0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Момичета мина и моята лапароскопия, диагностицира се ендометриоза. Малки огнища по яйчници и пикочен мехур. Изгорени са, няма да слагаме диферилин или золадекс, планираме следващо икси. Имам много въпроси, а нямам сили да търся отговорите сама, помогнете ми.

1. това че ЕМ е в ниска степен, означава ли че сме я диагностицирали рано?
2. иксито ще е след 2 мензиса, възможен ли е рецидив през този период? 
3. има ли вероятност високите нива на естрогена, резултат на стимулациите да са отключили ЕМ?
4. оперативното лечение по-добрия избор за лечение ли е?
5. колко месеца покрива оперативното лечение?
6. вписват ли се тук имунната система и положителните ми АФА, и има ли нещо с което можем да си помогнем?
7. винаги ли се завръща?

п.п. Симптоми никакви съм нямала:
- мензис слаб, към оскъден 2-3 дни
- пмс болки слаби, 20-тина минути в първия менстр. ден и толкоз
- болки при секс слаби напоследък, но го отдавам на по-редките контакти
- неменструално кръвотечение никога.
- имам колит, спастичен

Предположението ни е че, кривата ми шийка не позволява пълното изтичане на менструалната кръв и тя тръгва нагоре.

Благодаря ви в аванс!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Момичета с ендометриоза, дайте едно рамо!
« Отговор #1 -: Януари 10, 2008, 16:56:05 pm »
Здравей evro, много съжалявам че са ти открили ендометриоза, поне хубавата страна е че е най-леката степен. Според мен а и според док не е възможен рецидив за 2 месеца, при мен беше по-дълъг период и аз доста се притеснявах от това( аз съм с 4-та степен и отстранени тръби и лечение със золадекс), още щом ми се възвърна цикъла почнах пак да задържам фуликули обаче, както и преди , но макар че почнах иксито чак след 4 месеца откак ми се възвърна цикъла нямах кисти и никакви симптоми за ендо.Мисля че каквото и да ти пиша пак ще се притесняваш, но искам и да ти дам кураж с иксито ,при мен стана въпреки лошия отговор на яйчниците. Дано това икси е последното препядтсвие към твоето бебе.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #2 -: Януари 10, 2008, 18:10:00 pm »
при мене
лапароскопия - ендометриозни огнища доста, почти навсякъде и дебелички. алтернативно експериментално лечение уж за 3 мес (по упътване от листовката на лекарството), а на практика 1 година ще стане сега февруари. преди лапарото мнооого рядко задържане на фоликул по време на ову и винаги пукане със следващо кървене. след лапарото когато почнаха да се образуват фоликули най-накрая не се пукаха някои от тях и със следващото кървене. ендометриозата ми беше първа степен. нямам представа дали е заподозряна и диагностицирана рано или късно. предполагам това зависи от гледната точка, т.е. винаги има по-рано и по-късно...
симптоми преди лапарото
-болки при секс никога
-болки при мензис - първоначално (преди ок 10-12 год) зверски и почти през целия цикъл. в последствие през годините все по-слаби и по-рядко с всеки следващ цикъл. последните ок 5 год само първия ден за малко
-неменстурално кървене никога
-мензис винаги продължителен (ок 10-15 дни) и обилен

при една позната
голяма ендометриозна киста и лапаро. нямаше последващо лечение със золадекс или диферелин. ин витро също не направи. така мина ок година и тя най-накрая пристъпи към ин витро. неуспешно. тогава аз бях убедена че причината е в едногодишното й бездействие. забременя спонтанно на следващия цикъл. при секциото са й казали че има ендометриозни огнища.

моя извод - ендометриозата си прави каквото си иска и не следва никаква логика. понякога се връща, понякога не. понякога пречи, понякога не. преди няколко месеца пуснах тема в която питах при колко от нас провели или непровели лечение фоликулите са продължили да не се пукат след лапарото. почти всички (независимо дали са провели лечение със золадекс/диферелин или не) казаха че продължават да задържат фоликули...

съжалявам за ситуацията при теб но поне вече имаш още една сериозна причина. дано е последната преодоляна.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #3 -: Януари 10, 2008, 18:51:36 pm »
Ще опитам да дам някои отговори на въпросите ти, но наистина не зная всичко

1. това че ЕМ е в ниска степен, означава ли че сме я диагностицирали рано?
Да, означава.Когато ЕМ е в по-висока степен може да засегне повече органи, да предизвика сраствания по тръбите и да пречи на Я да узряват нормално.

