0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Да напишем статия за Стандарт
« -: Ноември 13, 2007, 01:11:30 am »
Момичета, вестник Стандарт има едно прекрасно здравно приложение и имаме предложение да запълним 2-3 страници с информация за стерилитета. Журналистката ми е пратила примерни въпроси, но имаме свобода на действие. Краен срок - четвъртък (15.11).
Цитат
1. какво означава стерилитетът като заболяване
2. какви са причините за появата му
3. има ли хора, при които се среща по-често, защо
4. какви са рисковите фактори
5. какво е разпространението на стерилитета по света и у нас
6. как се лекува, кои са най-новите методи
7. какво е положението у нас, какви са проблемите при лечението
 аналогично и за ендометриозата
Идеята ми е да направим компилации между материалите в Зачатие и да го оформим като стегнат, информативен текст.
Ако ви се твори - заповядайте :)


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #1 -: Ноември 13, 2007, 09:41:25 am »
ultra, този краен срок за потвърждение ли е или за статията?
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #2 -: Ноември 13, 2007, 09:56:55 am »
за предаване на чернова


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #3 -: Ноември 13, 2007, 16:00:33 pm »
Какво е "Зачатие"?

Порталът за семейно планиране, репродуктивно здраве и стерилитет www.zachatie.org е една от първите интернет страници на тази тематика изцяло на родния ни език. Тя е функционална, ежедневно обновяваща се информационна съкровищница за семействата, които планират бебе и за тези, които се тревожат за евентуални проблеми, поради които така желаната бременност не настъпва. Сайтът съдържа информация и за общопрактикуващите лекари и гинеколозите в страната както по отношение на важни теми, свързани с инфертилитета, така и информация за насочване на пациентите към специализрани клиники по стерилитет в страната. Сайтът предлага консултации със специалисти в областта на репродуктивното здраве и специализирана психологическа помощ с цел преодоляване на бариерата на мълчанието по проблемите свързани с безплодието.

Стерилитетът е заболяване или състояние на репродуктивната система, най-често диагностицирано, когато двойката е имала година и половина полови контакти без предпазни средства и въпреки това не е настъпила бременност, както и след няколко спонтанни аборта при жената. За партньори над 35 години или такива, при които е установено репродуктивно заболяване, този период е 6 месеца. В този сайт е представена базова информация за репродуктивната система на мъжа и на жената, за факторите, които оказват влияние върху плодовитостта и при двамата партньори, за най-често срещаните причини за стерилитет и заболяванията свързани с него, за прегледите и изследванията, които следва да се направят за тяхното установяване, за възможностите на лечение, които се прилагат в нашите здравни заведения и центрове, за асистираните репродуктивни методи в частност метода “ин витро” и за възможностите на народната медицина като билколечение, балнеолечение и други алтернативни форми.

За календара:

www.zachatie.org предоставя в интернет пространството една безплатна и уникална за българския потребител услуга, ценен помощник за жените, които планират бременност и са загрижени за своя гинекологичен, репродуктивен и хормонален статус – овулационен календар (http://calendar.zachatie.org). Той е удобен за използване, интуитивен, с приятна визуализация на данните, които се въвеждат и анализират от потребителя. Базира се на воденето на менструален дневник и ежедневното записване на фертилните признаци, като стойности на базалната температура, цервикалната слуз, ЛХ тестове за овулация и множество други параметри на фертилността, тяхната графична визуализация и удобство за разглеждане и интерпретация от потребителката и нейния акушер-гинеколог с възможности за отпечатване.

Какво представлява стерилитетът?

Стерилитетът е заболяване или състояние на репродуктивната система, най-често диагностицирано, когато двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства и въпреки това не се е получило забременяване или ако жената в семейството е преживяла няколко спонтанни аборта.

Какви са признаците?

Често няма никакви признаци, които могат да се свържат със стерилитета. Опознаването на собственото Ви тяло, както и профилактичните прегледи могат да помогнат при откриването на проблема. Ранното откриване и лечението на проблеми при забременяването могат да бъдат много важни за по-нататъшна успешна бременност.

Колко време трябва да правим опити за бебе преди да посетим лекар?

Повечето лекари препоръчват да не се притеснявате, ако опитвате по-малко от година, когато сте под 35 години. Ако сте над 35, този период е 6 месеца. Ако сте над 30 и сте имали някакво гинекологично заболяване, спонтанни аборти, нередовни цикли или партньорът Ви има малък брой жизнени сперматозоиди, няма смисъл да чакате година. Много двойки срещат трудности с това да призанят, че има някакъв проблем с тях. След всеки цикъл си казват "ще стане следващия месец". Когато тези надежди се изпарят идва времето да се посети гинеколог.

Кои са рисковите фактори?

Много от рисковите фактори са едни и същи и за мъжете и за жените. Те включват:

Възраст: Възрастта на жената може да засегне нейната фертилност. На 40 годишна възраст шансът на жената да достигне бременност се намалява от 90 на 67%. На 45 г. шансът за забременяване пада до 15%. Стерилитетът при по-възрастни жени може да е съпроводен с повишен риск от хромозомни аномалии, които се получават при яйцеклетките с тяхното стареене. На по голяма възраст са по-вероятни и здравословни проблеми, които могат да окажат влияние на фертилността. Рискът от спонтанни аборти се повишава с напредването на възрастта. Дори и да не Ви се струва, че сте в рискова група, застрашена от стерилитет сега, помнете че фертилността намалява с възрастта. Жени в късните си 30 години са с 30% по-малко фертилни от тези в началото на 20-те си години. Ако сте над 30 години и правите опити от 6 или повече месеца, време е да посетите специалист .

Емоционални фактори: Депресията и стресът могат да окажат директен ефект върху хормоните, които регулират репродуктивните функции и могат да афектират производството на сперматозоиди и овулацията.

Професионални рискове и рискове свързани с околната среда: продължителното излагане на стресови ситуации, високи температури, химикали, пестициди, радиация или силни електромагнитни или микровълнови емисии може да редуцира фертилността и на мъжете и на жените.

Тютюнопушене: Тютюнопушенето увеличава риска от стерилитет при жените и намалява производството на сперматозоиди при мъжете.

Употребата на алкохол: Дори приемането на алкохол в умерени количества може да затрудни забременяването.

Наднормено тегло: Нива на мазнините в тялото от 10 до 15% над нормалното могат да претоварят организма с естроген.

Поднормено тегло: Мастни нива от 10 до 15% под нормалните могат нацяло да спрат репродуктивния процес. В рисковата група се включват жени с хранителни разстройства като анорексия невроза и булимия, жени на много ниско калорична и стриктна диета. Строгите вегетарианци също могат да си предизвикат подобни проблеми поради липсата на важни хранителни вещества като витамин B-12, цинк, желязо и фолиева киселина. Бегачите на дълги разстояния, танцьорите и други професии свързани с интензивно физическо натоварване са по-предразположени към смущения в менструалния цикъл и намаляване на фертилитета.

Венерическите болести: Някои от тях могат да са без симптоми, пренасят се по-лесно у жената и могат да доведат до тазови възпаления. Усложенията са по-чести при жените и по-късно могат да доведат до ранички, спонтанни аборти, сраствания, запушване на тръбите, извънматочна бременност, т.е стерилитетът може да е причинен от венерически болести. Ранното им откриване и лечение е много важно. Лекуват се и двамата партньори, дори и ако само единия от тях е заразен.

Хормонален дисбаланс: цикъл с продължителност на кръвотечението повече от 6 дни, по-кратък от 24 дни или по-дълъг от 35 дни, нередовни и непредвидими цикли, повишено окосмяване по лицето, акне по лицето и гърба.

Проблеми с маточните тръби: Около 20% от случаите на безплодие се дължат на проблеми с маточните тръби.

Ендометриоза: Това е заболяване, при което се наблюдава разпространение на ендометриална тъкан извън матката. Може да се наблюдава при всички жени с менструация, включително и при тийнейджъри.

Медицински проблеми при мъжете
: До безплодие могат да доведат:

- операция на херния;
- неспуснали се тестиси в скроталната торбичка;
- заболявания на простатата или генитални инфекции;
- прекарана заушка след пубертета;
- варикоцеле – разширени вени на скротума
- хормонални проблеми.

Ето някои от факторите, които могат да повлияят върху мъжката фертилност:

- излагане на токсични вещества, радиоактивност, отровни газове;
- тютюнопушене, марихуана, употреба на алкохол, използване на наркотици;
- някои лекарства;
- високите температури, на които са изложени тестисите;
- горещи вани и сауни.

Как се лекува стерилитетът?

Новите медицински репродуктивни технологии днес дават отговор на много въпроси и и предлагат възможности за различни лечения на проблемите и при мъжете и при жените, които се опитват да заченат дете - от хормоналното лечение, стимулaцията на овулацията и вътрематочната инсеминация, до развитите репродуктивни техники като ин витро, ИКСИ и др.

СТИМУЛИРАНЕ НА ОВУЛАЦИЯТА

Един от най-популярните методи за лечение на стерилитет е стимулирането на овулацията. Нека да разберем как трябва да се провежда правилно за да се избегнат неприятни последици в бъдеще.
Стимулиране се прави с хормонални препарати. Подборът на препаратите и дозировката им се прави индивидуално. Целта на стимулацията е да се образуват една или повече яйцеклетки, годни за оплождане.

Изборът на метод за възстановяване на овулацията се определя само от причината за нейната липса. Далеч не винаги стимулирането на овулацията може да даде положителен ефект, ако истинската причина за липсата на овулация не е била установена преди началото на лечението.

При поставянето на диагноза “липса на овулация” знайте, че тя категорично не може да се постави по графики на базална температура. По този начин напоследък се поставят огромно количество грешни диагнози и се предписва ненужно лечение, което може да нанесе огромна вреда.

Сериозни изводи се правят само след комплексен преглед при лекар, включително изследване на хормони и постоянен УЗ контрол върху развитието на фоликулите в продължение на няколко цикъла поред. Единичното посещение на лекарския кабинет и еднократният преглед с УЗ не е показателен за някакви изводи, да не говорим за поставяне на диагноза и провеждане на лечение.

Изследване на хормони: В идеалният случай хормоните се проверяват няколко пъти. В никакъв случай не се започва стимулация, ако не са в норма хормоните на щитовидната жлеза, пролактин и мъжките хормони. Подобни нарушения могат да възпрепятстват овулацията. Като начало, техните стойности трябва да се приведат в норма – възможно е да не се наложи по-нататъшно лечение и овулацията да се възстанови самостоятелно.

Ултразвуков мониторинг: За да се установи липсата на овулация и причините за това е необходимо нееднократно УЗ наблюдение при квалифициран лекар.

В резултат на наблюдението може да се види следното:
 - фоликули не се развиват, овулация не настъпва;
 - фоликулът се развива, след това спира развитието си, без да достигне необходимите размери и регресира (потвърждава се от изследването на хормоните, в т.ч. - прогестерон), овулация не настъпва;
 - развива се фоликул, но не достига до необходимите размери и се лутеинизира, образувайки жълто тяло (цикълът е редовен, прогестеронът е в норма); овулация не настъпва;
 - развива се фоликул, достига до необходимите размери, но по някакви причини не се пука(настъпва регресия на фоликула или образуване на фоликулярни кисти), овулация не настъпва;
- фоликулът се развива, достига до необходимите размери, настъпва овулация и на мястото му се появява жълто тяло.
В последния случай лечение не се налага. В предпоследния – вероятно ще е достатъчна инжекция с ЧХГ за спукване на фоликула. В останалите случаи – трябва да се намери добър лекар за лечение и следене чрез УЗ.

Ако се прави стимулация: Задължително да има достатъчно добри резултати от скорошна спермограма на мъжа. Независимо от това каква е била тя преди или колко деца има мъжът, анализът трябва да се направи непосредствено преди планиране на стимулация, за да се изключи напразното хабене на средства за лекарства и увреждането на здравето на жената.
Важно! Ако лекарят предлага да направите спермограма едва след няколко месеца неуспешни стимулации - смело сменяйте лекаря!
Добре е преди началото на стимулацията да има изследване на проходимостта на тръбите чрез ХСГ или лапароскопия.

Стимулация да се прави под лекарски контрол и при постоянно следене с УЗ! Само така лекарят може види как реагира организмът на стимулацията, настъпва ли овулация, а също така може да коригира дозите и да предотврати евентуални проблеми (възникването на кисти или хиперстимулация могат да ви струват скъпо, ако няма лекарски контрол).

Важно! Ако лекарят ви предлага да дойдете на преглед едва след като “пробвате няколко месеца” и др. подобни - сменяйте лекаря! Това е много несериозен подход към лечението.

Важно! Клостилбегит има ярко изразено антиестрогенно действие. Затова е по-добре да не се приема от жени, имащи имат проблеми с нарастването на маточната лигавица. След 3 неуспешни курса на лечение, при липса на овулация или пълна липса на растеж на фоликулите, трябва да се проведе допълнително изследване и да се преразгледат методите на лечение.
Не се препоръчва приемането на Клостилбегит повече от 5-6 пъти в живота. Последствията от злоупотребата с него могат да бъдат доста плачевни и има заплаха от ранно изтощаване на яйчниците на жената.

Какви са необходимите изследвания при двойка със съмнения за стерилитет?


Изследвания при мъжа   

1. Спермограма.
2. Микробиологично изследване
3. Медицински преглед при специалист уролог-андролог.
4. Хормонални изследвания.
5. Генетични изследвания

1. Спермограма.
Тя представлява пълен анализ на семенната течност (сперма) (физически свойства, химически и клетъчен състав и др.), даващи възможност да се оценят способностите й за оплождане. Извършва се в медицинските лаборатории, след което се дава за анализ на специалиста, който е назначил това изследване. За да се направи спермограма е необходимо да се отбере проба семенен материал (целият от една еякулация), да се събере в малък пластмасов съд (ваничка), такава дават от самата лаборатория ( стерилизирана и пригодена само за тази цел). Преди да се направи това изследване е необходимо да се спазят няколко условия, като въздържане от полови контакти 3-5 дни преди вземането на пробата, избягване консумацията на алкохол, лекарства и други изисквания, които ви постави докторът, назначил изследването.

Не винаги отклонение от дадените характеристики в една или друга посока означава признак на заболяване. Само комплексна оценка на получените данни и връзката между тях може да позволи оценка на оплодителната способност на мъжа. При това спермограмата се използва не само за да се установи причина за безплодие, но и дава възможност да се оценят и други патологически отклонения в състоянието на здравия мъж.

2. Микробиологично изследване
Извършва се за да се установи, дали няма някакво възпаление, венерическо заболяване или гъбична инфекция. Най-често гинеколозите назначават изследване за хламидия.
Хламидия: Едно от най-разпространените заболявания, предавани по полов път. Причинена е от микроорганизъм Chlamydia trachmatis. Много често е без симптоми. Може да доведе до по-тежка инфекция - да се увредят репродуктивните Ви органи. И мъжете, и жените могат да станат стерилни. Лекуват се задължително и двамата партньори независимо от резултата.
Изследва се по два начина:
С откриване на антигени. Взима се намазка от шийката на матката при жените (като намазка на Пап) или от уретрата при мъжете. Тя се изпраща за специални лабораторни тестове.
С откриване на антитела. Прави се изследване чрез взимане на кръв.


3. Медицински преглед при специалист уролог-андролог.

Андрологът е специалист (допълнително специализирал уролог) по мъжката полова система и репродуктивните функции на мъжа. Необходимо е да се посети урологичен кабинет или клиника. След прегледа специалистът преценява необходимостта от лечение или назначаване на допълнителни прегледи или изследвания.

Изследвания при жената

1. Гинекологичен преглед
2. Микробиологично изследване - хламидии, други инфекции
3. Преглед с ултразвук.
4. Изследвания на хормоните.
5. Прегледи на тръбите - хистеросалпингография, хидротубация.
6. Лапароскопия.
7. Изследвания за спермоантитела.
8. Посткоитален тест.
9. Генетични изследвания

1. Гинекологичен преглед
Всяка жена трябва да си прави необходимия брой профилактични гинекологични прегледи годишно.  Нужно е да споделите на акушер-гинеколога притесненията си, той ще ви прегледа, даде нужните инструкции и назначи необходимите изследвания.

2. Микробиологично изследване .
Освен обикновения гинекологичен преглед е необходимо да се направи и микробиологично изследване, за да се установи, дали няма някакво възпаление, венерическо заболяване или гъбична инфекция. Най-често гинеколозите назначават изследване за хламидия.

3. Преглед с ултразвук.
С помощта на ултразвук се наблюдават вътрешните органи и се проследява развитието на яйчниковите фоликули.

4. Изследвания на хормоните.
Хормоните са химически вещества, продукти на жлезите с вътрешна секреция, отделяни директно в кръвта (по-рядко в лимфата), които въздействат върху обмяната на веществата, растежа, половите и много други функции на организма.
Най-често при лечение на стерилитет  се препоръчва изследване на следните хормони:
LH - лутеинизиращ хормон, предизвиква разкъсване на фоликула и отделяне на прогестерон.
FSH - фоликуло-стимулиращ хормон,  стимулира освобождаването на естрогени от яйчниците.
Естроген -  кара ендометриума да нараства, за да приеме оплодената яйцеклетка.  Увеличаването на естрогените точно преди овулация, води до отделяне на LH.
Прогестерон - подготвя ендометриума за имплантиране на зародиша.
Пролактин - под влиянието му се развива и нараства млечната жлеза и се образува мляко.
Тестостерон - Хормон от групата на андрогените. Регулира LH и FSH.

5. Хистеросалпингография (снимка на яйчниковите тръби)
Хистеросалпингографията е процедура, която се прилага най-често, за да се разбере дали тръбите на жената са частично или напълно запушени.

6. Лапароскопия.
Лапароскопът е малък телескоп, който се вмъква в коремната кухина посредством малко срязване, за да се диагностицират със сигурност проблемите вжкоремната област и репродуктивните органи.

7. Изследвания за спермоантитела.
Взима се кръв от двамата и се правят следните тестове:
- Желатинов тест на Кибрик
- Микросперматоаглутационен тест на Фриберг
- Спермоимобилизационен тест на Изожима
- Ензимно-свързан имуносорбентен тест (ELISA)
- Имунобийд байдинг тест (IBB)
Резултатите от изследването са готови за 2-3 седмици след вземане на кръвната проба и са на разположение на съответния лекуващ лекар. Всеки резултат дава подробности за приложения тест и ясно заключение.

8. Тест за съвместимост между двамата партньори.

Има два вида тестове - посткоитален и пенетрационен.

Най-правилно е изследването на посткоиталния тест да се съчетае по време и с изследването на цервикалния фактор при жената, т.е. изследването да стане в предовулаторната фаза, тъй като в друго време резултатите са почти винаги отрицателни.

Пенетрационния тест е т.нар. кръстосан тест. Поставя се върху предметно стъкло цервикална слуз от жената (взета в предовулаторна фаза), а непосредствено до нея се поставя сперма от чужд мъж с доказана оплодителна способност. Прави се изследване под микроскоп, като се следи дали сперматозоидите преминават границата между цервикалната слуз и спермата и дали навлизат в цервикалната слуз.

9. Генетични изследвания
Кръвен тест за кариотип - анализ на хромозомите. Обикновено се прави на жени с 3 и повече спонтанни аборта, за да се провери дали няма някакви "изменения" (транслокации) в хромозомите на някой от партньорите, което да води до спонтанни аборти.


ето ви една компилация, моля погледнете какво още да добавим


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #4 -: Ноември 13, 2007, 16:50:36 pm »
Ще напиша и аз нещо до довечера.
*
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #5 -: Ноември 13, 2007, 21:26:42 pm »
Продължаваме нататък да пишем, дайте идеи до тук за допълнения и корекции, както и за текста нататък. Ще редактираме в движение.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #6 -: Ноември 14, 2007, 10:40:54 am »
Още няколко проблема с които се сбъскваме в провинцията относно стерилитета:
- липса на адекватна информация в мед. центрове, ДКЦ-та, JP-та, болници.
- често се попадаме на некомпетентни АГ-та, които ни блъскат с Клостил месеци наред и не само.
- често се случва да попадаме на меркантилни медици, които и да знаят какво правят го правят "на час по лъжичка".
- проблема "мъжки стерилитет" и отново липсата на информация. Ние имаме дузина спермограми които години на ред /9г./ни убеждаваха че имаме морфология 75%. Ако не бях открила Зачатие и Мели, още щяхме да си правим ФМ и да се чудим що не става аджеба.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #7 -: Ноември 14, 2007, 10:46:04 am »
Евро, мерси :)
*
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #8 -: Ноември 14, 2007, 16:20:37 pm »
Като е готова статията ще я пуснете ли и тука. Аз имам контакти с някой вестници и мога да пробвам поне в още един вестник да излезе.Мисля че в Доктор и Женски свят имам добри контакти,въпреки че шефа на първия решава според настроението си а не според смисъла на статиите.
*
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #9 -: Ноември 14, 2007, 22:06:22 pm »
До тук е това. Остава само финални изречения, които да затворят рамката и да звучат оптимистично и окуражително. Ще помислим малко и ще ги добавим, ако някой има идеи и корекции може да сподели.

Тя живее на един от горните етажи, съвсем близо до вас. Интелигентна, сравнително млада, симпатична жена. Има прекрасен съпруг и добра работа. Минаха години, даже не помните колко са, откакто се нанесоха тук, а ви прави впечатление, че все още нямат деца. Нейните връстнички отдавна имат ученици. Голяма част от съседите коментират, че не иска да си разваля спокойствието и фигурата или желае първо да направи кариера, а това ви се струва доста егоистично. Вие самите сте й подхвърляли, че времето тече, че няма какво да чака, че е на възраст, когато  трябва да се замисли за това. И всеки път тя намира причина да ви отговори и бърза да измести темата. Няколко квартални клюкарки разказват, че е имала "бурна" младост и сега не може да забременее.
Тази вечер отново ще се прибере в чист, подреден и тих дом. Няма да се препъне в разпилени играчки, нито да намери изрисувани с боички стените. А колко много й се иска, как плаче сърцето й всяка вечер ... за две протегнати малки ръчички и думичката "мамо"...
За пореден път ще извади листа с изследванията от чантата си със свит на топка стомах в поредният опит да намери път към най-съкровеното... Ще включи компютъра и ще влезе в интернет. Там единствено ще намери утеха с други  десетки, стотици като нея във форумите на zachatie.org, за които всеки ден минава в очакване, търсене и надежда ... да бъдат майки. Може би никога не сте се замислили над това, колко много са те и какво се случва в наранените им и уморени от чакане дни, месеци, години сърца, за копнежа по собствено дете, за силата, за неосъзнатото  пренебрежението на обществото...

Да, за повече от 270 000 семейства в България желанието за рожба не е просто блян, то е борба - ежедневна, ежечасна и скъпо струваща, емоционално натоварваща и често завършваща с неуспех. Около 15% от населението в детеродна възраст, на практика всяко шесто семейство се сблъсква с проблемите на безплодието пряко, грубо и директно. Ако се замислите, ще видите, че има поне още няколко колежки и познати жени около вас в подобно положение. С десетки от тях се разминавате на улицата и в магазина все ден. Вероятно не предполагате, че при половината от тях причината да не могат да имат деца е в техните партньори. Това е сериозна здравна грижа, която се дължи на много на брой и най-различни заболявания както при мъжа, така и при жената, а в 25% и при двамата партньори. Материята е трудна, изисква работата в екип на много хора, наличие на скъпа апаратура и висококвалифицирани специалисти.

Стерилитетът е заболяване или състояние на репродуктивната система, което може да се предполага, когато двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства и въпреки това не се е получило забременяване или ако жената в семейството е преживяла няколко спонтанни аборта. Тогава се налага да се потърси консултация със специалист. При възраст на партньорите над 35 години или заболявания при единия или при двамата партньори, този срок може да е по-кратък. В повечето случаи няма никакви признаци и симптоми, които могат да се свържат с безплодието. Профилактичните прегледи, навременното откриване и лекуване на заболяванията, водещи до стерилитет, са ключови действия за добро репродуктивно здраве и по-нататъшна успешна бременност. Много от рисковите фактори за стерилитет са сходни и при мъжа и при жената. Основните от тях са възрастта на партньорите, тютюнопушене и алкохол, професионални рискове при работа във вредни условия - токсини, радиация, влияние на околната среда, полово предаваните заболявания, наднорменото и поднормено тегло, високата температура, на която се излагат тестисите, тежко физическо натоварване, емоционално напрежение и др.

Мислите си - хайде де, сигурно е имала много аборти или си е поживяла на младини ... и грешите. Причините за стерилитета могат да бъдат различни.
Най-честите причини за стерилитет при мъжа са: разширени вени на тестисите (варикоцеле), неспуснали се или късно установили се в скроталната торбичка тестиси (крипторхизъм) или асансьорни тестиси, хормонални проблеми, генитални инфекции, проблеми с простатата, прекарана заушка след пубертета, имунологични или генетични причини и др..
Често срещани причини за стерилитет при жената са: непроходими или трудно проходими маточни тръби, хормонален дисбаланс - липса на овулация, поликистозни яйчници,  недостатъчност на лутеалната фаза, изчерпан яйчников резерв, проблеми със щитовидната жлеза, ендометриоза, инфекции, имунологични и генетични причини и др.

Затова, преди да подметнете нещо саркастично или да шушукате зад гърба й, помислете колко много знаете за другите заболявания и почти нищо - за стерилитета. Всъщност не е толкова трудно. Първото изследване, с което се започва за да се установят причините за безплодие, се нарича спермограма. Спермалният анализ е безболезнено изследване. Необходимо е да спазят от 3 до 5 дни сексуално въздържание, да се посети ембриолог към клиниката по стерилитет. Там на партньора ще му се предостави специален стерилен контейнер за да отдели еякулат и след два часа двойката ще има отговор на много въпроси. Ако параметрите на спермалния анализ не са в границите на нормата, ще трябва изследването да се повтори и да се направят доуточняващи прегледи и изследвания - хормонални, генетични и др. Първо трябва да се посети уролог – специалист, занимаващ се с половата система на мъжа. В редки случаи може да се наложи операция и биопсия от тестиса за да се установи причината за влошената сперматогенеза и да се избере подходящ метод на лечение или асистирана репродукция.

Изследванията на партньорката започват обикновено с гинекологичен преглед и преглед с ултразвук при специалист по стерилитет, изследвания за микроорганизми и на репродуктивните хормони. За да се провери проходимостта на маточните тръби се използват различни диагностични методи. Един от тях е цветната снимка на маточните тръби (хистеросалпингография). Тя представлява рентгенова снимка на репродуктивните органи на жената, като се използва контрастно вещество, което изпълва матката и фалопиевите тръби. Друг такъв метод е хистеросонографията. Тя се осъществява с помощта на ултразвук и контрастно вещество. И двата метода за диагностика се извършват от акушер-гинеколог. Прецизен оперативен метод е лапароскопията. При нея през коремната кухина се вкарва малък оптичен уред (лапароскоп), чрез който се прави оглед на репродуктивните органи на жената. Процедурата се извършва в болнични условия под обща анестезия и може да бъде диагностична, а при необходимост и терапевтична. При неизяснени причини за стерилитет и повтарящи се неуспешни бременности се препоръчват имунологични и генетични изследвания в специализирани центрове.

Добре е да знаете, че безплодието не е присъда. Все повече нови и усъвършенствани методи на лечение се прилагат в зависимост от причините, довели до него. Лечението на стерилитета в по-голямата част от случаите не е трудно, нито скъпо. То може да бъде консервативно и хирургично, както при мъжете, така и при жените. В една голяма част от случаите дава резултат и е възможно жената да забременее по естествен начин веднага след приключване на лечението. Понякога обаче това не е възможно - при  тежък мъжки фактор, двустранно запушени маточни тръби и др. В тези случаи се налага прилагането на асистирана репродукция.

Асистираните репродуктивни методи представляват много видове специализирана медицинска помощ, които се оказват на двойката, когато не настъпва бременност. Една част от тях представлява ин-витро оплождането или "бебето в епруветка". Вътрематочната инсеминация е метод, при който с тънък катетър във вътрешността на матката на жената се вкарва обработен материал от еякулата на партньора или от анонимен донор. Този метод се прилага при доказана проходимост на маточните тръби, доказана овулация и сравнително добри показатели на спермалния анализ.
При ин витро опложането чрез хормонални препарати се предизвиква образуването на повече фоликули и отделянето на повече от една яйцеклетки при жената в един цикъл. С помощта на специална техника под ултразвуков контрол и анестезия тези яйцеклетки се аспирират и в лабораторни условия се оплождат със сперматозоиди от партньора. След 2-5 дни ембрионите се връщат в матката с подходящ за целта катетър. След около две седмици се назначават тестове за да се установи  дали е настъпила бременност. Когато сперматозоидите са недостатъчни  или има имунологичен фактор и не могат сами да достигнат до яйцеклетката, да разградят този комплекс и да проникне сперматозоида се прилага метода ICSI, който представлява инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката. При запушване на семепроводите, но при наличие на сперматозоиди, се прилага PESA - подкожно аспириране на сперматозоиди от епидидима (депо, в което се събират зрелите сперматозоиди). Когато има запушване на семепроводите и при много тежки отклонения в сперматогенезата се прилага метода TESE - екстракция на сперматозоиди след оперативно взимане на тъкан от тестисите. В тъканта се търсят сперматозоиди, както и незрели сперматиди. При ин витро матурацията и ин витро на естествен цикъл се спестява хормоналната стимулация на жената. Вече и в България се прилага високо специализиранa Преимплатационна генетична диагностика (PGD), чрез която е възможно да бъдат открити генетични отклонения в ембрионите и в маточната кухина да се трансферират само ембриони с правилен генетичен код.

Сега, за разнообразие, да посмятаме малко. Лечението на стерилитета, особено процедурите ин витро, са скъпо струващо лечение. Средно стойността на един цикъл "ин витро" за двойка излиза от порядъка на 4 000 до 6 000 лева. Особено голяма част от тази сума се изразходва за медикаментите, с които се стимулира жената. Освен финансовото натоварване, двойката преминаваща през ин витро оплождане, е подложена и на силен психологически стрес. Всеки етап от процедурата е момент, който трябва да се преодолее за да се продължи напред. Както всяка медицинска интервенция процедурите за асистирана репродукция също крият известни рискове, макар и минимални - хиперстимулация, перфорация, многоплодна бременност, но най-често основният риск е неуспехът. В световен мащаб успеваемостта дори при най-усъвършенстваните репродуктивни технологии рядко достига и петдесетте процента. Противно на заблудата ви, че щом тази жена се подлага на толкова скъпа процедура, то значи тя задължително ще забременее. На практика само при една от три жени процедурата завършва с бременност и раждане. Понякога се налага една двойка да се подлага на два, три и повече опита ин витро.

Центровете по стерилитет, или ин витро клиниките, у нас са приблизително 15 на брой. Голямата част от тях се намират в София, а също и в големите областни градове - Варна, Пловдив, Плевен. За семействата от по-малките градове към всичко описано дотук се прибавя и необходимостта от ежедневно пътуване, нощуване, отсъствие от работа. Понякога тези причини се явяват сериозна пречка дадена двойка да потърси навреме адекватно лечение.

Специалистите, занимаващи със стерилитет са малко, не всеки акушер-гинеколог е достатъчно квалифициран, за да поеме адекватно лечение според дадения случай. Загубеното време може да се окаже най-малкият проблем, с който двойката може да се размине. Както при всички заболяванията, така и при стерилитета, пораженията в следствие на неправилно лечение могат да се окажат фатални и непоправими, а резевни детеродни органи няма.

Предвид мащабността на проблема в условията на сериозна демографска криза е необходимо да се погледне с необходимата сериозност и последователност от страна на отговорните институции. Да се направи проучване в национален мащаб, за да се установи броят на засегнатите семейства, видове заболявания, които са довели до него, класификация на рисковите фактори с оглед предприемане на мерки да се сведат до минимум. Трябва да се изготви национална програма за превенция и профилактика на заболяванията, водещи до стерилитет, от екип от водещи специалисти в областта - акушер-гинеколози, ембриолози, андролози, ендокринолози, педиатри и всички необходими специалности, както и програма за допълнително обучение на репродуктивни специалисти в държавните здравни заведения. Да се включат задължителни профилактични изследвания и за двата пола, като превенцията започне от най-ранна детска възраст. Да се изготви стратегия и медицински стандарт за диагностиката и лечението на репродуктивните заболявания с цел да се съкрати и облекчи пътят на двойката и да се оптимизират разходите за изследвания и лечение. Необходимо е да се открият независими и безплатни кабинети по стерилитет в окръжните градове. Да се осигурят клинични пътеки за мъжки и женски стерилитет, да се облекчи процедурата по изписване на лекарствата за лечение на репродуктивните заболявания и да се упражни завишен контрол по отпускането и използването им.
« Последна редакция: Ноември 14, 2007, 22:44:48 pm от cygnus »
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #10 -: Ноември 15, 2007, 01:16:13 am »
До тук е това. Остава само финални изречения, които да затворят рамката и да звучат оптимистично и окуражително. Ще помислим малко и ще ги добавим, ако някой има идеи и корекции може да сподели.

Тя живее на един от горните етажи, съвсем близо до вас. Интелигентна, сравнително млада, симпатична жена. Има прекрасен съпруг и добра работа. Минаха години, даже не помните колко са, откакто се нанесоха тук, а ви прави впечатление, че все още нямат деца. Нейните връстнички отдавна имат ученици. Голяма част от съседите коментират, че не иска да си разваля спокойствието и фигурата или желае първо да направи кариера, а това ви се струва доста егоистично. Вие самите сте й подхвърляли, че времето тече, че няма какво да чака, че е на възраст, когато  трябва да се замисли за това. И всеки път тя намира причина да не ви отговори и бърза да измести темата. Няколко квартални клюкарки разказват, че е имала "бурна" младост и сега не може да забременее.
Тази вечер тя отново ще се прибере в чист, подреден и тих дом. Няма да се препъне в разпилени играчки, нито да намери изрисувани с боички стените. А колко много й се иска, как плаче сърцето й всяка вечер ... за две протегнати малки ръчички и думичката "мамо"...
За пореден път ще извади листа с изследванията от чантата си, със свит на топка стомах, в поредният опит да намери път към най-съкровеното... Ще включи компютъра и ще влезе в интернет. Единствено там ще намери утеха измежду други  десетки, стотици като нея във форумите на zachatie.org, за които всеки ден минава в очакване, търсене и надежда... да бъдат майки. Може би никога не сте се замислили колко много са те и какво се случва в наранените им души, в изтерзаните от чакане на положителен тест дни, месеци, години, сърца, за копнежа по собствено дете, за силата, за неосъзнатото  пренебрежението на обществото...

Да, за повече от 270 000 семейства в България желанието за рожба не е само блян, то е борба - ежедневна, ежечасна и скъпо струваща, емоционално натоварваща и често завършваща с неуспех. Около 15% от населението в детеродна възраст или на практика всяко шесто семейство, се сблъсква с проблемите на безплодието пряко, грубо и директно. Ако се замислите, ще видите, че има поне още няколко колежки и познати жени около вас в подобно положение. С десетки от тях се разминавате на улицата и в магазина всеки ден. Вероятно не предполагате, че при половината от тях причината да не могат да имат деца е в техните партньори. Това е сериозен здравен проблем, който се дължи на много на брой и най-различни заболявания, както при мъжа, така и при жената, а в 25% от двойките и при двамата партньори. Материята е трудна, изисква работа в екип на много хора, наличие на скъпа апаратура и висококвалифицирани специалисти.

Стерилитетът е заболяване или състояние на репродуктивната система, за което може да се предполага, когато двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства и въпреки това не се е получило забременяване или ако жената в семейството е преживяла няколко спонтанни аборта. Тогава се налага да се потърси консултация със специалист. При възраст на партньорите над 35 години или заболявания при единия или при двамата партньори, този срок може да е по-кратък. В повечето случаи няма никакви признаци и симптоми, които могат да се свържат с безплодието. Профилактичните прегледи, навременното откриване и лекуване на заболяванията, водещи до стерилитет, са ключови действия за добро репродуктивно здраве и по-нататъшна успешна бременност. Много от рисковите фактори за стерилитет са сходни и при мъжа, и при жената. Основните от тях са възрастта на партньорите, тютюнопушене и алкохол, професионални рискове при работа във вредни условия - токсини, радиация, влияние на околната среда, полово предаваните заболявания, наднорменото и поднормено тегло, високата температура, на която се излагат тестисите, тежко физическо натоварване, емоционално напрежение и др.

Мислите си - хайде де, сигурно е имала много аборти или си е поживяла на младини ... и грешите. Причините за стерилитета могат да бъдат различни.
Често срещани причини за стерилитет при жената са: непроходими или трудно проходими маточни тръби, хормонален дисбаланс - липса на овулация, поликистозни яйчници,  недостатъчност на лутеалната фаза, изчерпан яйчников резерв, проблеми със щитовидната жлеза, ендометриоза, инфекции, имунологични и генетични причини и др.
Най-честите причини за стерилитет при мъжа са: разширени вени на тестисите (варикоцеле), неспуснали се или късно установили се в скроталната торбичка тестиси (крипторхизъм) или асансьорни тестиси, хормонални проблеми, генитални инфекции, проблеми с простатата, прекарана заушка след пубертета, имунологични или генетични причини и др..

Затова, преди да подметнете нещо саркастично или да шушукате зад гърба им, помислете колко много знаете за другите заболявания и почти нищо - за стерилитета. Всъщност не е толкова трудно. Първото изследване, с което се започва за да се установят причините за безплодие, се нарича спермограма. Спермалният анализ е безболезнено изследване. Необходимо е да спазят от 3 до 5 дни сексуално въздържание, да се посети ембриолог към клиниката по стерилитет. Там на партньора ще му се предостави специален стерилен контейнер, за да отдели еякулат и след два часа двойката ще има отговор на много въпроси. Ако параметрите на спермалния анализ не са в границите на нормата, ще трябва изследването да се повтори и да се направят доуточняващи прегледи и изследвания - хормонални, генетични и др. Първо трябва да се посети уролог – специалист, занимаващ се с половата система на мъжа. В редки случаи може да се наложи операция и биопсия от тестиса за да се установи причината за влошената сперматогенеза и да се избере подходящ метод на лечение или асистирана репродукция.

Изследванията на партньорката започват обикновено с гинекологичен преглед и преглед с ултразвук при специалист по стерилитет, изследвания за микроорганизми и на репродуктивните хормони. За да се провери проходимостта на маточните тръби се използват различни диагностични методи. Един от тях е цветната снимка на маточните тръби (хистеросалпингография). Тя представлява рентгенова снимка на репродуктивните органи на жената, като се използва контрастно вещество, което изпълва матката и фалопиевите тръби. Друг такъв метод е хистеросонографията. Тя се осъществява с помощта на ултразвук и контрастно вещество. И двата метода за диагностика се извършват от акушер-гинеколог. Прецизен оперативен метод е лапароскопията. При нея през коремната кухина се вкарва малък оптичен уред (лапароскоп), чрез който се прави оглед на репродуктивните органи на жената. Процедурата се извършва в болнични условия под обща анестезия и може да бъде диагностична, а при необходимост и терапевтична. При неизяснени причини за стерилитет и повтарящи се неуспешни бременности се препоръчват имунологични и генетични изследвания в специализирани центрове.

Добре е да знаете, че безплодието не е присъда. Все повече нови и усъвършенствани методи на лечение се прилагат в зависимост от причините, довели до него. Лечението на стерилитета в по-голямата част от случаите не е трудно, нито скъпо. То може да бъде консервативно и хирургично, както при мъжете, така и при жените. В една голяма част от случаите дава резултат и е възможно жената да забременее по естествен начин веднага след приключване на лечението. Понякога обаче това не е възможно - при  тежък мъжки фактор, двустранно запушени маточни тръби и др. В тези случаи се налага прилагането на асистирана репродукция.

Асистираните репродуктивни методи представляват много видове специализирана медицинска помощ, които се оказват на двойката, когато не настъпва бременност. Такива са вътрематочна инсеминация и ин-витро оплождането или "бебе в епруветка".
Вътрематочната инсеминация е метод, при който с тънък катетър във вътрешността на матката на жената се вкарва обработен материал от еякулата на партньора или от анонимен донор. Този метод се прилага при доказана проходимост на маточните тръби, доказана овулация и сравнително добри показатели на спермалния анализ.
При ин витро оплождането чрез хормонални препарати се предизвиква образуването на повече фоликули и отделянето на повече от една яйцеклетка при жената в един цикъл. С помощта на специална техника под ултразвуков контрол и анестезия тези яйцеклетки се аспирират и в лабораторни условия се оплождат със сперматозоиди от партньора. След 2-5 дни оплодените яйцеклетки /ембриони/ се връщат в матката с подходящ за целта катетър. След около две седмици се назначават тестове, за да се установи дали е настъпила бременност. Когато сперматозоидите са недостатъчни или има имунологичен фактор и не могат сами да достигнат до яйцеклетката, да разградят този комплекс и да проникне сперматозоида се прилага метод, представляващ инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката /ICSI/. При запушване на семепроводите, но при наличие на сперматозоиди, се прилага - подкожно аспириране на сперматозоиди от епидидима (депо, в което се събират зрелите сперматозоиди) /PESA/. Когато има запушване на семепроводите и при много тежки отклонения в сперматогенезата се прилага метод - Екстракция на сперматозоиди след оперативно взимане на тъкан от тестисите /TESE/. В тъканта се търсят сперматозоиди, както и незрели сперматиди. При ин витро матурацията /IMF/ и ин витро на естествен цикъл се спестява хормоналната стимулация на жената. Вече и в България се прилага високо специализиранa Преимплатационна генетична диагностика (PGD), чрез която е възможно да бъдат открити генетични отклонения в ембрионите и в маточната кухина да се трансферират само ембриони с правилен генетичен код.

Сега, за разнообразие, да посмятаме малко. Лечението на стерилитета, особено процедурите ин витро, са скъпо струващо лечение. Средно стойността на един цикъл "ин витро" за двойка излиза от порядъка на 4 000 до 6 000 лева. Особено голяма част от тази сума се изразходва за медикаментите, с които се стимулира жената. Освен финансовото натоварване, двойката преминаваща през ин витро оплождане, е подложена и на силен психологически стрес. Всеки етап от процедурата е момент, който трябва да се преодолее, за да се продължи напред. Както всяка медицинска интервенция процедурите за асистирана репродукция също крият известни рискове, макар и минимални - хиперстимулация, перфорация, многоплодна бременност, но най-често основният риск е неуспехът. В световен мащаб успеваемостта дори при най-усъвършенстваните репродуктивни технологии рядко достига и петдесетте процента. Противно на заблудата ви, че щом тази жена се подлага на толкова скъпа процедура, то значи тя задължително ще забременее. На практика само при една от три жени процедурата завършва с бременност и раждане. Понякога се налага една двойка да се подлага на два, три и повече опита ин витро.

Центровете по стерилитет, или ин витро клиниките, у нас са приблизително 15 на брой. Голямата част от тях се намират в София, а също и в големите областни градове - Варна, Пловдив, Плевен. За семействата от по-малките градове към всичко описано дотук се прибавя и необходимостта от ежедневно пътуване, нощуване, отсъствие от работа. Понякога тези причини се явяват сериозна пречка дадена двойка да потърси навреме адекватно лечение.

Специалистите, занимаващи се със стерилитет са малко, не всеки акушер-гинеколог е достатъчно квалифициран, за да поеме адекватно лечение според дадения случай. Загубеното време може да се окаже най-малкият проблем, с който двойката може да се размине. Както при всички заболяванията, така и при стерилитета, пораженията в следствие на неправилно лечение могат да се окажат фатални и непоправими, а резервни детеродни органи няма.

Предвид мащабността на проблема, в условията на сериозна демографска криза е необходимо да се погледне с необходимата сериозност и последователност от страна на отговорните институции. Да се направи проучване в национален мащаб, за да се установи броят на засегнатите семейства, видове заболявания, които са довели до него, класификация на рисковите фактори с оглед предприемане на мерки да се сведат до минимум. Трябва да се изготви национална програма за превенция и профилактика на заболяванията, водещи до стерилитет, от екип от водещи специалисти в областта - акушер-гинеколози, ембриолози, андролози, ендокринолози, педиатри и всички необходими специалности, както и програма за допълнително обучение на репродуктивни специалисти в държавните здравни заведения. Да се включат задължителни профилактични изследвания и за двата пола, като превенцията започне от най-ранна детска възраст. Да се изготви стратегия и медицински стандарт за диагностиката и лечението на репродуктивните заболявания с цел да се съкрати и облекчи пътят на двойката и да се оптимизират разходите за изследвания и лечение. Необходимо е да се открият независими и безплатни кабинети по стерилитет в окръжните градове. Да се осигурят клинични пътеки за мъжки и женски стерилитет, да се облекчи процедурата по изписване на лекарствата за лечение на репродуктивните заболявания и да се упражни завишен контрол по отпускането и използването им.
Утре, когато отново срещнете съседката си, не бързайте да я съдите, да питате отново какво става, защо се бавят децата...помислете си - това може да се случи и на вас, никой не е застрахован. Стерилитетът не е срамна болест, не е причина да сочим другия като различен. Всички ние мечтаем за дете, но при някои от нас то идва трудно, а е така чакано, бленувано, изстрадано...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #11 -: Ноември 15, 2007, 01:19:18 am »
Пооправих само там където ми се видя най-добре за редакция и размених малко изречения, за да върви стилистично добре.
Имаме и лаишкото мнение на мъжката част от семейството, че е добре
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #12 -: Ноември 15, 2007, 06:30:38 am »
Пооправих само там където ми се видя най-добре за редакция и размених малко изречения, за да върви стилистично добре.
Имаме и лаишкото мнение на мъжката част от семейството, че е добре
Мда, аз го загатнах само в началото, не знам дали ще го разберат.
*
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #13 -: Ноември 15, 2007, 06:48:56 am »
Или пък:

Утре отново ще се срещнете на стълбите със съседката си, ще ви поздрави усмихнато и ще поеме по пътя си - към работа, а може би към поредния преглед, изпълнена с надежда...
*
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #14 -: Ноември 15, 2007, 08:54:46 am »
Дони, супер е заключението :)
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Статия в Стандарт днес!
« Отговор #15 -: Декември 17, 2007, 11:06:35 am »
В днешния брой на стандарт е първата част от статията, която писахме.
Очакваме скоро и следващата :D


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #16 -: Декември 17, 2007, 11:09:46 am »
Благодаря за информацията, ще го прочета! :D
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #17 -: Декември 17, 2007, 13:59:45 pm »
А в електронното издание има ли го? И ако го няма като такова, може ли някой да сканира и да пусне тук? Благодаря!
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #18 -: Декември 17, 2007, 19:31:45 pm »
Някой да си даде мейла, за да му ги пратя и да ги качи както трябва, че аз само така мога да ги покажа, а първата страница не се чете :(

или ТУК

или ТУК
« Последна редакция: Декември 17, 2007, 19:50:58 pm от Зеленоочка »

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Да напишем статия за Стандарт
« Отговор #19 -: Декември 17, 2007, 19:37:33 pm »
Много благодаря!
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю