0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Аз ли не разбирам или ....
« -: Декември 19, 2014, 14:41:15 pm »
Здравейте :) Съжалявам , ако темата ми е излишна , но няма къде да питам и да се съветвам :)
Та на кратко.. С мъжо правим опити вече около 1 година. Спермограмата му е олигозооспермия и приема Витамини Pregnacare и PROfertil  изписани от лекар. Аз си търсих и търсих АГ занимаващ се с двойки който се опитват да имат бебе и си намерих (по препоръка на позната забременяла при него) , но ми се струва , че той много хаотично ме преглежда и лекува , ако има какво... Казвам ако има какво защото за 3 посещения през цикъл ми изписа Дуфастон , Pregnacare , фолиева киселина , Метфогамма  8O , и ми би инжекцията Хориомон 5000 и противозачатъчни Фемоден(имам 2 операции от фиброаденом и не трябва да ги пия , но той каза няма проблем..) .... Естествено не ги пия наведнъж, а са разделени в определени месеци.Според вас и тези с опит да споделят не трябваше ли първо да ми направи изследвания на хормони , цветна снимка , проходимост на тръби.. И после да ми изписва 1 тон хапчета
Много съм объркана и леко притеснена дали процедира правилно.Знам , че той е лекаря и уж знае нооо...Кажете по какъв ред според вас трябва да са нещата и как бяха при вас.
Благодаря ви и Весели празници , и най - важното дано се сбъдне на всички желаната мечта  :bighug:
*
Re: Аз ли не разбирам или ....
« Отговор #1 -: Декември 19, 2014, 15:09:10 pm »
Здравей  :)

Правилно е твоето разсъждение, че първо трябва да се изследват основни неща, а след това да се назначава лечение. Аз лично съм с големи резерви към лекар, който не назначава изследвания.
Моят съвет е да се насочите към специализирана клиника, където ще направят съответните изследвания и ще потърсят причина за липсата на бременност.

Ето клиниките по репродуктивно здраве в България:
http://zachatie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1065&Itemid=158

Необходимите изследвания, които трябва да се направят при теб са:
1. Между 2-5 ден от кървенето: FSH, LH, E2, Prolaktin.
2. Седем дни след доказана с фоликулометрия овулация - Прогестерон;
3. Без значение от деня на месечния цикъл - TSH, ft4, TAT,MAT (щитовидна жлеза)
4. Цветна снимка ( около 10-12 ден от месечния цикъл)
5. Микробиология на влагалищен секрет ( прави се задължително преди цветната снимка)
6. Цитонамазка

Повторение на спермограмата - задължително направена в клиника по репродуктивно здраве, а не в обикновена лаборатория.

Това са основните изследвания. На следващ етап може да направите изследвания за хламидия.