0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    siii

Забременяване след спонтанен аборт
« -: Август 01, 2004, 16:30:11 pm »
Здравей те момичета! Бих искала да попитам момичетата преживели спонтанен аборт- вашите лекуващи лекари колко време ви казаха да изчакате до подновяване на опитите за бебчо! Знам, че общоприето е да се изчака 6 месеца, но моят лекар каза,че и 4 месеца са достатъчни! Предполагам има значение и периода на бремеността, в който е направен кюртажа? При мен беше 4-5 г.с.- май месец и отново ще започнем бебеправенето септември! Много ме е страх, да ли не избързва ме! Ще се радвам да споделите  опит и да ми вдъхнете кураж! Успех на всички
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Забременяване след спонтанен аборт
« Отговор #1 -: Август 02, 2004, 11:26:48 am »
Здравей! Всеки аборт е различен и се преценява индивидуално за отделната жена, в зависимост от много неща - възраст на жената, срок на бременността, предишин раждания и аборти, други заболявания, начин на протичане на аборта, възстановяване след това и т.н.

Така че само твоят лекар може да працени конкретното ти състояние и да ти даде правилен съвет.

Можеш да прочетеш статията Спонтанен аборт, полезна е.

Желая ти успех! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
забременяване след спонтанен аборт
« Отговор #2 -: Август 02, 2004, 16:17:34 pm »
Здравейте! Някои вече сигурно знаят моята история, но през последната година и половина, аз преживях два аборта. Първият път се оказа, че в 9г.с. няма сърдечна дейност, а вторият път получих цервикална недостатъчност и направих спонтанен аборт в 25 г.с. Втората ми бременност се получи 4 месеца след кюртажа, а сега- вече 5 месеца след аборта, отново правим опити за бебе. Моят лекар ми каза, че са необходими най- малко 3 медеца, за да се възстановят органите и способността на матката да се имплантира плода в нея. Това мнение е съгласувано и с някакъв доцент от София- забравих му името. За информация- две мои познати забременяха само 2-3 месеца след спонтанни оборти, направени в сравнително напреднала бременност- 25-26г.с., но за голяма радост, сега и двете се радват на здрави бебета. Вярно е, че периода на предпазване е индивидуален и трябва да се прецени от лекуващият лекар, но лично аз мисля, че няма нищо страшно да започваш с опитите. Моят съвет обаче е, че при следваща бременност- дано да е скоро, изрично да се интересуваш от необходимостта от прилагане на "серклаж", тъй като всеки един предишен аборт води до някакви изменения в шийката на матката и в един момент тя може да се окаже неспособна да остане затворена. Така се получи при мен- до 20г.с. нямах никакви проблеми, а тогава изведнъж получих съвсем слаби болки и се оказа- пролабирал мехур. Тогава ми направиха серклаж, но уви- късно. Месец по- късно, въпреки многобройните лекарства за предотвратяване на инфекция и за задържане на плода, водите ми изтекоха и загубих бебето. Това е от мен. Успех и скорошни добри вести на всички.
Нека много скоро, всички бъдат благословени да изживеят едно хубаво майчинство.
Re: Забременяване след спонтанен аборт
« Отговор #3 -: Август 04, 2004, 15:23:04 pm »
здравей и от мен!
Моят missed стана в 6-7 г.с. Оказа се, че има и кръв в коремната кухина и освен кюртажа направиха и лапаросопия.
Няколко пъти питах доктора, който ме оперира колко време трябва да се пазим и отговора му беше - НЕ Е НЕОБХОДИМО! Можело да правим опитите си след първия спонтанен цикъл.
След това четох и статия, в която пише, че изчакването е по-скоро по емоционални причини, отколкото по физически....
Очевидно всичко е индивидуално, довери се на лекаря си!
И пожеланията ми са - никога повече такова зло никому!!!!