0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Какъв е резултатът на прогестерона ако е нямало ову.
Понеже прочетох, че когато разкъсаният фоликул, който се превръща в т.нар. жълто тяло започва да отделя хормона прогестерон. Значи ако е имало овулация прогестерона трябва да е наред, ако е нямало.............. (ако фоликула не се пукне)? Нисък прогестерон ли трябва да е?

Ох малко сложно май го написах
Много е тъжно когато виждаш как твоите мечти се сбъдват на някой друг
*
Re: Какъв е резултатът на прогестерона ако е нямало ову
« Отговор #1 -: Октомври 02, 2007, 09:40:40 am »
По принцип си има референтни стойности за прогестерона във всички фази на месечния цикъл. Дори и да няа овулация (фоликулът да не се пукне) би следвало прогестерона пак да бъде в тези граници, но според мен и ще е по-нисък  от обичайното. Той за това прогестерона се изследва 7 дена след доказана овулация. 

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
« Отговор #2 -: Февруари 06, 2008, 09:50:29 am »
Интересно, а ако след овулация, ако е имало такава е прогестерона е доста по висок от нормалното, дали трябва да се притесня?  :?

Явно да, след всичко което прочетох дотук, трябва да е по нисък а при мен е обратното
« Отговор #3 -: Февруари 06, 2008, 14:04:56 pm »
Интересно, а ако след овулация, ако е имало такава е прогестерона е доста по висок от нормалното, дали трябва да се притесня?  :?

Явно да, след всичко което прочетох дотук, трябва да е по нисък а при мен е обратното

Нали те посъветвахме да направиш нови изследвания. Не бързай да се притесняваш.
За всяка фаза на цикъла има референтни стойности и ако си в тях всичко е наред :)
*
« Отговор #4 -: Февруари 06, 2008, 14:39:04 pm »

Колко ти е прогестерона, какви са референтните стойности?
Мисля, че е по-добре прогестерона да е висок отколкот нисък.

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
« Отговор #5 -: Февруари 06, 2008, 15:14:21 pm »
има резултат  - 10,94
единици - ug/1, и референтни стойности - { фол. до 2, овул до 3,5}
Лекаря който ми беше назначил изследването, сподели, че ми бил доста висок.
Дали не е пречка за забременяване високия прогестерон? ....
*
« Отговор #6 -: Февруари 06, 2008, 15:34:17 pm »
В кой ден от цикъла го изследва?
Ако е преди овулацията, да тези стойности на прогестерона може да са пречка

« Отговор #7 -: Февруари 06, 2008, 15:51:23 pm »
Направила сам си изследването на 23 ден от цикъла, но незнам дали сам имала овулация. Така или иначе, ще си направя още едно изследване на друго място.
Просто си мислех дали високия прогестерон не би могъл да бъде пречка при забременяването и да бъде като естествено противозачатъчно.
Правим опити вече  година ще стане и наистина много започнах да се изнервям. :(
*
« Отговор #8 -: Февруари 06, 2008, 15:57:34 pm »
След като е не си сигурна дали е имало овулация, не може да се каже, в коя точно фаза си изследвала прогестерона. Дали са ти две референтни стойности за фоликулярната и за овулаторната фаза, но я няма тази която трябва, т.е за лутеалната фаза. Референтните стойности са много неточно дадени - за първи път виждам такива - „до..... едиколко си”, не е редно. Наистина е добре да изследваш прогестерона в друга лаборатория. Пак казвам ако прогестерона е висок през първата фаза (фоликулярната) това наистина може да е пречка за забременяването, но за да се каже със сигурност дали е така, трябва да изследваш прогестерона в началото на цикъла.

« Отговор #9 -: Февруари 06, 2008, 16:01:29 pm »
Това ще рече да се изследвам в 3 или кой ден беше в началото на цикъла.
*
« Отговор #10 -: Февруари 06, 2008, 16:08:57 pm »
От 3-ти до 5-ти ден ще е най-добре. В същият този цикъл засечи дали има или не овулация и ако има изследвай пак прогестерона на 7-ми ден след доказана овулация.
Намери си по-добра лаборатория!

« Отговор #11 -: Февруари 06, 2008, 16:43:08 pm »
Благодаря много за съветите  :wink:
Така и ще направя!!
« Отговор #12 -: Февруари 06, 2008, 17:24:51 pm »
на 3-ти ден се изследват:
ФСХ, ЛХ, Естрадиол, Пролактин, Тестостерон. За пролактина трябва да си седяла 20 мин. да починеш преди да дадеш кръв.
На 7-ми ден след доказана овулация се изследва Прогестерон.
А ако толкова държиш можеш да си го изследваш в началото и след О.
Успех!
*
« Отговор #13 -: Февруари 06, 2008, 18:19:38 pm »
happymery тя ще изследва прогестерона преди овулация, за да се види какви са му стойностите. Момичето има съмнения, че и тогава ще са високи, а това вече може да е проблем.

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #14 -: Февруари 07, 2008, 16:48:36 pm »
На 7 ден след предполагаема О. прогестерона трябва да е минимум 14 ng/ml.
Когато е  между 10-14 ng/ml означава, че е имало някаква форма на О., но нещо не е наред/ лоша яйцеклетка, неадекватно развитие на Жт и т.н/.
Добре е прогестерона да е близо до горна граница /референтна/, дори и да я минава малко е добре.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум