0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Хормонални изследвания
« -: Февруари 28, 2008, 14:53:02 pm »
Моля за помощ, не разбирам много ясно резултата за Прогестерон

Име на теста (изследването)
 Резултат

Единици
 Референтни граници

Prolactin 701.70
 mcIU/ml Мъже: 86 - 390: Жени: 72 - 511

Progesteron 14.85
 ng/ml Ж:Фол.:0,2-1,5; Ов:0.8-3.0;Лут:1,7-27;Мено:0.1-0.8

Благодаря.
*
Re: Хормонални изследвания
« Отговор #1 -: Февруари 28, 2008, 14:55:25 pm »
На кой ден от менструалния цикъл е правено изследването?
*
« Отговор #2 -: Февруари 28, 2008, 15:01:37 pm »
20-ти ден. Утре е 21 но понеже ще отсъствам, направих днес.
*
« Отговор #3 -: Февруари 28, 2008, 15:31:45 pm »
Ако имаш нормален ( около 30 дневен ) цикъл то би трябвало да си в лутеалната фаза. В такъв случай стойността на прогестерона ти е в реф. граници.
*
« Отговор #4 -: Февруари 28, 2008, 15:42:55 pm »
Прогестерона е добре, горе долу, макар че е по-добре да е по-близко до горната граница.
Пролактина ти е малко висок. Спазихте ли условията за вземане на кръв – да си спокойна, да си отпочинала, да не са пипани гърдите предната вечер, да не си вземала топъл душ или вана?

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*
« Отговор #5 -: Февруари 28, 2008, 15:45:25 pm »
Пролактина е завишен и трябва да му се обърне внимание. В повечето случаи, при висок пролактин липсва овулация, съотвенто и нисък прогестерон.
Направи си фоликулометрия поне три последователни цикъла, за да провериш как си с овулацията. Също така една от причините за завишеният пролактин, може да е хипо/хипер функция на щитовидната жлеза, провери си щит.хормони (TSH, FT3, FT4) и антитела (TAT,MAT)
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
« Отговор #6 -: Февруари 28, 2008, 15:59:53 pm »
За пролактина пия ДОстинекс, за сега са ми изписали малки дози и от преди 10-12 дни, когато правих изследване на пролактин ми е паднал със 150 единици. Другите хормони съм ги правила, според ендокриноложката щитовидната ми жлезе работи нормално. Овулация при мен липсваше, поне не можех да измеря с тест, 3 месеца преди да започна с хормоналните изследвания. Ендокриноложката каза, че при изследване на 21 ден от цикъла на прогестерон може да се каже дали е имало овулация. Но според тези данни май пак е нямало, не съм сигурна, затова си и зададох въпроса тук, смятам че има доста по-комптентни от мен.
*
« Отговор #7 -: Февруари 28, 2008, 16:17:51 pm »
Не знам дали е редно само от стойностите на прогестерона да се заключи имало ли е или не овулация.
И все пак според референтните стойности, ти си имала овулация, но пак акзвам не е редно така да се импретират резултатите. Той прогестерона за това се изследва само след доказана овулация, а ти искаш с него да я докажеш.
Ако имаш поликистоза тестовете за овулация, няма да ти свършат работа.
Пробвала ли с базална температура или наблюдение на цервикалната слуз?
Гинеколога какво казва? Правила ли си фоликметрия?

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
« Отговор #8 -: Февруари 28, 2008, 21:04:10 pm »
Пролактина ти е висок и другите ти го казаха. Само да добавя, че вечерта преди изследването не трябва да си яла месо или картофи. Почивка поне 30 мин. преди вземането на кръв. Правила ли си ЯМР? Прогестерона ти е в норма, но май трябва да е повече, ако си имала Ову.
*
« Отговор #9 -: Февруари 28, 2008, 21:56:37 pm »
ЯМР не съм правила. Лекуват ме медикаментозно, мисля написах, че пия Достинекс. За 14 дни/предишното изследване/ е паднал със 150 единици. Гинекологът ми ми каза, че не е толкова висок, че "да ме щракат". Мисля, че според този резултат на прогестерона не съм имала овулация, явно докато не вляза в норма с пролактина са ми малки шансовете. Правила съм си всички хормони, според ендокриноложката щитовидната ми жлезе си работи нормално. БТ не съм мерила.
« Отговор #10 -: Февруари 28, 2008, 22:17:55 pm »
При мен дори и в норма да вкарам пролактина няма ову. Иначе всичко друго ми е в норма+щитовидна жеза. Колкото до ЯМР - безвредно е не е като скенера и поне аз много се успокоих като се отхвърли пролактином.Може да мине през касата, но за повече сигурност го правят с контрастно вещество, което обаче ти си плащаш. Мисля че беше 180лв. Аз съм на бромокриптин и добре го контролирам. Като правих ин-витрото бях в норма. Нямах пролеми и при бремеността. Загубих бебето , но по други причини.
*
« Отговор #11 -: Февруари 28, 2008, 23:29:20 pm »
За ЯМР и аз мисля, че няма нужда при такива стойности, Достинекса ще свърши работа.
Тестовете за овулация поне при мен не даваха верен резултат, защото имах нередовен цикъл, а една от причините освен високия пролактин беше и високото ЛХ, което пък автоматично означава, че тестовете са вятър работа и пилеене на пари.
Съдейки от личен опит, написах да проследиш три последователни цикъла както хормонално, така и чрез фоликулометрия. Това ще ти даде най точните резултати и вероятно отговори.
Също бих ти споделила, че аз винаги съм имала идеални стойности на ТСХ-то, но за сметка на това щит.антитела бяха ужасно високи. Ако не си ги изследвала ги направи. 
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

« Отговор #12 -: Март 02, 2008, 19:11:11 pm »
Здравейте . Назначено ми е изследване на тестостерона но не знам на кой ден от цикъла се прави ако някой знае моля нека ми пише.
« Отговор #13 -: Март 04, 2008, 17:19:01 pm »
Мисля, че тестостерона не се влияе от цикъла, така че няма значение в кой ден, но нека и другите споделят.