2. иксито ще е след 2 мензиса, възможен ли е рецидив през този период?
Не ми се вярва, но ...Самата причина за болестта не е изяснена, поради което няма точен отговор на това

3. има ли вероятност високите нива на естрогена, резултат на стимулациите да са отключили ЕМ?
Не мисля,според мен няма връзка, но не съм капацитет

4. оперативното лечение по-добрия избор за лечение ли е?
То се прилага при по-висока степен на развитие на огнищата.

5. колко месеца покрива оперативното лечение?
Казват, че до 1 година ако не забременееш има вероятност да се появи отново, но всичко е индивидуално и може никога повече да не ти се случи
 :crossfingers:
6. вписват ли се тук имунната система и положителните ми АФА, и има ли нещо с което можем да си помогнем?
Не знам
7. винаги ли се завръща?
Не, но има риск.

Симптоми съм имала, мисля:
- мензис силен, с много съсиреци /поради дебела М лигавица/, 6-7 дни;
- пмс болки силни /корем или кръст/, ден-два преди първия менстр. ден и първите 2 дни от МЦ;
- болки при секс слаби напоследък;
- неменструално кръвотечение - понякога зацапване около ову.

За себе си нямам предположение от какво се е получило, минах през лапаро и после през Диферилин 6 месеца. Не мисля, че съм имала или имам проблеми с овулацията и сега си е наред.Не съм правила фоликулометрия след инжекциите, но смятам и аз да се ориентирам другият месец към инсеминация или икси, защото не ми се отлага повече.
Имаш достатъчно време, пожелавам ти успех с икси-то и после  preggo.

*

kiara

• 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
« Отговор #4 -: Януари 15, 2008, 10:44:57 am »
Евро, много съжалявам за ендометриозата!!! :(Какво да ти кажа и аз незнам. Това е много коварна и непредвидима болест. Аз мисля, че при мен всички неща дойдоха от нея. През 2000 год. ми правиха лапаротомия и откриха ендометриоза, която е изгорена и без последващо лечение след това. Цикълът ми по принцип никога не е бил продължителен/4-5дни/, но за сметка на това доста обилен и със съсиреци. Сега ми е 2-3 дни, но аз имам установен намален яйчников резерв. Правила съм през 2004 год. цветна снимка на тръбите и уж всичко беше наред, а при лапароскопията ми през 2007 год. се оказа, че са непроходими, с нарушен фибрален апарат и с хидросалпингс, съответно док. ги прекъсна. Хубавото беше според док., че не се установи ендометриоза при лапароскопията, което значи, че не се е завърнала, но пък си е оставила последствия.   Много трудно реагирам на стимулации със страшно големи дози лекарства и качеството на яйцеклетките не е добро. Фоликулите ми се пукат при настъпване на цикъл т.е. ЛУФ синдром и преди и след лапароскопията. Ако имаш някакви въпроси, пиши насреща съм!!! И аз незнам вече кой път да хващам!!! Дано съм ти била полезна с нещо!!! 

*

evro

• 5167
« Отговор #5 -: Януари 15, 2008, 11:51:20 am »
kiara, благодаря ти за подкрепата, както и на всички тук!
 :bighug:
За ендометриозата открих много добър сайт, сега се заемам с преводи:
http://www.treatendo.com/endoinfert.htm
според прочетеното в секцията Immune disorders, се обясняват и моите АФА и до известна степен неуспехите ни.

А аз никога не съм била заподозряна за луф, винаги съм овулирала и спонтанно и при стимулации и винаги съм ги пукала, имахме добри яйца и до бластоцисти стигнахме, до сега 10-11 години никой, ама никой АГ не бе допускал че може да имам ендометриоза, дойде ми изневиделица.

kiara, за лошо отговарящи яйчници, много сполучлив се оказа протокола на сънифлауър, която ако не се лъжа беше с ЕМ също.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=12119.msg242960#msg242960
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=12119.msg249419#msg249419

Само се чудя за следващия опит, дали вместо преднизолон, да не направим вливания?! :ask:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

kiara

• 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
« Отговор #6 -: Януари 15, 2008, 12:02:32 pm »
Евро, може би трябва да споделя с док. този конкретен протокол на Съни. Аз нямам АФА, изследвала съм ги и при доц. Конова и в к-ка Малинов. Имам леко завишени НК клетки. Мисля отново да повторя имунологичните. Правила съм вливания, била съм и фраксипарин. Дано намерим верният път за действие и ни доведе до така мечтаните бебета!!! :wink:

*

evro

• 5167
« Отговор #7 -: Януари 15, 2008, 12:05:59 pm »
Цитат
While many aspects of immune disease may affect fertility, we find that abnormal activation of natural killer (NK) cells is the most important immune problem in infertile women with endo. NK cells are white blood cells that are an important part of the immune system's innate defense against foreign invaders such as bacteria and viruses. NK cells are one of the most common cell types found in the uterus in early pregnancy.

http://www.treatendo.com/immunedis.htm

ето и за тях пише :oops:

Те осмислят живота ни!

