0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
TSH, TAT и MAT
« -: Септември 28, 2007, 17:34:18 pm »
Здравейте момичета! Искам да се допитам до вашия опит по отношение на хормоните TSH, TAT и MAT, fТ3 и fT4. TSH-то ми е в норма - изледвано 2 пъти през Април = 1,48 и през Септември = 1,92. Реших да изследвам и останалите тъй като ми предстои консултация със специалист. Резултатите при TSH=1,92 са следните:
ТАТ=385,5 (до 115)...?!?!?
МАТ=33,96 (до 34)
fT3=3,13 (1,82-4,62)
fT4=16,07 (9-17,1)
Докторът, в чиято клиника направих изледванията направи коментар, че стойността на ТАТ е лабораторна грешка и да не се притеснявам. Въпреки това аз малко се притеснявам и днес ги повторих, но все още нямам резултатите.
Ще се радвам да чуя вашите коментари и да споделите своя опит. Благодаря ви предварително.
*
Re: TSH, TAT и MAT
« Отговор #1 -: Септември 28, 2007, 19:04:48 pm »
Коссултирай се с ендокринолог , защото и FT3 i MAT са ти на горната граница.
Но изчакаи най-напред новити изследвания да станат.
При мен TSH е малко повече-останалите четери са в норма.
« Отговор #2 -: Септември 28, 2007, 19:53:40 pm »
Възможно е повишение на ТАТ  и МАТ без да са повишени ft3 и ft4.   При мен бяха в норма, а Тат беше над 800.  Доколкото знам такива са резултатите когато има начален тиреоидит на Хашимото, т.е има антитела срещу тъканите на щитовидната жлеза, но тя все още поддържа нормалната си функция. Но като всяка жлеза и тя се влияе от много фактори, като започнем от интензивността на слънцето и стигнем до броя на изпитите кафета :D  За нас основно значение имат ft3 и ft4 като резултат от работата на жлезата на фона на повишените ТАТ и МАТ.  Така че най-добре с вторите резултати се консултирай с ендокринолог който се занимава и с репродуктивна ендокринология. Успех!

« Отговор #3 -: Септември 28, 2007, 20:37:24 pm »
   Хубаво е, че си повторила изследването, понякога стават грешки. Зависи и в коя лаборатория си правила изследването-предполагам знаеш, че трябва да е направено без да си употребила кафе и кофеин съдържащи напитки. Хубаво е да си направиш и ехография на щитовидната жлеза. Не виждам и стойности на TSH. Консултацията е хубаво да направиш с ендокринолог, който има отношение и към репродуктивната ендокринология (напр. д-р Тодорово от София)
  Хайде като излезат новите изследвания пиши.  :wink:

Просто тази стойност на ТАТ е притеснителна, а и МАТ отива към горната граница. Просто изчакай новите резултати и пиши пак.  :)

Не се знае какво губиш, когато печелиш и какво печелиш, когато губиш!!!
Когато минаваш по въжено мостче над планинска река, не мисли за водата-мисли за брега...!
*
« Отговор #4 -: Септември 30, 2007, 16:29:35 pm »
Ами аз така като гледам и ФТ4 е на горна граница освен МАТ, така че мисля не е лабораторна грешка резултатът на ТАТ. Вярно е, че кафето има значение, макар аз винаги да съм си правила изсл. сутрин на гладно с едно изпито кафе.
Освен това, едно изследване на пакет щит.хормони и антитела, само по себе си нищо не говори. Има си предистория, симптоми и т.н.
Насочила си се към специалист, въпроса е в избора на такъв специалист, който да ти върши работа. На теб ти тряба репродуктивен ендокринолог, по възможност и акушер-гинеколог. Такъв аз не открих, но пък ме следиха двама прекрасни специалисти, д-р Тодорова от гр.София (репродуктивен ендокринолог, всъщност май само тя се занимава с репродукция и ендокринология) и д-р Даскалов (акушер-гинеколог) от гр.Пловдив.
Желая ти успех и пиши след посещението при специалиста.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!