0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

съвет миома
« -: Януари 21, 2010, 11:55:56 am »
Здравейте момичета, отдавна ви чета, но сега се престраших да пиша.
Имам миома-външна, 7см. на задна страна на матката, външна. Док ми каза коремна операция, ако не забременея до няколко месеца.Въпроса ми е да търся ли и друго мнение, може ли да се махне такава миома с лапароскопия, а не с коремна операция. Много ме е страх, тъй като знам,че се получават сраствания след такава операция, и трябва пазене 6мес.Не зная дали да търся друго мнение или да се довер на док.Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят
*
Re: съвет миома
« Отговор #1 -: Януари 21, 2010, 12:30:15 pm »
Задължително потърси второ мнение. Лапароскопията е много щадяща и ако е вариант в твоя случай ще е голяма грешка да те режат. Отиди при специалист, който прави лапароскопии. Успех!
« Отговор #2 -: Януари 21, 2010, 14:40:42 pm »
Благодаря Sia.Би ли ме посъветвала за добър лекар-специалист по операции на миоми.Нали не съм раждала и ме е страх да не ми увредят матката. Аз съм ходила на преглед при доц.Тюфекчиева.Тя е за коремна операция. С кой друг лекар е добре да се консултирам, но да е добър специалист, 4е ме е страх доста 8O
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #3 -: Януари 21, 2010, 14:55:57 pm »
Попов Шейново?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #4 -: Януари 21, 2010, 15:01:23 pm »
Може ли негови координати, той на частно ли е приема или само в Шейново?
Има ли момичета с такива не малки миоми, оперирани от него лапароскопски? По принцип май е лошо разположението на моята и не се вижда добре с лапаро.
« Отговор #5 -: Януари 21, 2010, 18:25:18 pm »
Нямам лични впечатления, споделям чуждо мнение!

Преди месец моя приятелка се оперира в Плевен. Беше се консултирала с двама добри лекари в Пловдив - единият дъжеше на коремна операция, другият (майстор на лапароскопиите и човек, на когото имаме доверие) също я съветваше за коремна и се съгласи на лапаро с уговорката, че може да се наложи "да изреже повече" (това е свободен преразказ на думите му, не е точен цитат).
Тогава тя отиде на консултация в Плевен. Там не са имали колебания, че ще могат да изрежат само миомата. Според нея, апаратурата им била много нова и от това идвала разликата. Цената е значително по-висока, но според приятелката ми, и разходите, и неудобствата от пътуването са си заслужавали напълно.

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
« Отговор #6 -: Януари 21, 2010, 22:10:30 pm »
Plumeria,много те моля кажи ми къде и била разположена миомата на твоята приятелка и колко е била голяма. На мен засега неса миказали, че имат съмнения дали могат да изрежат само миомата, а само се съмняват дали да е лапороскопски или с коремна операция. На мен естествено ми се иска да е лапароскопия, но пък ако е по-сигурно за матка ще се прежаля за коремна. Не знам, Много е трудно да реша, след като не съм лекар. Напиши ми повече за миомата, кога си е запазила час твоята приятелка, колко е струвало.Много ще ми е полезно :?
*

evro

• 5167
« Отговор #7 -: Януари 21, 2010, 22:28:30 pm »
А, да в Плевен и Проф. Горчев.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #8 -: Януари 22, 2010, 10:16:46 am »
Запазих си час за проф.Горчев в Плевен за 31.03.2010г.за преглед да каже дали може да се размина с лапароскопия или трябва коремна операция. Ако някой е ходил скоро би ли ми обяснил, след като ми дойде часа за прегледа после кога евентуално насрочват за операция. Пак ли ще трбява да чакам два месеца? А професора освен от миоми разбира и от репродуктивни проблеми, нали? В смисъл, при лапароскопия освен миомата ще ми оправи ако има и нещо друго, ще провери тръби за проходимост, за овулация и т.н. :oops:
*
« Отговор #9 -: Януари 22, 2010, 10:31:44 am »
Всичко това, ще го уточните с него на прегледа. Късмет!
*

evro

• 5167
« Отговор #10 -: Януари 22, 2010, 15:04:04 pm »
Запазих си час за проф.Горчев в Плевен за 31.03.2010г.за преглед да каже дали може да се размина с лапароскопия или трябва коремна операция. Ако някой е ходил скоро би ли ми обяснил, след като ми дойде часа за прегледа после кога евентуално насрочват за операция. Пак ли ще трбява да чакам два месеца? А професора освен от миоми разбира и от репродуктивни проблеми, нали? В смисъл, при лапароскопия освен миомата ще ми оправи ако има и нещо друго, ще провери тръби за проходимост, за овулация и т.н. :oops:

Ако питаш мен - отличен избор!
Късмет!

