0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

миома и бременност?
« -: Октомври 29, 2007, 12:59:43 pm »
Здравейте на всички форумки,
отдавна чета този форум,но сега за първи път реших да споделя с вас моя проблем. Сигурно тази тема е дискутирана нееднократно, но ми е много депресирано и имам нужда да споделя.
Точно преди една година при обикновен гин. преглед ми откриха миомен възел на външната стена на матката, тогава беше около 4 см. Лекарката препоръча тогава да изчакаме 6-7 месеца да видим как расте. В края на юни беше почти 7 см; докторката спомена, че май е най-добре операция, и ми пусна хормонални изследвания, хламидии и цветна снимка. Но лятото беше дошло и реших да отложа решението и нагласата за операция след отпуските. Така изтече и септември; и в средата на октомври вече твърдо бях решила да започна да действам по въпроса, когато ми закъсня и разбрах, че съм бременна. Искам да кажа, че това е много желана бременност, омъжена съм от 6 месеца и още преди сватбата спряхме да се пазим със съпругът ми. Сега съм 6-7 г.с.; нямам никакви неприятни прояви на бремеността, с изключение на подутия ми и твърд корем; който се оказа от миомата, достигнала до почти 10 см. Лекарката ми каза, че препоръчва аборт и операция на миомата; според нея няма да изкарам повече от 20 г.с. Аз естествено ще потърся още 1-2 мнения на специалисти; но много тежко ми стана, като ми го каза докторката-още повече че беше доста безцеремонна и ме обвини в нехайство.
Това е моята история; наистина се надявам да завърши успешно(ако съм имала късмет, според лекарката). Ако някой има впечтления върху подобни случаи, или препоръка за добър специалист по патолог.бременност, моля да ми сподели.

*
Re: миома и бременност?
« Отговор #1 -: Октомври 29, 2007, 13:43:09 pm »
Консултирай се и с още един лекар!
 :crossfingers: за успешна бременност.
Re: миома и бременност?
« Отговор #2 -: Октомври 29, 2007, 14:02:03 pm »
здравеи.аз не съм компетентна на тази тема ,но миналата година бях бременна и полежах доста в болницата и там имаше няколко такива случая.едното от момичетата с които лежах също и откриха миома и доктора и каза че няма да я оперират ,но наи вероятно ще роди секцио.момичето си роди наи нормално.имаше други случаи с бременни и ги оперираха и си запазиха бременността.до колкото чух в болницата зависи къде е разположена миомата,колко е голяма,как расте и дали пречи на плода.но наи добре е да направиш консултация с още доктори.пожелавам ти успех.и разпитаи за доктор които ще ти обърне внимание.не се плаши още отсега.аз съм от стара загора и както ти казах вече махат миоми по време на бременност.не се хвърляи на първия доктор а разпитаи за специалист.ако трябва ходи на частно.още веднъж успех и стискам палци. :D :D :D :D :D
*
Re: миома и бременност?
« Отговор #3 -: Октомври 29, 2007, 14:10:43 pm »
Потърси второ мнение.Миомата расте до към четвъртия месец на бремеността после спира растежа.Дори и да родиш със секцио най вероятно няма да я оперират веднага защото е опасно тъй като матката е много кръвоснабдена и има опасност от кръвоизлив.Ако решиш да я махаш се изчаква 8,9 месеца след като си родила за да се свие матката.
Трябва много да лежиш и да се пазиш.Опасноста е от разтягането на матката като расте бебчето защото от миомата получаваш болки при разтягането.
Успех и не се притеснявай толко аз също имам такива проблеми,но съм с две бебета.
*

    Nataly*

  • *****
  • 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Re: миома и бременност?
« Отговор #4 -: Октомври 29, 2007, 21:26:23 pm »
Здравей, аз имам приятелка, която оперираха от миома. Няколко месеца след това тя реши, че иска бебе. Забременя и при прегледа се оказа, че има нов миомен възел. Нямаше никакви проблеми през бременността, само че роди секцио. И бебето беше доста едро роди се почти 4 килограма.
Потърси друго мнение, не се доверявай на лекари, които с лека ръка препоръчват аборт. Пожелавам ти много късмет и едни леки девет месеца. :crossfingers: :babyflips:
*
Re: миома и бременност?
« Отговор #5 -: Октомври 30, 2007, 14:54:25 pm »
Аз също съм типичен пример, за който лекарите не даваха даже шанс на бременността до 12г.с.Е, износих си живо и здраво дете, а матката ми се оказа двурога и моматозна.Верно бременността ми беше тежка, доста трябваше да се пазя/направих 2кръвотечения-едно 10г.с.слабо еднократно и доста повече 29г.с./.Лежах в болницата на системи за задържане и накрая си родих секцио.Така, че от мен кураж и никакъв аборт!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: миома и бременност?
« Отговор #6 -: Октомври 30, 2007, 16:56:26 pm »
Аз също съм типичен пример, за който лекарите не даваха даже шанс на бременността до 12г.с.

Ще вметна за протокола, а и за да дам кураж на момичето - по време на твоята бременност имаше поне двама лекари, аз и д-р Даскалов, които вярвахме, че в твоята ситуация можеш да износиш до края на бременността.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: миома и бременност?
« Отговор #7 -: Октомври 30, 2007, 20:08:41 pm »
Да, за което съм много благодарна!
*
Re: миома и бременност?
« Отговор #8 -: Октомври 30, 2007, 22:33:29 pm »
Аз също изкарах цялата бременност с миомен възел, но беше малък 13 мм. и не нарастна много. Имах кървене и кръвоизливи от 5 до 11 г.с., но те бяха заради изхвърлянето на втори гестационен сак, а не заради миомния възел.
Така че и аз те съветвам преди да вземеш крайно решение да потърсиш поне още едно компетентно мнение.
Re: миома и бременност?
« Отговор #9 -: Октомври 31, 2007, 10:30:07 am »
Аз също изкарах бремеността си с миомен възел,който достигна до 12см.,а по време на секциото се откриха още 5 малки миомни възли,които не са се виждали по време на бремеността.Кръвоизливи не съм имала,нямах лека бременност,но не мога да кажа,че беше и тежка,единствено хемоглобинът ми падаше под 90,защото миомата също както и бебето изсмуква желязото и затова бях постянно с лекарства.На мен също ми казаха,че тази бременност няма да я изкарам до край,но аз се доверих на др.Даскалов и ето,че имам прекрасно момченце.Затова се посъветвай с още един специалист,въпреки,че това,което споделяме звучи окуражително,всеки случай е строго индивидуален и наистина е по-добре да се довериш на лекар,а не на нашите разкази.Късмет!
Re: миома и бременност?
« Отговор #10 -: Ноември 01, 2007, 11:57:29 am »
Мерси на всички за подкрепата,
започвам търченето по доктори; стискайте палци!

Re: миома и бременност?
« Отговор #11 -: Ноември 16, 2007, 15:28:42 pm »
Привет,
след изследвания в Шейново, докторите казаха, че според тях миомата няма да пречи на бебчо; усмихнах се и смятам да си бременея на спокойствие сега.

*

    Nataly*

  • *****
  • 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Re: миома и бременност?
« Отговор #12 -: Ноември 17, 2007, 12:23:09 pm »
Браво, радвам се за теб.
Пожелавам ти лека и безпроблемна бременност.