0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Опити за бебе и домашен любимец?
« -: Август 01, 2007, 14:10:04 pm »
Извинявам се предварително ако темата ми не е за тук.
Искам да си взема зайче, но ме е страх от токсоплазмоза. Прочетох всички статии, на ясно съм, че котките са основните приносители. И сега се чудя дали да си направя изследването за IgG и IgM? Как бихте ме посъветвали, да си направя изследването и ако всичко е ок и имам антитела да си взема зайчето или да не рискувам?
/>
Re: Опити за бебе и домашен любимец?
« Отговор #1 -: Август 01, 2007, 16:47:38 pm »
Мила аз съм с токсоплазмоза откриха я заради проблема с очите ми. Поради тази причина посетих Института по паразитология и се срещнах с главната доцентка за България. Нейните думи бяха "Май никой не слуша какво говоря по телевизията"
Токсоплазмозата не причинява стерилитет както хламидите Единственият проблем може да дойде само ако си бременна и тогава се заразиш, но забележи заразата може да дойде както от животно(не е задължително да е котка) както и от всеки не добре обработен колбас, месо и куп други източници. Аз цял живот имам домашни любимци в много ситуаций са ми помагали и успокоявали.
Съвета ми е вземи си зайчето и му се радвай, не се притеснявай за нищо защото е все едно да кажеш "Няма да ходя на море защото може да се удавя"
Успех в избирането на зайчето.
Поздрави :D
*
Re: Опити за бебе и домашен любимец?
« Отговор #2 -: Август 01, 2007, 17:16:39 pm »
Не знам какъв е риска. Много искам да си имам, но може съвсем скоро да забременея, а токсоплазмозата води до аборт до 3-и месец, а след това до урудства. Май утре ще ида в Биомед да ме изследват, такак и така не съм правила за хламидия и антитела за рубеола, ще ги съчетая.
Благодаря за съвета, аз вече си го избрах зайчето  :) и то ме избра. А мъжа ми каза - аз или заека; щял да му изгризе кабелите на компютъра  :D което за мен е много положително, ще има повече време за мен и бебеправенето.
/>
*
Re: Опити за бебе и домашен любимец?
« Отговор #3 -: Август 01, 2007, 17:19:02 pm »
naid27, ти имаш антитела защото си я преболедувала. При теб няма опастност при евентуална бременност.
/>
*

    janeta

  • ***
  • 272
  • Вече мама на двама сладури-моята сбъдната мечта
Re: Опити за бебе и домашен любимец?
« Отговор #4 -: Август 01, 2007, 17:25:26 pm »
Можеш да си направиш серумно изследване , което се състои в търсене на антитела. Ако не се открият, значи жената никога не боледувала, т.е. няма имунитет. През бременността е особена важност жената да не се зарази с токсоплазмоза.
През първите 3 месеца от бременноста паразитът-причинител на токсоплазмозата, може да придизвика спонтанен аборт. Болеста е особено опасна от 5-я месец нататък, защото, преминавайки през плацентата, паразитът причинява тежки мозъчни и очни малформации. За това е добре да се пазиш. Ако работите за бебе или вече си бременна е по-добре да стоиш настрани от котки(вкл.зайци) и да консумираш добре обработено месо. Носител на токсоплазмозата са домашните животни и особено котките, които са носители на вируса на токсоплазмоза и го изхвърлят с екскрементите. Това е от мен . Дано съм била полезна.
Валентин е на 7г.
Теодор е на 1г. и 2м.
*

    naha

  • *****
  • 1474
  • За всяко нещо си има Време, Път и Надежда!
Re: Опити за бебе и домашен любимец?
« Отговор #5 -: Август 01, 2007, 18:33:21 pm »
Носител на токсоплазмозата са домашните животни и особено котките, които са носители на вируса на токсоплазмоза и го изхвърлят с екскрементите. 
И за това има решение просто не се занимаваш с котешката тоалетна или в никои случай не докосваш акито, като след това си миеш старателно ръцете. Аз имам котарак, който не познава външния свят никога не е стъпвал на улица, никога не е бил хранен с полусурово месо и тем подобни. Направих консултация с ветеринар, които каза, че трябва да се обезпаразитява на всеки месец и половина с хапченца за вътрешно обезпаразитяване и няма проблем. Бият се редовно ваксините и се държи хигиена. Както са казали не само от котка можеш да се заразиш. Въпрос на лична хигиена и знаение по въпроса. Аз още преди да направя инвитрото знаех, че нямам сили да се разделя с моя котьо. Та той ми е първата рожда толкова ме е успокоявал, когато друго живо същество не е успявало. Би било равностойно на смърт за мене да не е до мен. Силно се надявам всичко да се развие добре с бременността ми и един ден детето ми да го обикне както аз. Той е част от семейството ми.  :) Не съм си правила изследване за токсоплазма, спазвам някои правила и вярвам, че ако моя котьо е носител съм я изкарала отдавна ако ли не няма сега от къде да я хване. Това си е мое лично мнение разбира се, не ангажирам никои с него.
*

    Lara

  • ****
  • 507
  • Най-хубавото е невидимо за очите...
Re: Опити за бебе и домашен любимец?
« Отговор #6 -: Август 01, 2007, 18:50:39 pm »
И аз имам котарак  :D  Той също не излиза, а съпруга ми сменя тоалетната му. Направих си изследване от предпазливост и се оказа, че имам антитела /преболедувала съм някога - от бебе съм покрай котки  :lol:/, а теста в момента е отрицатлен. Най-добре, коментирай с лекаря си. Успех!

*
Re: Опити за бебе и домашен любимец?
« Отговор #7 -: Август 01, 2007, 21:51:36 pm »
някъде назад има доста обстойна тема по този въпрос, потърси.
*
Re: Опити за бебе и домашен любимец?
« Отговор #8 -: Август 02, 2007, 15:21:05 pm »
Днес си направих изследване:
Рубеола - 92 Е/мл - Ат в норма
Хламидия IgG Ab <1:32 - отрицателен
Токсоплазмоза - <5 Е/мл, което значи, че не съм боледувала. И въпреки това още се чудя. Дали няма да е безотговорно от моя страна?
Изнамерих и една интересна статия от Денис за зайчетата: http://www.agro.ttm.bg/publish/zaici/parazitni_5.htm
/>