Те осмислят живота ни!

« Отговор #11 -: Януари 22, 2010, 20:02:53 pm »
Mary_bj, съжалявам, че не мога да ти помогна повече :( , но нали знаеш как е... когато човек няма точно даден проблем, не слуша внимателно подробностите.
Знам само, че е била в АГ "Света Марина" и май точно при проф.Горчев. :)
Не помня размера на миомата, само знам, че е била "доста голяма". След прегледа е трябвало да чака около месец и половина - два до операцията, но е доплатила някаква допълнителна сума за операция в неделя и са я записали за след 20-тина дни. Възстанови се много бързо (но трябва да призная, че и тя самата е упорита и не се дава лесно :)).
Беше много доволна от персонала, обслужването и вниманието, което е получила в клиниката. Коментираше, че имало толкова много пациентки, че процесът бил "автоматизиран" (като конвейер :wink:) и професорът работел в 2 кабинета едновременно, но това не го е казала в негативен смисъл, а само като наблюдение, по-скоро на шега, и в смисъл, че всички си знаят работата и я вършат бързо и организирано.

Знам, че не можах да ти дам много конкретна информация, но дано поне да те успокоя малко, като ти цитирам какво казваше въпросната приятелка, на друга наша обща позната, на която предстои операция: "Успокой се, всичко минава много лесно. Много по-лесно, отколкото си го представяш". :-)

Успех и дано всичко при теб мине леко и безпроблемно!

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
« Отговор #12 -: Януари 22, 2010, 21:16:53 pm »
И аз ще кажа, че избора е перфектен. Макар че съм оперирана от д-р Тюфекчиева и не мога въобще да се оплача. Но със сигурност знам, че проф. Горчев е много добър специалист - познавам 3 жени, оперирани от него! Покрай моята операция бях проучила всички добри специалисти, но нямах време за отлагане, за да си направя консутация с него. Слушай го и му се довери спокойно. Непременно поискай оглед на тръбите. Кажи му, ако имаш репродуктивен проблем и целиш бременност.
А между другото д-р Тюфекиева се справи перфектно с мен (наложи се обаче операцията да е коремна). Тя също е перфектен хирург - за коремните операции мога да го кажа със сигурност. След мен я препоръчах на мои познати, на които също чрез коремна операция отстрани миомите, като съхрани матката.
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."

« Отговор #13 -: Януари 23, 2010, 09:29:16 am »
Благодаря за успокоението.Аз също съм доволна много от Тюфекчиева и ако ще е коремна операция ще си направя при нея. Но ако има шанс да мина с лапароскопия ще отида при проф.Горчев.Притесняваме само, че при него сега ще чакам два месеца за преглед, после евентуално още два за лапароскопия и после поне 6 мес.пазене :( и то какво стана мина и тая година, и то без опити даже. Това ме притеснява доста, та може пак да си мина на коремната операция. Но така или иначе съм решила поне два месеца да изчакам да ида на консултация с него, пък ще видим.
Момичета, а да ви питам- АКО ЗАБРЕМЕНЕЯ СЛУЧАЙНО С ТАЗИ МИОМА И НЕ УСПЕЯ ДА ИЗНОСЯ БРЕМЕННОСТТА ДАЛИ НЯМА ДА СТАНЕ ПО ЗЛЕ-НАЛИ В НАЧАЛОТО НА БРЕМЕННОСТ МНОГО НАРАСТВА,ПОСЛЕ ДАЛИ ЩЕ МИ СПАСЯТ МАТКАТА ИЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА МАХНА МИОМАТА? Ох, не знам кое е по-добре. 8O
*
« Отговор #14 -: Януари 24, 2010, 08:58:43 am »
Аз си мисля, че ще трябва да изчакаш само тези 2 месеца за прегледа. После няма да чакаш дълго за операция - поне така беше с моите познати - изчаква се само подходящ момент спрямо цикъла. Ако операцията е лапароскопска - пазенето май не е 6 месеца.
Никой не може да ти каже, ако забременееш с миома - какво ще стане. Не винаги тя расте. Има случаи, когато дори намалява или остава на същото положение. Така че това не го мисли сега. Каквото има да става - ще става.
Късмет!
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."