*
« Отговор #8 -: Януари 15, 2008, 16:19:21 pm »
Евро, ето още един адрес на тази тематика:

http://www.endo.org.uk/
*
« Отговор #9 -: Януари 15, 2008, 23:00:53 pm »

Момичета и аз не знам как точно да ви попитам.След Оперативна лапароскопия трябва ли в протокола да пише наличие на ендометриоза и какъв стадий ако има наличие на такава.Окончателната ми диагноза е Фенестрация и електропункция на двата яйчника.Питам защото съм извън БГ и тукашните доктори немогат да разчетат добре протокола ми от Бг.Имам Класификация на Ендометриозата по AFS и някакви числа в таблица но нямам Обща оценка и стадий.Ако някой може да ми даде отговор Моля ви да ми пишете.
« Отговор #10 -: Януари 16, 2008, 12:20:03 pm »
Здравей Евро,

много тъжно ми стана като чух за диагнозата.....Най - хубавото е, че е в началото, 1-ва степен, най - хубавото е, че са изгорили огнищата. Това, че сега са я открили, не означава, че пак ще се появи. За съжаление никой не може да даде 100 % отговор, но колкото по - бързо преминете към икси, толкова по - добре.

Факт е, че последствията от ендометриозата са след това - виждам, че ги има при повечето момичета, липса на овулация, задържане на фоликулите, кисти, и лош отговор при стимулация. Но пък факт е, че има страшно много момичета, които са забременели успешно.

Мила, недей да мислиш сега какво е най - лошото, което може да се случи, заради ендометриозата. Мисля, че при теб имат значение 2 неща:
- как реагираш на стимулация и какво е качеството на яйцеклетките
- хидросалпингса - какво стана с него?

Желая ти успех от все сърце! :D
*

evro

• 5167
« Отговор #11 -: Януари 16, 2008, 12:45:19 pm »
Да, благодаря на Бог, добре реагирам и с малко, а яйцеклетките и ембрионите са с добър потенциал.
Хидрото - да проблемната тръба е прекъсната и кривата шийка поизправена. :D

Те осмислят живота ни!

*
« Отговор #12 -: Януари 16, 2008, 12:59:15 pm »
Здравей Евро! Пиша за да дам и аз едно рамо!  :)
При мен ситуацията също беше много изненадваща, откриха ми ЕМ след 5 г. Може би защото беше в ранен стадий и никой не се усъмни, че има такава вероятност. Първо лекарите ми смятаха че съм с ЛУФ, но след като направих киста (до тогава фуликулите ми се пукаха когато си поискат, но поне не правеха кисти). Два месеца я чакахме да се пукне и добре че не продължих с това чакане защото след лапарото половината ми яйчник го отрязаха. Оказа се кафява киста. Изгорили са още няколко по-малки огнища. Лекувах с золадекс за 6 мес. По принцип никога не съм била с редовен цикъл. Винаги ми е варирал от24 до 32 дни. Ту болезнен, ту не. В повечето случаи обилен.
Доктора, който ме оперира каза, че ако не съм направила лапарото всичко останало щяло да бъде напразно. И мисля че е вярно, 5 г. лутане. Имам и една инсеминация - неуспешна разбира се.
На повечето ти въпроси не бих могла да дам компетентен отговор, а просто да споделя своя опит. За сега имам нормален цикъл, след ходя редовно на прегледи. Не са се усъмнили за рецидив. Но никога не сме застраховани щом веднъж сме я имали.
Когато и аз засипах моя лекар с подобни на твоите въпроси той съвсем искрено ми каза, че "ще получи Нобелова награда, ако може да ми отговори"
Стискам палци и се моля за теб!
« Отговор #13 -: Февруари 10, 2008, 17:05:28 pm »
За съжаление не знам как да помогна. Едно обаче знам-надежда винаги има. Бях с ендометриоза 4-та степен. Никакви симптоми, абслолютно никакви. Редовна менструация, вярно обилна (но тя винаги си е била такава), нямаше болки при секс и никакви други признаци. Открита киста съвсем случайно при профилактичен преглед. Следва лапаро в Шейново и 3 месеца лечение с Диферелин. Две години след това- активни опити за забременяване. 4 месеца безплодни, на 5-тия успешно. По естествен път. Нормална, малко тежка бременност. Септември месец родих синът ми със секцио. При отварянето на матката ми беше съобщено: Няма и следа от ендометриозни огнища или каквото и да е. На 35 години съм.
Четях непрекъснато тук и се радвах и скърбях за момичетата, които успяваха или не.
Стискам палци на всички тук да се изпълни мечтата им. Надежда винаги има, момичета, не се предавайте.
*

Rib4o

• 211
  • Истински се вижда само със сърцето!
« Отговор #14 -: Февруари 13, 2008, 15:39:32 pm »
Момичата, позволявам си да питам, защото пишете, че след раждане няма и следа от еднометриозни огнища. Въпросът ми е по-скоро към Дианка33. Аз съм раждала през 1997 година. Сега ми е влязла една муха в главата да не би да имам и аз ендометриоза, защото три поредни инсета бяха неуспешни. Моят лекар не ми е казвал, че трябва да правя лапароскопия, обаче аз вече си мисля какво ли не. Та въпросът ми е дали, след като съм раждала, може да имам ендометриоза, или няма връзка между двете неща. Извинете за глупавия въпрос, обаче като съм невежа.
*
« Отговор #15 -: Февруари 13, 2008, 16:59:41 pm »
Геа, за съжаление ендометриозата е хронична болест, това означава че може да се върне по всяко време (изключвам по време на бременост). Аз също се моля да не се върне при мен, но никой не е застрахован независимо дали е родил или не.

Евро, успех и дано скоро вече да пишеш в седмичната тема на другия подфорум!

Успех и на останалите момичета които чакат своето чудо, знам че рано или късно ще бъдете мами, колкото и невероятно да ви звучи на моменти това (поне на мен преди малко повече от година ми изгледаше така).

Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
« Отговор #16 -: Февруари 15, 2008, 09:02:44 am »
[
Геа, за съжаление ендометриозата е хронична болест, това означава че може да се върне по всяко време (изключвам по време на бременост). Аз също се моля да не се върне при мен, но никой не е застрахован независимо дали е родил или не.

Здравей Геа,
много правилно ти е отговорила gery_k77.
И аз знам, че ендометриозата е хронична болест. По време на бременност тези образования нямат от какво да се "захранват". Затова са именно и тези инжекции които бият- създават ти "изкуствен климактериум", за да не може кистата да се "храни" и разраства.
Просто споделих какво ми каза на мен доктора след като ме отвори. Аз също ако реша да имам 2-ро дете след време, ще се притеснявам като теб.
Моят съвет към теб е- да си направиш лапароскопия, за да се постави точна диагноза.
Не е нещо сложно и болезнено (на следващия ден си на крака)
Търси причината защо не се получава и лекувай нея.
Успех ти желая.
*
« Отговор #17 -: Февруари 15, 2008, 13:04:59 pm »
Gea, ендометриозата може да се промени и след раждане.  :(
На пресконференцията, която организирахме през октомври за ендометриозата и закъснялото лечение, което НЗОК осигурява, д-р Владимиров обясни, че има случаи, в които се появяват ендометриозни огнища на мястото на разреза на матката при жени, които са раждали с цезарово сечение.
Вероятно може да се появи и след нормално раждане. Това е болест, която никой не може да предскаже или прогнозира как ще се развива.  :(
Дианка 33 е права - може да направиш лапароскопия. Може да е само диагностична - ще вкарат камера през разрез от 1 см под пъпа и ако не видят проблем, ще го затворят. При наличие на проблем ще ти направят още 2 малки разреза по 1 - 1.5 см горе-долу на места, където са яйчниците. Това е оперативната лапароскопия. Наистина възстановяването след това е бързо. На следващия ден ще си на крака.
Успех!  :)
*

Rib4o

• 211
  • Истински се вижда само със сърцето!
« Отговор #18 -: Февруари 15, 2008, 13:19:21 pm »
Момичета, благодаря ви за отговорите. При мен ендометриоза никога не е била диагностицирана. Започнах да си мисля дали нямам такова заболяване след три поредни неуспешни инсета. Моят лекар засега не ми е казвал, че трябва да правя лапароскопия. Аз този месец ще почивам и няма да се подлагам на процедури. На прегледа през март ще попитам моя доктор дали не е редно да си направя лапаро. Абе, общо взето много ме е страх от игли и рязане. :oops:
*
« Отговор #19 -: Февруари 21, 2008, 09:28:02 am »
Здравей Gea! Лапароскопията се използва не само за ендометриоза. Това е метод чрез който се оглежда всичко в коремната кухина. Можеш да прочетеш повече подробности в нета. Но това е 100% сигурност за състоянието ти.
На мен също ми правиха инсеминация и лекарката изобщо не се усъмни за подобно нещо.
Диагностичната лапароскопия няма нищо да ти навреди, а по скоро да си сигурна че си на правилния път.
Успех!!!