0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DHEA-S; 17OH PROGESTERONE; 4-ANDROSTENDION
« -: Декември 17, 2005, 21:08:24 pm »
Кога се правят тези хормони? Трябва ли да имаш някакви симптоми? Какво показват?

*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Re: DHEA-S; 17OH PROGESTERONE; 4-ANDROSTENDION
« Отговор #1 -: Декември 17, 2005, 21:12:48 pm »
Цитат на: nadejdi4ka
Кога се правят тези хормони? Трябва ли да имаш някакви симптоми? Какво показват?

Ох, никак не съм наясно!  :( Но бих се радвала и аз да науча нещо по-въпроса, сигурно и на мен ще ми сеналожи да ги правя. Дано някой по-компетентен се включи.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #2 -: Декември 17, 2005, 21:36:20 pm »
Прогестеронът се прави на седмият ден след овулацията.
Другите по всяко време.
« Отговор #3 -: Декември 17, 2005, 21:38:59 pm »
Цитат на: Lali
Другите по всяко време.

Тоя е друг прогестерон ;)

И аз мисля, че може по всяко време, тия са мъжки хормони. Ама за по-сигурно в началото на цикъла.
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #4 -: Декември 17, 2005, 21:41:34 pm »
Цитат на: little_rabbit
Цитат на: Lali
Другите по всяко време.

Тоя е друг прогестерон ;)

И аз мисля, че може по всяко време, тия са мъжки хормони. Ама за по-сигурно в началото на цикъла.

Момичета дайте малко инфо да попрочета нещо, че хептен се заплетох между тези прогестерони. Четох тук за хормоните но не е много подробно. Каква е разликата между двата прогестерона върху какво влияят коя жлеза ги произвежда и разни такива въпроси ми се въптят в главата.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
« Отговор #5 -: Декември 17, 2005, 21:51:01 pm »
Ако не са в референтните граници за какво са индикация? На овулацията ли пречат? И при високи нива, щом са мъжки хормони, признака окосмяване ли е ?

« Отговор #6 -: Декември 17, 2005, 21:59:33 pm »
Не е само окосмяване, липса на ову също, ПКЯ....
« Отговор #7 -: Декември 20, 2005, 11:24:02 am »
Цитат на: nadejdi4ka
Ако не са в референтните граници за какво са индикация? На овулацията ли пречат? И при високи нива, щом са мъжки хормони, признака окосмяване ли е ?

DHEA-S от з-7 ден, рано сутрин; референтни стойности 0,5-4,7 ng/ml над 7,5ng/ml: съмнение за андрогенпродуциращ тумор
Андростендион от 3-7, рано сутрин; референтни стойности 0,5-2,5ng/ml : зависим от цикъла,в лутеалната фаза по- висок

Повишението на стойностите и за двата хормона е съмнение за поликистозни яйчници, хиперандрогенемична овариална инсуфициенция, анрдогенизация

За 17-OH прогестерона трябва да попиша малко повече :)

17-OH прогестерона е представител на прогестина (наричан още гестаген). Най- важният естествен прогестин е прогестерона
Повишена секреция на 17-OH прогестерона се наблюдава в случаи на надбъбречна хиперанрогения,където нивата на 17- хидроскипрогестерона и DHEA-S са синхронно повишени,за разлика от яйчниковата форма, където 17-OH прогестерона остава в нормални граници. Нивото на  17-OH прогестерона се повишава значително и е единственият количествен критерий за установяване на 21-хидроскилазна недостатъчност при вродена надбъбречна хиперплазия.Клинически синдромът протича в две форми- проста вирилицация или вирилизация със загуба на сол.
Нивото на 17-OH прогестерона по време на нормалния менструален цикъл се характеризира с два пика, единият съвпадаш с фазата на окорчателното узряване на фоликула, и другият в пряка връзка с функциониращото жълто тяло.

Дано съм Ви помогнала момичета! ( за референтните стойности искам само да отбележа,че всяка лаборатория си работи с нейни референтни, така че гледайте стойностите от лабораторията която ви изледва хормоните)
« Отговор #8 -: Декември 20, 2005, 18:44:49 pm »
Благодаря Деси.
Много сложно ми се видя. Пуснах си изследване на хормоните без тези (DHEA-S; 17OH PROGESTERONE; 4-ANDROSTENDION)и се чудя дали е нужно да изследвам и тях, ако останалите са в норма и нямам конкретни оплаквания и проблеми с овулацията?

« Отговор #9 -: Юли 28, 2006, 16:54:54 pm »
Между 3-7 ден се правят! А специално за DHEA s to е наи добре на 5 ден!
*
« Отговор #10 -: Юли 28, 2006, 17:49:37 pm »
4-ANDROSTENDION - а този какъв е, да не би да са Андрогените който задължително трябва да се изследват при Пкя. Ако е така на кой ден е най-подходящо да си ги направя??? :balk_64: :balk_105:
« Отговор #11 -: Юли 29, 2006, 13:50:01 pm »
Между 4 ия и 6 ия ден! Доколкото съм запозната от моя лекар! На мен така ми ги правят всеки месец!
*
« Отговор #12 -: Юли 30, 2006, 14:42:49 pm »
DHEA-S; - предполагам че това отново е хормон който аз 1 път срещам, може ако е възможно да ми дадете повече информация за него, незнам нищо, повярвайте, а искам да разбера и дали има нещо общо с ПКЯ, дали трябва и той да се изследва, поема ли се от здравната каса и така  :? :P 8)
« Отговор #13 -: Юли 30, 2006, 17:27:49 pm »
Цитат
DHEAS е съкращение за дехидроепиандростерон-сулфат - това сложно име е вид мъжки хормон. Увеличението му е резултат от свръх продукция от надбъбречните жлези. И в такъв смисъл е важен. Повишената секреция на мъжки хормони може да стане от яйчниците или от надбъбречните жлези. Важно е да се знае откъде за да може да се приложи някакво лечение.

« Отговор #14 -: Февруари 27, 2008, 13:32:32 pm »
Здравейте, момичета!
Искам да ви питам завишения 17OH PROGESTERONE задължително ли значи вродена надбъбречна хиперплазия.Аз така или иначе пак ще си направя изследвания и ще се консултирам и с друг лекар,но тъй като ми остава повече от месец до другото изследване,искам да имам някаква представа,че много се наплаших с тея болести...
Let it rain, let it rain, make my pain go away,
In my brain, let it rain, let it rain,
All this pain in my brain, oh, it drives me insane
In God's name all this pain is a shame