« Отговор #15 -: Февруари 10, 2010, 13:49:39 pm »
Здравей,

Аз съм на 36 години и имам миома 6х6см отвън на матката имам и други две по-малки. Аз за разлика от теб се лутах доста докато стигна до операцията отне ми близо 2 години да разбера дали се налага тази операция. Обиколих специалисти и в София и във Варна, всеки от които беше на различно мнение "за" или "против" операция. И аз не съм раждала и това ме спираше да се доверя на който и да е за операцията. В началото на декември 2009 ходих при проф.Горчев в Плевен на преглед, който си записах в края на септември 2009 и на 25.02.2010 имам дата за операция,която ми се налага да отложа. Не съм ходила при другата лекарка, за която пишеш, но от екипа на професора наистина съм впечатлена и му имам пълно доверие за това съм твърдо решена, че колкото и време да се налага да чакам пак ще отида при него.
Желая ти успех :) и ти препоръчвам да вземеш едно решение и да го следваш, защото мен лично това постоянно лутане от специалист на специалист ме изтощи най-много.
« Отговор #16 -: Февруари 12, 2010, 18:49:22 pm »
Здравей, PIP973!Благодаря ти за отговора!На мен също ми отне около година и половина, докато се реша на операция.Сега не ми се губи повече време. Не е ли възможно да ми преотстъпеш часа си за операция за 25.02.2010г.или няма такава практика в клиниката на проф.Горчев?Аз не съм и преглеждана от него, но ми се ще ако мога да съчетая прегледа и операцията, ако се съгласят.
*
« Отговор #17 -: Февруари 27, 2010, 18:45:44 pm »
Привет! Чакам в момента да ме оперират март месец за премахване на три миомни възела. Ходих до Плевен и на всички Ви препоръчвам да го направите ако имате подобен проблем. Проф. д-р. Горчев и другите специалисти в клиника "Света Мария" ще ви обърнат внимание и ще ви дадът съвет. Тук в София един лекар каза, че може да прмахне миомите ми с лапароскопия, но Д-р Горчев за мое учудване ми препоръча друго. Едната миома е доста голяма около 7см.,а другите са около 2см.(на трудно и неудобно място са).С лапароскопия според него ще му отнеме близо три часа, през което време аз ще съм в анестезия. Поради това, че е доста време ще се измъча и аз и той. Препоръча ми и аз се съгласих да направи т.н. отворена операция за около половин час. Това е далеч по- щадящо от дългата лапароскопия! Обясни ми, че няма такова нещо като срастване и др. плашещи неща.Въстановяването ще е същото време, колкото и при другата манипулация. Разликите са, че ще ме наблюдават още един допълнителен ден в клиниката. И другото е, че при лапароскопския метод големия разрез е 2см, а при другата ще е 4см.ниско долу... Помислете и сами се уверете да не ви е страх ако ви кажат такава препоръка. Е, разбира се трябва много да вярвате на лекаря си! Доверявам му се на д-р.Горчев и ще ви разкажа какво се е случило с мен след операцията.
*
« Отговор #18 -: Март 02, 2010, 19:45:31 pm »
Темата е стара,но аз имам същия проблем миоми,но в стената на матката и то на задната.Ходих на доста места и никой не каза,че може да се маха лапароскопски единствения начин е коремна операция и то без гаранция за това което ще се махне.Сега ще ходя при д-р Божидар Славчев само при него не съм ходила да видя той какво ще каже за да реша какво да правя.
« Отговор #19 -: Март 05, 2010, 15:19:43 pm »
Здравейте! Ще споделя опита си по тази тема. В началото на 2008г. ми откриха голяма миома - 7см. Първият лекар, при когото отидох каза, че единственият начин е операция. Вторият ми даде толеранс от шест месеца за опити за забременяване и проследяване на самата миома - дали расте. През юли направих кръвоизлив и се наложи спешен кюретаж. Няколко месеца по-късно стана ясно, че единственият вариант за лечение е операция. Свързах се с доц. Василев от ВМА http://www.koog-vma.com/. При прегледа той установи три възела и ми препоръча да си бия Золадекс за три месеца, тъй като намалявал размера на миомите и снижава рисковете при операцията. Не съм раждала и важното беше да се запази матката. През юни 2009г. ме оперираха като извадиха пет възела и един аденофибром от яйчника. Золадекса почти не беше подействал. Възстанових се изключително бързо. Лежах 4 дни в отделението и се върнах само, за да извадят конците. Всичко по операцията беше поето от здрвната каса. Платила съм 20лв. Иначе доц. Василев приема само на частно като прегледа струва 50лв. Проблемът с миомите е, че пак си поникват. При контролния преглед шест месеца след операцията се установи, че си имам чисто нов възел - 2см. Доктора каза да побързаме с опитите за забременяване, защото този размер още не пречи. До колкото ми е известно дали да е коремна операция или лапаро се определя от размера, положението и вида на миомата, но за всеки отделен случай лекарите вземат конкретно решение.
Благоприятен изход за всички тревожещи се!