0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

пак за щитовидната жлеза
« -: Август 01, 2008, 10:25:35 am »
Здравейте, изчетох закованата тем и се върнах назад във форума, но не видях случай като моя.
Доскоро винаги при изследване на TSH той е бил в идеални норми - около 1 - 1.15.
Преди около месец обаче резултатът беше 0.68 при долна граница 0.27... Пуснах и ФТ3, ФТ4 и антитела, които са наред. При ехографията се оказа, че има дискретни изменения на жлезата.
Доктор Тодорова ми предписа Метизол по 1 таблетка дневно, ако имам симптоми. В ендокринологията ми казаха да пия само селен, защото макар и нисък, хормонът е в норма...
Сега не знам какво да правя? Какви са симптомите на повишена функция на щитовидната жлеза и тя влияе ли на забременяавнето?
Благодаря много предварително.
Re: пак за щитовидната жлеза
« Отговор #1 -: Август 01, 2008, 10:39:25 am »
Здравей Сивото,
има случаи като твоя. Самата аз съм писала за това. При мен има повишена функция на щитовидната и имах следните симптоми: сърцебиене понякога, нервност, отслабване, умора, безсъние, капене на косата. И на мен в началото ТСХ ми беше в норми - 0,57, само МАТ бяха повишени. Не им обърнах внимание и продължихме с опитите за бебе. Година след това ТСХ ми падна на 0,005 и МАТ около 280. След като посетих Тодорова и започнахме лечение, ТСХ започна да се качва и още първия месец беше 0,78. След 3 месеца от лечението забременях естествено. Тогава ТСХ беше 1,45 т.е. идеално з азабременяване. Отговора на твоя въпрос е: да, повишената функция на жлезата влияе на забременяването. Слушай д-р Тодорова, тя има опит в репродуктивната ендрокринология.
Желая ти успех! 
« Отговор #2 -: Август 01, 2008, 11:04:43 am »
много ти благодаря, Scarlet! Аз се колебая какво да правя, защото нямам такива симптоми - може би само сърцебиене от време на време, ама не знам дали не си въобразявам вече. От друга страна, имам една камара други проблеми, за които се налага да взимам редовно лекарства и затова никак не ми се иска да пия още едно. Ама явно ще се наложи...
На теб ти пожелавам лека бременност и здраво бебе накрая!
*
« Отговор #3 -: Август 01, 2008, 11:17:41 am »
И аз съм с хиперфункция. С ниско ТСХ и без проблем при антителата.
До колкото знам не пречи на забременяването. Няма и опасност за плода. Но си трябва наблюдение и лечение.
« Отговор #4 -: Август 01, 2008, 11:31:18 am »
sia, а ти метизол ли пиеш? мен ме е страх да не стане хипо вследствие на лекарствата и да се вкарам в нов омагьосан кръг...
*
« Отговор #5 -: Август 01, 2008, 11:46:19 am »
Не, по време на бременността пиех само селен, аспирин протект и бизогама(заради сърцебиенето).
« Отговор #6 -: Август 01, 2008, 11:55:21 am »
Сия,
колко ниско ти е било най-много ТСХ. Моето беше почти равно на 0, както вече писах и всички лекари бяха единодушни, че с такова ТСХ не може да се забременее. Друг е въпроса, че по време на бременост може да падне. И самата д-р тодорова каза, че ТСХ трябва да се вдигне, за да мислим за забременяване. Поне в моя случай беше така. Аз преди бремеността бях 2 месеца на тирозол с постепенно намаляваща доза и първия месец от бремеността бях на половин табл. през ден. После спрях и до сега съм на селен, аспирин протект през ден и неофолик мета. По едно време вземах и таблетки Лимфомиозот. Ще ми бъде интересно да споделиш.
*
« Отговор #7 -: Август 01, 2008, 12:05:57 pm »

Аз случайно попаднах на д-р Тодорова по време на бременността. Чак тогава разбрах че имам проблем с щитовидната жлеза. Тя изказа предположение, че предишните аборти могат да са причинени от жлезата, но нищо конкретно не може да каже. Явно всеки случай е сам за себе си, защото каза че ниското ТСХ не е причина за незабременяване. ТСХ в 16 седмица беше 0.13. После се качи малко над долна граница и си остана така през цялата бременност. След раждането пак беше на долна граница и ми предстои нов преглед другата седмица с УЗИ.