0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

15 съвета за здравословно хранене
« -: Март 31, 2007, 16:03:55 pm »

Винаги закусвайте. Не е нужно закуската да бъде огромна. Едно варено яйце, резен хляб от покълнали зърна и малко сирене ще дадат достатъчен старт на деня.

Приемайте зеленчуци на всяко основно хранене. Към закуската може да прибавите парче плод.
Дръжте полезни малки закуски на работното си място или у дома. Така винаги ще имате с какво да захраните тялото си, дори когато сте заети и нямате време да излезете или да приготвите храна.

Научете се да планирате. Приготвяйте храна от къщи когато ви се налага да бъдете на място, където не може да си я осигурите. Така винаги ще се храните с качествена храна и няма да посегнете към лесно достъпните сладки и солени закуски.

Почистете дома си: изхвърлете или подарете всичко, което ви изкушава и пречи да създадете добри хранителни навици. Махнете сладоледа и пригответе замръзнало кисело мляко с плодове. Подарете печените ядки и купете сурови. Махнете захарницата от масата и сложете мед на нейно място. С времето домът ви ще подслонява все по-малко вредни храни.

Ограничете обработените храни, богати на рафинирани въглехидрати, транс-мазнини, овкусители и консерванти.

Ограничете кафето. Вместо него приготвяйте зелен чай или освежаваща вода с лимон.
Осигурете достатъчно количество есенциални мазнини в диетата си от риба, зехтин, ленено семе, студено пресовани растителни масла. Не избягвайте животинските мазнини, съдържащи се в месото и млечните продукти. Консумирайте натурална заквасена сметана и масло.
Пийте поне 10-12 чаши вода на ден. Ако спортувате, може да прибавите още течности.

Консумирайте храните в близко до натуралното им състояние. Избирайте пълномаслени натурални млечни продукти, прясно месо и риба, само цели и/или покълнали зърна и семена. Обработвайте минимално храните, които позволяват това.
           Експериментирайте с храните и комбинациите между тях. Опитайте нови неща, като пиле с фъстъчено масло, ягоди с кисело мляко, дюнер със зелеви листа, мусака от тиквички и т.н. Здравословната храна не е непременно скучна.

Научете се да се забавлявате и да се храните здравословно. Не е нужно да страдате, защото сте в ресторант или на почивка. Поръчайте салатата със зехтин, вместо олио, рибата на скара вместо пържена и т.н. Впечатлете приятелите си с грижата за здравето си във всяка ситуация.
Надвийте изкушенията. Ако все пак се изкушите и посегнете към храна, която не е толкова полезна за вас, не забравяйте че постоянните всекидневни и здравословни навици, а не постоянните лишения, са пътят към здраво и щастливо тяло. Ако много ви липсва определена храна, хапнете малко и се насладете на вкуса без да прекалявате.
Re: 15 съвета за здравословно хранене
« Отговор #1 -: Март 31, 2007, 17:54:43 pm »
Благодаря! Така, събрани на едно място, са много ценни!
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #2 -: Март 31, 2007, 23:32:15 pm »
 :D :D :D
*
« Отговор #3 -: Април 06, 2007, 14:01:00 pm »
 :balk_46: :balk_47: :balk_50: :balk_602:
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #4 -: Април 06, 2007, 19:00:29 pm »
 :good_post: Ето и други препоръки за вашето здраве и пълноценен живот: :good_post:

Съвети за дълъг живот

1. Хранете се редовно!
2. Яжте здравословна храна!
3. Яжте по малко!
4. Яжте често!
5. Хранете се бавно!
6. Откажете цигарите!
7. Ежедневно спортувайте!
8. Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Те трябва да присъстват в менюто ви ежедневно!
9. Пийте по 8 и повече чаши вода дневно!
10. Пийте алкохол в умерени количества!
11. Отделяйте по един ден месечно за прочистване на организма. Пийте само вода през този ден.
12. Мислете позитивно!
13. Увеличете социалните контакти (със семейството, приятелите, съседите) - те правят живота ви по-здравословен, по-малко изложен на стрес и възможно по-дълъг.
14. Посещавайте своя личен лекар веднъж в годината за контролен преглед (кръвно налягане, холестерол, кръвна захар и пр.)
15. Незабавно информирайте личния лекар за каквито и да е предупредителни сигнали (симптоми на рак, сърдечна недостатъчност, пристъпи и др. )

И още за дълголетието...
Основни акценти:
1. Спорт
Възрастните трябва да изразходват седмично по 2000-3000 КKал чрез спортуване. Постига се чрез разходки, каране на велосипед, джогинг или друг вид интензивено физическо натоварване. Всичко това ще доведе до регулиране на теглото и укрепване на краката, раменете и на цялото тяло.
2. Тегло
Трябва да се избягва натрупването на излишни килограми с напредване на възрастта с цел да се намали риска от заболявания вследствие на наднорменото тегло. (Виж BMI).
3. Диети
  · Яжте разнообразна храна и задължително поне 5 пъти на ден плодове или зеленчуци.
  · Общо количеството на мазнините не трябва да надхвърля 30% от поетите калории.
  · Консумацията на холестерол трябва да е под 300 мг
  · Бързото изгаряне на мазнини (характерно за строгите диети и гладуването) може да бъде заплаха, тъй като това води до увеличаване на въглехидратите, а те от своя страна - до инсулинова резистентност, увеличаване на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите, и намаляване на добрия холестерол (HDL). Увеличеното ниво на лошия холестерол повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и атеросклероза.
4. Хранителни добавки
Добавките от витамини и минерали са свързани с намаляване риска от свързаните с възрастта болести. Препоръчителни са:
  · Витамин B6= 4 мг
  · Витамин B12= 0.01 мг
  · Калций= 1.200 мг (за мъже) и 1.500 мг (за жени)
  · Витамин C= 200 мг
  · Витамин D= 400 МЕ (под 70 год. възраст) и 600 МЕ (над 70 год. възраст)
  · Витамин E= 200 МЕ
  · Фолиева киселина= 0.40 мг

* Половин глава суров лук дневно повишава нивото на HDL (добрия) холестерол средно с 25% при повечето хора, имащи проблеми с холестерола.
    * Рискът от рак на стомаха е от 2 до 3 пъти по-висок при хора, които не консумират плодове и зеленчуци.
    * Ако ядете по един банан дневно, осигурявате на организма си 400 мг калий, който снижава риска от удар с 40%.
    * Има много изкушения и висококалорични храни в заведенията за бързо хранене, пицариите, салатните барове. Предпочетете пресните плодове и зеленчуци, грах, пълнозърнести продукти и нискокалорични гарнитури и плънки. Избягвайте храните, богати на мазнини.

*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
« Отговор #5 -: Април 06, 2007, 19:16:05 pm »
  :good_post:Още полезно! :good_post:

Плодове срещу стрес

За да избегнете стреса, увеличете консумацията на пресни зеленчуци и плодове. Яжте ги при всяко хранене и между основните хранения. Яжте повече зеленчукови ястия и супи. Всички зеленчуци и плодове са полезни. От плодовете особено полезни са ягодите, черното грозде, боровинки и къпини, френското грозде – черно и червено, кайсиите, пъпешите, кивито и цитрусовите плодове - портокали, лимони, грейпфрут и мандарини.Богати на витамин С са много зеленчуци червени и зелени чушки, лютеница, карфиол, брюкселско зеле, броколи, коприва, зелен лук и чесън, грах, зелените подправки – магданоз, джоджен, девесил, обикновено зеле и картофите, доматеният сок също е добър източник на витамин С. Богати на този витамин са ягодите, френското грозде – черно и червено, шипковият чай и шипковият мармалад, кивито и цитрусовите плодове - портокали, лимони, грейпфрут и мандарини.

« Отговор #6 -: Юли 10, 2007, 20:42:20 pm »
Момичета, супер сте!!! :)
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #7 -: Юли 15, 2007, 07:46:28 am »
От 2-3 години спазвам почти всичко и се чувствам страхотно.
Преди се чудех как може някой да казва- не ям нищо и пак дебелея- но и с мен става така.
Сега ям и отслабвам.
Всичко което сте написали освен, че е вярно, но е и изпробвано и потвърждавам, че е точно така.
Не пия ли достатъчно вода - подпухвам.
Не ям ли поне 5 пъти /по малко и здравословни неща/ - качвам.
Колкото до новите комбинации - пиле с фъстъчено масло не съм опитвала/ все още/ но ягоди / и въобще плод/ с кис. мляко - ям всеки ден поне 2 пъти / в 10.00 и 19-20.00/

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

gemi78

• 235
  • ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА!!!
« Отговор #8 -: Юли 22, 2007, 21:44:27 pm »
Много благодаря за практичките съвети!
Вие просто сте супер!
 :bighug: :bighug: :bighug:

*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #9 -: Юли 22, 2007, 22:54:21 pm »
 :balk_47:

*
« Отговор #10 -: Юли 23, 2007, 08:28:28 am »
И аз от известно време съм на разделно хранене, макар че не съм много стриктна  :oops:, но има ефект. 2 кг.за 1 месец  :wink:
Да ви дам и аз нещо интересно - Калкулатор на калории:
http://zdravoslovno.com/Calculators/Content_CalcCalories.html
Събрала съм и доста голям списък с количеството калории, съвети за разделно хранене  и таблица за съвместимите храни, обаче няма как да ви го приложа, защото са доста листи. Ако някой проявява интерес, пишете ми мейл и ще ви ги изпратя  :).
Прекрасна тема!
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #11 -: Юли 23, 2007, 22:46:22 pm »
Браво, мими :D калкулаторът е страхотен. само дето показва, че хапвам малко калории, а пък иначе си дебелея  :oops:

*

eleonor

• 1075
  • БEA -ПРЕКРАСНА I CИМЕОНчЕ- БОНБОНчЕ-ОБИЧАМЕ ВИ
« Отговор #12 -: Юли 25, 2007, 17:18:58 pm »
Аууу, мен ме изкараха недохранена :oops: със 710 калории на ден, а са ми нужни двойно 1400 8O.Това е сигурно заЩото пия по 1,5л вода и ям поне 3 пъти на ден плодове и за закуска задъжително кисело плодово млекце.
 :bighug:

Beatris - 13.01.2008
Simeon- 19.01.2009

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