0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Какво е АМН(anti-mullerian hormon)?
« -: Ноември 08, 2006, 10:44:49 am »
Здравейте момичета!
Някоя от вас знае ли какво тончно престалвлява този хормон АМН?
Назначиха ми такива изследвания. Проверерих в интернет, но това което изчетох беше много специализирано... нищо не разбрах.
*
Re: Какво е АМН(anti-mullerian hormon)?
« Отговор #1 -: Ноември 08, 2006, 15:41:49 pm »
Смайли, ето това пише в един братски немски сайт по въпроса. Мисля, че е обяснено ясно и разбираемо:

АНТИ-МЮЛЕРОВ ХОРМОН – ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО ЛИ Е  ИЗСЛЕДВАНЕТО МУ ПРИ ЖЕНИ СЪС „СЛАБ ОТГОВОР”
Като жени със „слаб отговор” се определят тези, чиито яйчници реагират недостатъчно при приемането на хормони. Това често не може да се определи по хормоналните изследвания, които обичайно се правят. В определени случаи повишените стойности на FSH са знак за това, че яйчниците не могат да бъдет добре стимулирани, често обаче хормоналните изследвания не се отклоняват от нормалните стойности.
За да се получи обаче достатъчен брой яйцеклетки, напр. за IVF, би било много важно такива пациентки да се разпознават своевременно, за да може навреме да се напасне вида на хормоналната стимулация.
Сега се прилага една сравнително нова кръвна стойност, за да може в началото на такава терапия  да се оцени възможността за стимулиране на яйчниците. Така нареченият Анти-Мюлеров-хормон (AMH) трябва да може да направи значитено по-добро прогнозиране да активността на яйчниците отколкото напр. Inhibin-B, IGF-1 oder FSH.
В едно изследване от Австралия AMH e определен при 238 жени между 18 и 46 години на 3.-5. ден от цикъла им. Всички изследвани жени са имали нормални стойности на FSH  (< 10 U/l) и не са имали други показания за нарушения в производството на яйцеклетки. При 87 пациентки по-нататък е проведена IVF-терапия и при повече от 8 получени яйцеклетки овариалният отговор е квалифициран като нормален, при по-малко от 5 яйцеклетки е направено разпределение в групата със „слаб отговор”.
Между 18. и 29. годишна възраст на жената стойността на AMH на практика не се променя и се движи между 20 und 25 pmol/L. От 30. годишнина стойността значително спада и достига 10 pmol/L при 37-та година.
Ако стойността на AMH се корелира с изхода от IVF-терапията, т.е. броя на получените яйцеклетки, то при гранична стойност от  8,1 pmol/L той може да се прогнозира със сензитивитет от 80% и специфитет от 85%.
Сензитивитет: определя способността на теста да открие това, което човек иска да измери/разбере, в този случай способността жените със „слаб отговор” да се определят като такива. С други думи: 20 % от жените с брой на яйцеклетките под 5 не са определени предварително чрез теста (фалшиво негативен резултат).
Специфитет: определя способността на теста да открие правилните случаи. При 85 % от жените със стойност на AMH под 8,1 действително се явява намалена реакция на яйчниците. При 15 % от жените с такава стойност на АМН реакцията на яйчниците не е била ограничена (фалшиво позитивен резултат).
Авторите стигат до заключението, че Анти-Мюлеровият хормон в комбинация с ултразвук и стойностите на FSH може да допусне добро предположение за изхода от хормоналната стимулация.
« Отговор #2 -: Ноември 08, 2006, 17:08:04 pm »
Много ти благодаря! Това ми беше много полезно. Аз не позлвам Немски език, а това, което прочетох на английски беше твърде научно.

« Отговор #3 -: Септември 04, 2007, 09:24:36 am »
Здравей Smili. Искам да те питам изследваха ли ти анти-мюлеровия хормон и къде, как става. на мен ми предстои същото идследване но не ми е ясно как ще стане. Колко време трябва да е минало от стимулация с пурегон и др като информоция която имаш.