицирано миналата година автоимунно заболяване, а отделно от дете страдам от болки в ставите - скоро ходих на лекар заради артритен пристъп и ревматологът директно ме прати при гастроентеролога (който ми лекува другото) - според тях не само са свързани двете заболявания, а на практика са едно и също заболяване (което доста ме учуди, защото какво общо имат ставите с лигавицата на дебелото черво).

Не мисля, че пития кортизон преди време може с нещо да е влошил ситуацията. Въпреки неприятните си странични ефекти той прави чудеса при автоимунни заболявания.

За взимането на кръв - не съм чувала такова нещо, и на мен все ми точат кръв. Съсирваемостта на кръвта може да има отклонения поради генетични причини и поне аз не се сещам за връзка с автоимунните заболявания.

Не се притеснявай, контролирай си автоимунните заболявания и бъди на щрек да не ти пречат на забременяването, както беше при мен - не самите заболявания, а заради самия начин на функциониране на имунната система. При мен се получи само след специализирано имунологично лечение.

Успех!
Благодаря ти, Бени!







Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #4 -: Юни 09, 2008, 17:18:40 pm »
П.С. Само да добавя, че при мен пък всички имунологични изследвания (а правих доста) бяха в норма, единствено НК клетките ми бяха 17%.
Благодаря ти, Бени!







*
Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #5 -: Юни 15, 2008, 12:03:37 pm »
Извинявам се за оффффа,обаче искам да питам Фреши.Ти в клиниката на Щерев беше ли правила инсета,че съм забравила.
Аз също съм само и единствено с НК 19% и сега ще ми вливат интралипид.Дали ще помогне?! 8O Дай Боже!
Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #6 -: Юни 19, 2008, 21:58:05 pm »
П.С. Само да добавя, че при мен пък всички имунологични изследвания (а правих доста) бяха в норма, единствено НК клетките ми бяха 17%.

Фреши,

Виждам от твоите постинги, че си доста в час с имунулогични и подобни проблеми, та затова да те питам какво мислиш. Излязоха ми резултатите от изследването за тромбофилия и НК клетки. Тромбофилия нямам, но имам MTHFR - C677T - хомозиготен носител Т/Т, като при генотип Т/Т може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 70 %. Другото е в норма. Докторът ми обясни, че това означава проблем с обмена на фолиевата киселина, но аз вече си пия по 1 табл. Неофолик мета от 0,4 мг на ден и аспирин протект, така че засета нищо допълнително по това. Попрочетох постингите за неофолик мета и фолиева киселина и доколкото разбирам от тях, би трябвало да пия повече или нещо не съм разбрала както трябва????

За Нк клетките, резултатите ми са следните:
1. Total NK cells (CD3-CD16+56+) - резултат: 15% при рефернти граници 7-26 %
2. CD56+CD16+NK cells - резултат: 15 % при референтни граници по-малко или = 12%
3. NKT cells (CD3+CD16+56+) - резултат 4 % при реф. граници 2 - 10 %

Повишен брой 56+16+NK клетъчна субпопулация. Препоръчва се имуномодулираща терапия. Изследването е правено в София, в клиника Малинов.

Докторът ме праща в клиника Малинов при имунолозите да си огледат нещата и да си кажат мнението. Аз разбира се ще отида, но пиша и във форума, защото виждам от резултатите на други момичета, че са включени и други неща и почвам да се чудя дали всичко е изследвано, или за някои неща аз сама трябва да поискам. Гледам, че някои момичета даже извън България правят изследвания за НК клетки, и че в България се правят едва от 2-3 години.
И тези вливания само при инсеминации и инвитро ли се правят, или профилактично и при опити за нормално забременяване с установени имунологични проблеми? Мъжът ми още не си е правил изследвания - дано при него поне всичко да е ок!  8O
« Последна редакция: Юни 19, 2008, 22:04:27 pm от kiti13 »
*
Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #7 -: Юни 19, 2008, 23:11:20 pm »
Аз ще ти отговоря на 1-2 въпроса, а останалото Фреши.
Значи и аз имам мутация MTHFR, Конова ми каза да пия по 3 хапчета неофолик мета, а не по 1.
Относно вливанията - ние не сме правили инсе или ин витро, а само стимулация и аз имах пълен комплект вливания и интралипид, и имуновенин.
Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #8 -: Юни 22, 2008, 16:27:34 pm »
Дидон, в МЦРЗ ми бяха инсетата.

Кити, и аз имам точно тази мутация. Тук ми бяха препоръчали първо тази неофолик форте, дето я спряха от производство. Аз си бях взела също неофолик мета и пиех по едно, но като бях в Германия лекарката там ми каза да си взема все пак голямата доза, та от тогава съм на 5мг (такава им е разфасофката в Германия, тук за съжаление няма).
За НК клетките - тези формати от Малинов не са ми много познати, но тези, дето са ти 15% при мен все бяха 17%. Хубаво е да се направят вливания за увеличаване на шансовете за забременяване, не е необходимо да е с АРТ, само дето имуновенинът (който си е класиката, а интралипидът е нова измислица да се употребява за такава цел, надявам се е ефикасно и то) е доста скъп, та затова някои го комбинират с АРТ.
В Плевен мисля вече правят тестове в лабораторни условия как се потискат НК клетките съответно с имуновенин и с интралипид. Плевенската лаборатория работи в тясно сътрудничество с Миленова в Чикаго, които са световна класика, затова по им имам вяра.
Гледайте си другите изследвания, при нас диагноза за имунологичен се постави по метода на изключването - всичко друго беше наред.

Успех!
Благодаря ти, Бени!







Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #9 -: Юни 22, 2008, 16:28:16 pm »
Забравих да добавя за мутацията МТХФР, че някои препоръчват и вит. В6 и В12
Благодаря ти, Бени!







Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #10 -: Август 13, 2008, 14:11:27 pm »
Интересно е как повлияват витамините, защото разбирам , че препоръчват прием и на селен пак за такива поводи....?
Освен това док. ми беше изписал през зимата и твърди че НК клетките доста добре се повлиявали от Пентоксифилин /Агапурин , които са съдоразширяващи и имат кофти доста неприятни ефекти, което също ми е чудно как става....въобще доста нови неща, а пък дали имат нужния ефект ...който знае да пише, моля... 8)
« Последна редакция: Август 13, 2008, 14:18:39 pm от marina15 »


Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #11 -: Август 21, 2008, 09:47:58 am »
При мен пентоксифилин-а не повлия, поне за през времето, когато го пих - 4 месеца в комбинация с омега 3 мастни киселини, НК клетките не бяха намалели дори с 1 %.
Re: Връзка между автоимунни заболявания???
« Отговор #12 -: Август 21, 2008, 11:28:33 am »
Аз си мисля , че по-скоро би трябвало да влияе на кръвообръщението и подобряване на вискозитета на кръвта, защото такова е предназначението на самото лекарство, а това каква връзка има с НК-клетките и на мен не ми е ясно, но думите на док.Стаменов когато ми ги изписа биаха , че Нк-клетките се повлиавали добре от него....какво точно има предвид не разбрах. Изчетох всички листовки , които намерих в интернет за Пентоксифилин и Агапурин и в една от тиах пишеше, че има някакво приложение при антифосфолипиден синдром.


Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание