0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Тиха нощ, свята нощ ... Коледните празници наближават!
« Отговор #160 -: Декември 16, 2007, 16:50:32 pm »
Еми лоша жена си другарко Танче, както казва Нина :lol: Вместо като едно добро другарче да спретнеш по една кутия с коледни сладки и да пратиш на тея дето не могат да майсторят такива красоти, ти си ги ядеш сама :lol: Ми бива ли така :wink:
Сори за спама, Танче :balk_21:
Аааааааааа Танче ако ще пращаш да си пращам новия адрес :P
И аз сори за офф-а.
*
« Отговор #161 -: Декември 18, 2007, 14:40:03 pm »
Здравейте мили другарки  :D,
вчера спретнах на бързо едни нови лесни коледни сладки. Който има време и желание може да ги опита  :wink::

Шпекулациус зведзи

1. 125 гр. захар;
2. 125 гр. масло;
3.   1 яйце;
4. 250 гр. брашно;
5.   1 ч.л. бакпулвер;
6. 1/2 ч.л. канела;
7. 100 гр. смлени бадеми (орехи, лешници);
8. щипка сол, бадемови листа (не знам дали така се казват  :oops:) за украса.

Мекото масло, захарта, яйцето и солта разбиваме до побеляване. Смесваме брашното, бакпулвера, канелата и смлените ядки и прибавяме към маслената смес. Омесваме тесто, правим го на топка, увиваме във фолио и оставяме в хладилника (около 4 часа) да почива.
    Загряваме фурната на 200°С. Върху набрашнена повърхност разточваме тестото на 4 мм. тънка кора и изрязваме звезди. Поставяме ги върху постлана с хартия за печене тава, слагаме отгоре ядките за украса и леко притискаме. Печем 10 - 12 мин. до леко порозовяване. При желание след като ги извадите още топли, поръсвате с ванилена пудра захар. Оставяте да изстинат.
    От дозата излизат около 50 сладки (75 ксаl).

Мили Другарки,
няма да се възползвам от предложението ви да ви изпратя сладки по пощата, но с удоволстие ще ви поканя на кафе/чай и ще ядем сладки до като свършат  8).

Мариянче,
изпрати ми новият ти адрес, макар че е късно вече за коледна картичка  :P.

*
« Отговор #162 -: Декември 18, 2007, 22:12:07 pm »
Таня, направих вторите белите сладки тип ореховки които са.даже направо 2 дози, но не станаха 60 бр.даже половината сладки са големи колкото твоите, но другите ги правих по малки.явно някъде грешим.но пък вкуса си е на място, и станаха много меки.благодаря.фен съм на твоите рецепти.До Коледа ще направя всичко ,което си пуснала тук. :lol:
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #163 -: Декември 18, 2007, 22:43:30 pm »
[Мили Другарки,
няма да се възползвам от предложението ви да ви изпратя сладки по пощата, но с удоволстие ще ви поканя на кафе/чай и ще ядем сладки до като свършат  8).

Liebe freunde  :wink: ,
незнам защо си ми толкова симпатична, обаче по тая причина няма да ти се разсърдя, че няма да пратиш сладки  :lol:
Ей, запали ме, ше знайш и утре отивам да купувам тука от магазина от шаренките пръчици за украса и млени бадеми и квото още нямам и ще творя. Едно време Драгалевци си беше ептен село та имаше прасета, а сега ако не станат сладките - кучето да му мисли :) и ти му мисли, че ме подкукуросваш. Ше ти ги пратя  :P
« Отговор #164 -: Декември 19, 2007, 07:42:54 am »
Таня, ойде коня у ряката, ако може така да се каже :lol: :lol: :lol: Мойто мъжкото погледнало зад гърба ми какво чета, и като видя картинката и последната ти рецепта... познай какви ще ги творя в събота по заповед на щуката  :wink: :lol:

Най-лошото е, че аз сладко не ям :?

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #165 -: Декември 19, 2007, 09:04:24 am »
И а3 не си падам по сладкото, ама правя 8)
А Таня, си е майсторка при3ната :lol:
*
« Отговор #166 -: Декември 19, 2007, 19:33:19 pm »
Благодаря ви за комплиментите и милите думи  :kiss:!

nia72,
радвам се че сладките са ти харесали  :D. Няма значение бройката - и малко и много все ще се изядат  :wink:. Успех и при другите рецепти!

Нинче,
хич не те подкукуросвам  :lol:, явно ти си повтенлива  :P. И пак хубаво, че имаш куче - аз преди дни изхвърлих едни подобия на сладки директно в кофата (нова рецепта)  :oops:. С удоволствие ще ти опитам сладките  8).

rally_pat,
пак късмет че няма да правиш сладките на Perla - аз от тях много се изморявам, правя ги цял ден (ама пък ги ям най-дълго време  :lol:). Дано тези сладки ти харесат (нищо, че не обичаш сладкото), много вървят с кафе или чай.

Ванче,
хайде да не казвам колко от моите сладки наистина са ти харесали (иначе на вид ги докарвам) :wink: :P  :kiss:.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #167 -: Декември 19, 2007, 21:08:48 pm »
Ванче,
хайде да не казвам колко от моите сладки наистина са ти харесали (иначе на вид ги докарвам) :wink: :P  :kiss:.
Абе за Ваня не знам, ама аз каквото съм яла - всичкото ми е харесало. Жалко че си ми далеч, иначе немаше да се оттървеш :P
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
« Отговор #168 -: Декември 20, 2007, 11:55:44 am »
Давам и аз моите две рецепти за меденки. Изпробвала съм ги многократно, дори в по-големи дози, защото по празниците като ходим на гости и носим и меденки.

Меденки за Коледа

300 гр. Мед
300 гр. Захар
150 гр. Мас
150 гр. олио
3 – 4 яйца
0,5 чаена лъжичка карамфил
лимонова кора
1,5 чаена лъжичка сода
брашно – малко повече от килограм
канела

Стопява се маста и се смесва с олиото. Захарта се разтваря в малко вода и заедно с меда, мазнината и яйцата се прибавят към брашното. Овкусява се с канела, карамфил и лимонова кора. Омесва се меко тесто. Разточва се на пласт с дебелина около 5-6 мм. Изрязват се фигурките. Нареждат се в намаслена тава, да има разстояние между тях. Пекат се на умерена фурна  /180 градуса/. Вадят се след като се надуят и краищата им порозовеят.  Като я натиснеш отгоре меденката трябва да е мекичка. Не се отлепят веднага, защото са меки и ще се разчупят. Оставят се да поизтинат малко и тогава се махат от тавата.
Може да се пекат и върху оризова хартия. По-лесно е така.

От една доза излизат три тави за фурна /от тези широките, които обикновено се продават с печката/.

Могат да се украсят с разтопен шоколад или със смес за целувки.

Медени топчета

1 ч.чаша олио
1 ч.чаша захар
1 кафена чаша мед
2 яйца
канела
смлени орехи
1 чл. Сода
брашно
шипков мармалад

Смесват се меда и яйцата и се добавят към олиото и захарта. Добавя се брашното и другите неща. Замесва се меко тесто. От което се оформят малки топчета. В намаслена тава се нареждат топчетата и се пекат на фурна 200 градуса. Като поистинат се махат от тавата и се слепват две по две с мармалад.

... снимки нямам, защото в понеделник правих, но свършиха преди  :balk_116:
« Отговор #169 -: Декември 20, 2007, 21:51:35 pm »
втората рецепта и аз съм я правила многократно,стават много и колкото повеяе престоят слепените сладки,толкова по-вкусни и меки стават
*
« Отговор #170 -: Декември 23, 2007, 17:02:29 pm »
На Таня сладките изглеждат доста апетитно! На вера рецептите също са добри. Аз пък да се  похваля, че като една "добра" домакиня си купих цяла кутия джинджифилови медени сладки във формата на човечета. Имат малко парлив вкус от джинджифила, но се понася.  :D